În 2020, pandemia a redus considerabil emisiile provenite din transport, însă începând cu 2021, cererea din sectorul transportului a început să crească din nou, iar în următorii ani ar putea ajunge la niveluri și mai ridicate.
Pentru a putea avea un transport neutru din punct de vedere al emisiilor până la jumătatea secolului, emisiile provenite din acest sector trebuie să scadă cu 20% până în 2030, lucru care poate fi realizat prin mai multe moduri, însă mai întâi, trebuie să înțelegem de ce mașina a ajuns să fie atât de folosită, în special în oraș.
Mașina, de la invenție, la comoditate
De-a lungul timpului, oamenii, în special cei de la oraș, au început să se bazeze tot mai mult pe mașina personală pentru transport, lucru care i-a făcut pe oficiali să se îngrijoreze cu privire la poluarea aerului.
Pe lângă efectele negative pe care dioxidul de carbon le are asupra sănătății, experții sunt îngrijorați cu privire la modul în care acesta amplifică încălzirea globală și cum efectele lui pot fi ameliorate prin adoptarea de vehicule mai puțin poluante sau chiar nepoluante, precum mașinile hybrid sau cele electrice, dar și prin adoptarea mijloacelor de transport mai sustenabile.
Mersul pe jos poate avea beneficii multiple
În oraș, o modalitate de transport pe distanțe scurte foarte eficientă este mersul pe jos, însă din păcate, există oameni care folosesc mașina chiar și pentru distanțe foarte scurte, fie din obișnuință, fie din comoditate.
Mersul pe jos are multiple beneficii pentru sănătate, printre care reducerea tensiunii arteriale, menținerea nivelurilor normale de colesterol, iar mersul poate da și o stare generală de bine.
Te va scuti și de nevoia de a găsi un loc de parcare, lucru care poate fi o problemă semnificativă într-un oraș mare.
Schimbă mașina cu bicicleta sau trotineta
Mersul este, într-adevăr cea mai ieftină și fără griji metodă alternativă de transport, însă există momente când nu poți ajunge undeva folosindu-ți doar picioarele pentru a merge.
În aceste situații, poți apela la un set de roți care să te ajute să mergi mai repede, două roți mai exact. Bicicleta și trotineta au devenit două dintre cele mai populare mijloace de transport urban din ultimii ani, disponibile și pe platformele de ride sharing.
Bicicletele și trotinetele sunt rapide, ieftine, le poți lua și în casă și nu este nevoie să le alimentezi la benzinărie, lucru care le face și sustenabile.
Deși nu vei putea căra la fel de mult cu trotineta și bicicleta, s-ar putea să nu trebuiască să faci acest lucru prea des, iar o bicicletă sau o trotinetă pot fi ideale când trebuie să ajungi la cafenea, la birou sau la o rudă.
Bicicletele pot fi folosite și pentru distanțe mai lungi, iar în general, ea este unul dintre cele mai bune mijloace de transport alternativ create de om, iar unii sunt de părere că bicicleta este de până la 50 de ori mai eficientă decât mașina.
Există o multitudine de biciclete și trotinete din care poți alege, fiind aproape imposibil să nu găsești un model care să ți se potrivească.
Autobuzul, un bun mijloc de transport alternativ pentru oraș
Mersul, pedalatul sau folositul unei trotinete te pot expune pericolelor din trafic sau chiar elementelor naturale, precum ploaia sau ninsoarea, motiv pentru care ai putea crede că autobuzul este un mijloc de transport alternativ mai eficient, mai ales dacă nu vrei să depui efort.
Deși nu suntem încă la nivelul la care să putem folosi exclusiv autobuze electrice sau pe bază de hidrogen în majoritatea orașelor mari, un autobuz convențional emite mai puține emisii per pasager comparativ cu mașinile și poate ajuta și la decongestionarea traficului.
Imaginează-ți 50 de oameni dintr-un autobuz, fiecare cu mașina personală, și aceiași oameni utilizând un autobuz. Care dintre aceste două scenarii este cel mai eficient și mai puțin poluant?
În unele orașe, autobuzele au propria bandă de circulație, lucru care le ajută să meargă mai repede și să nu mai stea la semafor în spatele celorlalte mașini, iar în unele cazuri, autobuzele pot folosi liniile de tramvai pentru același scop.
Transportul pe șine, una dintre alternativele ideale din oraș
Metroul reprezintă o alternativă foarte populară în orașele care beneficiază de acest mijloc de transport care este, de asemenea sustenabil, întrucât trenurile funcționează cu energie electrică și nu sunt poluante.
Unele orașe folosesc tramvaiele, care sunt sisteme de transport feroviar de suprafață care au mai multe stații decât metrourile și nu pot acomoda la fel de mulți oameni, însă funcționează într-o manieră similară.
Nici ele nu sunt poluante și nu trebuie să-și facă griji în privința traficului în mare parte, întrucât au propria linie pe care o împărtășesc, la nevoie, cu autobuzele, însă atât.
Sistemele de transport feroviar sunt mai costisitor de implementat și mai complicate, mai ales dacă este vorba despre metrou, însă ele pot transporta mai multe persoane comparativ cu un autobuz, sunt mai puțin gălăgioase și nepoluante, lucru care le face ideale pentru orașele mari, care sunt tranzitate zilnic de un număr mare de călători.
Trenul, transportul alternativ pentru distanțe lungi
Foarte popular în Europa, trenul este un mijloc de transport foarte practic dacă vrei să ajungi dintr-un oraș în celălalt, dintr-o regiune în alta sau chiar dacă vrei să ieși din țară.
Trenurile reprezintă un foarte bun mijloc de transport alternativ pentru distanțe lungi care este mai eficient decât mașina personală sau chiar autobuzul, întrucât emisiile per pasager sunt foarte reduse, având în vedere câți oameni pot încăpea într-un tren.
Trenurile intercity au mai multe opriri, datorită naturii lor, însă cele care circulă la nivel național opresc doar în punctele majore de interes, lucru care le face uneori mai rapide și mai eficiente decât mașinile.
Nu poți ajunge chiar în fiecare colț al țării cu trenul, însă poate fi un mijloc de transport ideal dacă vrei să ajungi doar în punctele importante de interes.
Carpooling-ul, o metodă alternativă pentru transport foarte bună pentru comunități
Un alt mod eficient de a călători este să găsești oameni cu o destinație sau măcar un drum similar cu al tău, întrucât puteți folosi aceeași mașină și să împărțiți costul pentru combustibil, în timp ce reduceți numărul de vehicule de pe drum și chiar să socializați.
Principalul dezavantaj al acestui obicei este acela că trebuie să găsești oameni care au aproximativ același program și care au o rută similară cu a ta, pentru a te duce până la locul de muncă.
Car sharing-ul, o alternativă foarte populară pentru transportul urban
Car sharing-ul a devenit una dintre cele mai populare metode alternative de transport în ultimii ani prin care poți cere o cursă prin intermediul unei aplicații precum Uber sau Bolt.
Alternativ, poți chiar închiria o mașină, dacă ai permis de conducere, prin intermediul Spark sau CityLink, care poate fi o opțiune foarte bună pentru a te deplasa în oraș, mai ales dacă ai nevoie să cari un bagaj mai consistent.
Încă din 2016, Spark a reușit să reducă amprenta de carbon cu 7.3 milioane de kilograme de emisii în cele trei țări în care operează.
La nivel local, în România, acest lucru a însemnat eliminarea a 1.100 de tone de astfel de gaze, care ar fi putut fi compensate prin plantarea a 235.602 copaci.
De cele mai multe ori, platformele de ride renting sunt mai eficiente, întrucât flotele acestora sunt formate în principal din vehicule hybrid sau electrice, fiind ideale și pentru mediul înconjurător.
Singurul lucru care trebuie să te preocupe este găsirea unui loc de parcare, fie într-o parcare publică, fie într-un spațiu special amenajat.
Vehiculele pe bază de combustibili alternativi. Mașinile hybrid. Electricele
Desigur, este important de menționat faptul că, pentru a putea decarboniza sectorul transportului, este necesar să adoptăm mai multe vehicule prietenoase cu mediul înconjurător, precum mașinile hybrid sau cele electrice.
Dacă nu poți renunța la mașina personală, din varii motive, încearcă să folosești combustibili alternativi mai puțin poluanți, precum gazul natural comprimat, etanol sau biodiesel, pentru a reduce cantitatea de emisii eliberate de mașina ta.
Deși destul de rare, mașinile pe bază de hidrogen, precum Toyota Mirai, se pot dovedi a fi o alternativă foarte bună, întrucât nu eliberează emisii poluante în atmosferă.
Mașinile hybrid reprezintă „puntea” dintre mașinile convenționale și cele electrice, iar ele sunt ideale pentru transportul urban, întrucât astfel pot funcționa o bună parte din timp pe baterii, mai ales în aglomerații.
Comentezi?