În luna mai am scris despre Seaweed Academy și despre eforturile companiei de a crește alge marine în Anglia, întrucât aceasta a fost „prima fabrică dedicată cultivării algelor” din țară.

Potrivit BBC, a venit rândul olandezilor să facă același lucru, iar o echipă a crescut alge marine pe un tub de plastic lung de 50 de metri.

North Sea Farmers este organizația care s-a ocupat de acest proiect și reprezentanții susțin că este prima cultură de alge aflată pe mare care a fost colectată mecanic.

Echipa a folosit o barcă special echipată pentru a ridica tubul de pe care au tăiat algele.

Eef Brouwers, administrator de cultură și tehnologie la North Sea Farmers, a declarat că testul a fost „un prim pas important” care poate ajuta cu plantarea algelor marine pe Marea Nordului.

Din această asociație fac parte compania energetică Shell și o companie producătoare de alimente și bunuri de larg consum, Unilever, iar organizația speră să crească semnificativ capacitatea de producție a algelor marine în Europa în următorul deceniu.

Asia este în prezent regiunea care domină producția de alge la nivel mondial, China fiind unul dintre principalii exportatori din lume.

În 2019, cultura totală de alge marine a fost de 35.8 milioane de tone, iar 97% din acest total a provenit din Asia, în vreme ce mai bine de jumătate din producția din Asia a fost asigurată de China.

Algele au diverse întrebuințări, de la alimente pentru oameni și aditivi, până la mâncare pentru animale, ingrediente pentru cosmetice și chiar fertilizanți.

În plus, ele pot fi folosite și pentru captarea emisiilor de carbon din atmosferă.

Un studiu sugerează că industria sushi, care folosește o cantitate însemnată de alge, a avut o evaluare pe piață de aproximativ 40 de miliarde de dolari în 2020, iar valoarea acesteia ar putea crește la 95 de miliarde până în 2027.

Seaweed for Europe este un alt grup de comercianți care lucrează în industria algelor și care speră ca Uniunea Europeană să poată produce aproximativ opt milioane de tone de alge până în 2030.

Adrian Vincent, un asociat al organizației, a declarat că acest obiectiv „este ambițios, însă el poate fi cu siguranță atins.”

Comisia Europeană dorește să sprijine acest efort, iar un reprezentant a declarat că UE oferă sprijin financiar în valoare de 273 de milioane de euro celor care vor să se implice în cultivarea algelor, iar această sumă „ar putea crește”.

Guvernul olandez urmărește și el să ajute această industrie, iar oficialii țări iau în calcul oferirea unui teritoriu de 400 de kilometri pătrați pe apele din Marea Nordului pentru cultivarea algelor marine la scară largă.

The Seaweed Company, un cultivator de alge olandez, crește deja acest tip de plante în Irlanda, Olanda și Maroc, printre alte regiuni.

Joost Wouters, fondatorul companiei, a declarat că „suntem pionieri în ceea ce privește cultivarea algelor. Scara și viteza sunt misiunea noastră. Pentru a fi sustenabil din punct de vedere financiar, social și ecologic, ai nevoie de multe alge.”

Compania plantează sporii într-un laborator pe care începe apoi să-i crească pe frânghii, într-un mediu controlat. După ce se mai maturizează, acestea sunt duse pe mare, unde sunt lăsate să crească așa cum ar face-o în mod normal.

„Aceasta este frumusețea acestui lucru”, susține Wouters. „Nu ai nevoie de teren, apă potabilă sau fertilizanți. De aceea tot mai mulți oameni sunt interesați de oportunitatea pe care o oferă algele.”

Alți experți sunt de părere că fermele la scară largă nu sunt cea mai bună soluție, iar reprezentanții industriei ar trebui să se reorienteze către operațiuni la scară redusă, care ar putea fi mai puțin periculoase pentru ecosistemele respective.

Marc-Philippe Buckhout, reprezentant al Sea At Risk, a declarat că „fermele la scară largă ar putea fi varianta preferată a industriei, însă noi favorizăm acele proiecte care lucrează la scară mai redusă într-o anumită regiune.”

Reinier Nauta, cercetător specialist în alge marine la Wageningen University în Olanda, adaugă faptul că „una dintre cele mai importante întrebări este legată de impactul pe care îl au culturile de alge pe echilibrul nutritiv al ecosistemelor marine.”