Ce sunt schimbările climatice
Schimbările climatice pot fi definite ca fiind schimbări pe termen lung ale tiparelor de vreme și temperatură din lume.
În vreme ce schimbările climatice pot fi cauzate de factori naturali, precum ciclul solar, așa cum a fost cazul înainte de secolul al XIX-lea, odată cu Revoluția Industrială, oamenii au început să se bazeze tot mai mult pe fabrici și pe procesele industriale pentru fabricarea bunurilor.
Ce cauzează schimbările climatice
Aceste evoluții tehnologice au însemnat că emisiile de gaze cu efect de seră, precum dioxidul de carbon, au început să crească, ceea ce a generat o creștere la nivelul temperaturilor din lume.
Este responsabil pentru aproximativ jumătate din emisiile ce provin din sectorul agricol.
Utilizarea de mașini alimentate cu combustibili fosili și generarea de energie cu ajutorul gazului sau a cărbunilor sunt, de asemenea, factori care contribuie semnificativ la schimbările climatice.
Creșterea temperaturilor este unul dintre principalii factori ai schimbărilor climatice, întrucât el este suficient pentru destabilizarea ecosistemelor, care sunt interconectate, și cauzează fenomene meteo precum seceta, incendiile sau topirea ghețarilor.
Defrișările pentru obținerea lemnului, terenurilor pentru construcții sau pentru practici agricole sunt, de asemenea, factori importanți când vine vorba de schimbările climatice.
Distrugerea uneia dintre cele mai puternice arme pe care le avem în lupta cu încălzirea globală nu ne este de ajutor.
Locuri afectate de schimbările climatice
Schimbările climatice afectează mare parte din suprafața Pământului în diferite moduri, precum incendii sau secetă în zonele tropicale și temperate și chiar furtuni violente în aceleași zone.
Tulburările climatice sunt, totodată, motivul pentru care se topesc ghețarii și cauza creșterii nivelului mării, ceea ce pune în pericol comunitățile de pe coastă din lume.
Prin secete, incendii și furtuni puternice, aproape fiecare loc de pe planetă simte efectele schimbărilor climatice într-un fel sau altul.
Cu toate acestea, există anumite zone de pe planetă care ar putea dispărea cu totul dacă nu vom lua măsuri pentru a reduce rata încălzirii globale.
Tokyo, New York City și Osaka se numără printre orașele care s-ar putea afla sub ape ca rezultat al schimbărilor climatice.
Există comunități mai mari care sunt vulnerabile la creșterea nivelului mării, precum cele care se află pe insule și nu-și pot găsi ușor refugiu în alte părți.
Maldivele, o locație turistică populară, reprezintă un arhipelag format din 1.200 de insule care ar putea dispărea în viitor dacă nu luăm măsuri pentru a opri încălzirea globală.
Acest lucru reprezintă o problemă și din cauza faptului că aceste zone reprezintă sursa de venit principală a localnicilor, iar dacă vor dispărea, stilul lor de viață va fi și el afectat.
Schimbările climatice și-au pus recent amprenta și asupra Europei, întrucât vara care tocmai a trecut a fost una dintre cele mai toride din istorie și a cauzat unele dintre cele mai aprige secete din ultimii 500 de ani.
Aceste dezastre climatice au însemnat recolte mai sărace, o capacitate redusă de producție energetică și incendii, printre altele.
Problemele de infrastructură și numărul ridicat de decese au reprezentat alte motive de îngrijorare pentru rezidenții continentului.
Experții au avertizat mai multe țări cu privire la riscul ridicat de secetă, printre care Franța, Italia, România și Spania.
Cum putem opri schimbările climatice
Există o serie de măsuri pe care le putem lua pentru a reduce rata încălzirii globale și ca rezultat, apariția schimbărilor climatice, una dintre ele fiind adoptarea alternativelor alimentare pe bază de plante.
Acest lucru este important, deoarece sectorul agricol, în special creșterea vitelor, este unul dintre factorii care contribuie cel mai mult la creșterea temperaturilor.
Alimentația pe bază de plante poate avea și beneficii în ce privește sănătatea, fiind gustoasă și nutritivă în același timp.
O altă alternativă, care va deveni tot mai populară la nivel global, este consumul de insecte, întrucât există popoare care au făcut acest lucru de secole, înlocuind puiul și vita cu greieri sau scorpioni, printre altele.
Aceste lucruri sunt clar de ajutor, într-un oraș sau o metropolă, întrucât reduc drastic emisiile și pot ajuta și cu aglomerația, însă și transportul pe distanțe lungi poate fi mai sustenabil.
Călătoriile cu trenul în favoarea avionului pot fi un mod mai sustenabil de a parcurge distanțe lungi care poate ajuta cu privire la schimbările climatice, întrucât presupun eliberarea unei cantități mai mici de emisii și chiar prețuri mai reduse, de cele mai multe ori.
Spre exemplu, o călătorie de la Londra la Amsterdam cu avionul costă 54 de euro și eliberează 58 kg de emisii, în vreme ce mersul cu trenul între aceleași puncte este cu aproape 20 de euro mai ieftin și eliberează doar 3 kg de emisii de carbon.
Timpul parcurs per călătorie nu ar trebui să fie foarte diferit, în funcție de destinația aleasă, însă ideea este că ar trebui să încercăm să adoptăm alternative mai sustenabile de câte ori acest lucru este posibil pentru a evita înrăutățirea schimbărilor climatice.
Eficiența energetică, arma secretă împotriva schimbărilor climatice
Sustenabilitatea acasă este și ea foarte importantă pentru salvarea mediului, deoarece schimbările climatice sunt afectate și de electronicele și electrocasnicele pe care le utilizăm acasă și cât de des le folosim.
Oprește computerul, televizorul sau aerul condiționat atunci când nu ai nevoie de ele și încearcă să îți cumperi cele mai eficiente dispozitive pe care ți le permiți, nu doar pentru a limita rata încălzirii globale, dar și pentru a economisi la următoarea factură de energie.
Protejarea pădurilor și încurajarea plantării de noi copaci este extrem de importantă, întrucât aceștia sunt ca niște bureți pentru dioxidul de carbon din atmosferă și eliberează oxigen.
Pădurile asigură și un aer mai rece și mai curat și spații verzi în general, care sunt utile în special în orașele aglomerate, unde cetățenii spot găsi adăpost în zilele toride și se pot relaxa.
Acestea sunt doar câteva dintre măsurile pe care le putem lua pentru a limita rata încălzirii globale și schimbările climatice ca rezultat al acesteia.
Ar trebui să facem acest lucru pentru protejarea comunităților vulnerabile din lume și pentru a asigura un viitor mai sigur pentru generațiile viitoare.
Comentezi?