Deși România nu este fruntașă când vine vorba de dezvoltarea orașelor smart, companiile și autoritățile locale încep să acorde un interes tot mai mare acestui tip de evoluție.

Spre exemplu, orașul Buzău a fost desemnat anul acesta un oraș verde datorită implementării unei strategii de transformare a resurselor cu valoare negativă în resurse tranzacționabile care vor aduce plus valoare sistemelor existente de energie, termoficare, managementul deșeurilor și managementul apei prin procese circulare.

Pentru a afla mai multe despre Gala Green Report, care premiază cele mai bune soluții locale de mediu, am stat de vorbă cu Raluca Fișer, președintele Asociației Green Revolution, organizatorul evenimentului.

Gala Green Report este rezultatul a mulți ani de muncă și promovare a ecologiei și reprezintă un proiect prin care organizatorii își doresc să pună în lumină cele mai bune idei de mediu și dezvoltare durabilă a orașelor viitorului în România.

Participanții care doresc să trimită spre jurizare proiecte care implementează soluții locale de sustenabilitate pot face acest lucru până pe data de 10 noiembrie pe site-ul Green Report pentru una dintre cele 11 categorii ale competiției.

Raluca Fișer consideră important conceptul de oraș verde, întrucât „noi facem parte dintr-un ecosistem în care suntem o componentă. Noi ne considerăm regele naturii, asta este și deviza Galei Green Report din acest an, dar cu mare putere în a distruge și a nenorocii această planetă vine și o mare responsabilitate și o mare putere să construim și să transformăm pământul.”

„Orașele verzi sunt orașele în care omul este pus în centrul atenției și al planificării urbane, ceea ce înseamnă că prioritizezi omul atât în transport, atât în zona de accesibilitate și mobilitate, în tot ce are el nevoie”, a adăugat ea.

Eficiența, un pilon esențial al orașelor „verzi”

De altfel, un oraș verde este un oraș sustenabil din punct de vedere al eficienței, de exemplu cea energetică.

Aceasta poate fi realizată prin schimbarea becurilor incandescente cu becuri de tip LED pentru a ilumina aceleași zone, însă cu un consum energetic semnificativ mai redus.

Inteligența artificială și managementul traficului sunt alte două soluții pe care autoritățile locale le pot implementa pentru a îmbunătăți calitatea vieții, în special în orașele aglomerate cum este Bucureștiul, de exemplu.

Totodată, este importantă și creșterea eficienței energetice a clădirilor, care ajută cu privire la reducerea emisiilor de carbon și a costului de întreținere a acestora.

Din păcate, administrația capitalei României mai are de lucru până să facă din București un oraș verde, din punctul de vedere al Ralucăi Fișer.

„Bucureștiul de departe nu este un oraș verde, suntem sufocați de trafic, avem o suprafață foarte mică de spațiu verde pe cap de locuitor, avem probleme cu colectarea separată a deșeurilor și nici noi ca cetățeni nu le aruncăm pe fracții.”

„Ar trebui să fie un plan, iar noi la Green Revolution milităm că trebuie să avem o strategie foarte clară care trebuie să fie urmărită de toți edilii, indiferent de culoarea politică pe care o au, pentru că noi nu votăm politicanul, votăm administratorul care înțelege care sunt nevoile noastre”, a completat președintele Asociației Green Revolution.

În ce privește adoptarea mijloacelor de transport alternativ, Raluca este de părere că România nu și-a atins potențialul maxim în acest sens, iar asta nu pentru că locuitorii nu sunt dispuși să folosească bicicleta sau trotineta, ci din cauza lipsei de infrastructură.

Problema nu constă doar în ce privește pistele speciale pentru bicicliști, ci și spațiile dedicate pentru parcarea în siguranță a bicicletelor, spre exemplu.

În vederea îmbunătățirii traiului la nivel național, Gala Green Report premiază inovația și plusvaloarea adusă de proiectele care se încadrează în cele 11 domenii pe care juriul le analizează.

Printre reprezentanții grupului, experți în economie circulară și biodiversitate, se numără Andreea Mitiriță, Partener, Consultanță Fiscală la PwC România, Ramona Jurubiță, Country Managing Partner la KPMG România și Florin Stoican, președintele Asociațiilor Kogayon și Parcul Național Văcărești.

Raluca Fișer, președintele Asociației Green Revolution consideră că ”atâta vreme nu vom înțelege că dezvoltarea durabilă este parte integrantă a unei strategii de business, nu vom reuși, nu doar la plan național, dar mai ales european, să avem un avantaj competitiv de business.”

În cadrul Galei de anul trecut au fost înscrise 110 proiecte, iar ediția de anul acesta a depășit până în acest moment numărul respectiv.

Proiectele din partea companiilor și autorităților pot fi înscrie pe site-ul Galei Green Report până în data de 10 noiembrie.

Printre cele mai interesante proiecte de la ediția de anul trecut a Galei Green Report se numără câștigătorul categoriei „excelență în gestionarea consumului de apă” al celor de la Microgreens.

Compania, care în prezent se numește Ultragreens și colaborează cu Kaufland, a implementat sere inteligente de agricultură verticală care permit reducerea consumului de apă cu 90%.

Companiile și instituțiile care își doresc să-și trimită ideile sub formă de proiecte pot face acest lucru până pe 10 noiembrie pe site-ul Galei Green Report.