Inițiativa a ajutat peste 10.000 de copii și adulți să învețe cum să ia decizii financiare inteligente și să își construiască o relație mai bună cu banii.

”Deciziile financiare pe care le luăm zi de zi au impact direct asupra calității vieții noastre. Tocmai de aceea, educația financiară este esențială pentru fiecare dintre noi, deoarece ne ajută să ne îndeplinim visurile și să avem perspective mai bune pentru viitor. Prin cursurile și resursele educaționale oferite de Școala de Bani, BCR a ajutat până acum peste jumătate de milion de români să aibă acces la educație financiară, și ne dorim să ducem acest lucru mai departe, pentru a aduce o schimbare în bine în viețile cât mai multor oameni”, a declarat Nicoleta Deliu-Pașol, Director de Comunicare BCR.

Atelierele din Luna Educației Financiare au fost organizate gratuit în școli, licee, universități și companii din întreaga țară cu sprijinul a 60 de profesori voluntari de educație financiară din BCR și al echipei de proiect, formată din specialiști educaționali și traineri, din Asociația Școala de Valori, parteneri în programul de educație financiară pentru tineri FLiP – Școala de Bani pe Roți.

”A experimenta educația financiară, prin a câștiga mici sume de bani, încă de timpuriu, oferă copiilor o înțelegere mai practică a faptului că munca și banii sunt elemente interdependente. În familie, copiii sunt puși de părinți să îndeplinească anumite sarcini în gospodărie. De aceea, tinerii ar putea fi încurajați să-și ia sarcini suplimentare pentru a câștiga bani pentru bugetul propriu. Este esențial ca ei să conștientizeze, încă de mici, diferența dintre responsabilitățile comune ca membri ai familiei și responsabilitățile generatoare de bani. La FLiP Școala de Bani pe Roți sprijinim tinerii să învețe cum să-și seteze și să-și atingă obiectivele financiare viitoare.˝ a declarat Silvia Bogdan, Președintele Școala de Valori, creator de conținut educațional.

În cadrul atelierelor din luna octombrie, participanții au învățat noțiuni de educație financiară care să-i ajute să ia decizii financiare chibzuite:

  • Copiii de 7-14 ani au învățat prin jocuri interactive despre cum se împart cheltuielile în familie, despre importanța planificării bugetului personal, valoarea unui obiect și despre felul în care toate procesele economice sunt conectate la nivel global;
  • Adolescenții au învățat despre istoria banilor, diferența dintre nevoi și dorințe, despre obiective financiare realiste, planificare pe termen scurt sau lung și economisire;
  • Adulții care au participat la ateliere au putut afla ce înseamnă independența financiară, ce este regula 50/30/20 pentru decizii financiare mai bune, de ce este important un fond de rezervă, cum pot începe planificarea financiară și cum își pot optimiza cheltuielile, precum și care este diferența dintre depozite și investiții.

Luna Educației Financiare este o inițiativă BCR prin care, în fiecare an, pe parcursul lunii octombrie, compania aduce educația financiară mai aproape de români prin ateliere gratuite organizate online și offline în toată țara.

Inițiativa a pornit în 2019, după ce, în anul anterior, lecția de educație financiară organizată de BCR și Școala de Bani cu ocazia Zilei Internaționale a Economisirii, pe 31 octombrie, a intrat în Cartea Recordurilor drept cea mai mare lecție de educație financiară din lume.

Școala de Bani este un proiect al Băncii Comerciale Române, lansat în 2016, care a devenit cel mai amplu program de educație financiară din România. Peste 1.500 de angajați ai BCR au devenit, în mod voluntar, profesori de educație financiară, urmând cursuri specializate, și au reușit să ofere astfel de cursuri gratuite către mai mult de jumătate de milion de români – copii, tineri și adulți.

Cei interesați se pot înscrie la cursuri prin completarea formularului disponibil pe www.scoaladebani.ro sau printr-un email la scoaladebani@bcr.ro.