AZO Cleantech scrie că doar în 2020 deșeurile electronice au generat 580 de tone de emisii de carbon. Cercetătorii sunt de părere că, dacă nu vom extinde perioada de utilizare a acestor dispozitive, emisiile de CO2 generate de aceste deșeuri vor ajunge la 852 de milioane de tone pe an până în 2030.

Oladele Ogunseitan, profesor doctor în ce privește sănătatea populației și prevenția bolilor la UCI, a declarat că „pentru a inversa acest proces, va fi nevoie de strategii de reducere a cantității de deșeuri, iar acest lucru poate fi realizat prin extinderea duratei de operare, care va rezolva în mod direct această problemă.”

Pentru acest studiu cercetătorii au analizat 1.003 de rapoarte ale producătorilor privind ciclului de viață al diverselor produse, inclusiv producția, transportul, utilizarea și scoaterea din funcțiune a dispozitivelor respective.

Televizoarele cu ecran plat au fost responsabile pentru cea mai mare cantitate de emisii, 41% din total, laptopurile și tabletele fiind următoarele dispozitive pe această listă.

Monitoarele de calculator, sistemele desktop PC, telefoanele mobile și consolele sunt și ele dispozitive ce au fost incluse în această analiză.

Cercetătorii sunt de părere că între 19 și 28 de milioane de tone de emisii ar fi putut fi evitate între 2015 și 2020 cu o extindere a duratei de viață a dispozitivelor ITC cu 50-100%.

Acest lucru putea fi realizat, de asemenea, prin reducere, reutilizare și reciclarea dispozitivelor vechi.

„Presupunem că extinderea duratei de viață a unui dispozitiv electronic, cum ar fi un telefon mobil, este echivalentă cu reducerea producției aceluiași dispozitiv care l-ar fi înlocuit pe primul, deoarece o creștere a duratei de operare ar însemna o nevoie mai mică pentru înlocuire”, a adăugat Ogunseitan.

Deșeurile electronice pot reprezenta un pericol și prin expunerea populației la substanțele toxice pe care acestea le conțin. Se estimează că 30 de milioane de oameni din 32 de orașe considerate centre de reciclare a deșeurilor electronice riscă să fie expuși la astfel de substanțe periculoase.

Co-autorul studiului, Narendra Singh, specialist în sustenabilitate la British Geological Survey, a declarat că „avem oportunitatea de a dezvolta un consens internațional pentru un cadru legislativ care să sprijine eco-designul și reducerea sursei de deșeuri, reparația, recondiționarea și reutilizearea.”