Festivalul Consolid8 are loc pe 23-24 septembrie la Brașov. Dacă vrei să fii parte din discuțiile despre viitorul sustenabil, dar să te întâlnești și cu echipa Green Start-Up, poți rezerva un loc aici.


Înaintea evenimentului Consolid8 Festival am stat de vorbă cu Roxana Damaschin-Țecu, cofondator OilRight.

Roxana Damaschin-Țecu a co-fondat, în 2020, OilRight în Timișoara, o întreprindere socială de inserție ce colectează ulei alimentar uzat, pe care îl transformă în lumânări parfumate și materie primă pentru bio-diesel și, în 2018, serviciul social UnLoc, care oferă sprijin adulților cu dizabilități pentru traiul în comunitate.

Între 2008 și 2018 a coordonat munca NESsT în Europa Centrală și de Est, fiind responsabilă de strategia de investiții, sprijin și management al performanței întreprinderilor sociale din portofoliul organizației. Economist de profesie, este Eisenhower Fellow pentru România în 2012, și are un master în Perspective europene privind incluziunea socială în cadrul Universității de Vest Timișoara.

Pe 23 septembrie, începând cu ora 16:50, ne vedem la Brașov în cadrul Consolid8 Festival într-un panel în care vom povesti despre startup-urile verzi din România care construiesc soluții și produse pentru un viitor durabil.

Alături de noi vor fi Alexandra Voinea, cofondator MOTUM, Florin Irimescu, fondator Bluana Foods, Andreea Iager-Tako, fondator OneShirt și Roxana Damaschin-Țecu, fondator Oilright.

Evenimentul va avea loc la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov și poți să-ți rezervi locul aici.

O acțiune pe care o putem face oricare dintre noi pentru a fi mai sustenabili

”În primul rând, să fim atenți la ce și cât consumăm. Chiar avem nevoie de lucruri noi? Sau putem recicla sau refolosi ceva ce avem deja? Dacă trebuie să cumpărăm, putem fi atenți la producător - practicile de business, modul de ambalare, distanța de unde este transportat acel produs. Iar când e vorba de serviciile de zi cu zi, putem fi atenți la energia și apa pe care le consumăm, la modalitățile de transport pe care le alegem. Nu sunt gesturi mari, dar fiecare din ele, agregate, generează impact semnificativ.”

Ce pot face companiile pentru a fi sustenabile

”Își pot analiza, din punctul de vedere al impactului asupra mediului, întreg lanțul valoric, de la furnizori, la procesele de producție și materialele folosite, la distribuitori și modul în care își gestionează ambalajele și deșeurile. Pot selecta parteneri pe baza propriilor lor practici (și nu doar politici) de sustenabilitate, pot gândi produse cu durată lungă de viață, luând în calcul și modul lor de refolosire / reciclare, pot aplica principiile economiei circulare și pot investi în educarea angajaților și clienților privind sustenabilitatea. Și pot raporta, în mod transparent, legat de demersurile lor de sustenabilitate - poate inspiră și alte companii să le urmeze exemplul.”

Cum crezi că va arăta lumea în 2030

”Cu și mai multă tehnologie, cu bunele și relele pe care le aduce. Cu și mai multe probleme legate de schimbările climatice, pentru că, în ciuda eforturilor făcute - mai degrabă la scară mică - eu nu observ schimbări majore la nivel de poltici sau în practicile din industriile mari poluatoare. Cu noi mai mulți și mai îmbătrâniți, dar mai conștienți de inegalități, nedreptăți și excluziune, valorizând mai degrabă cooperarea decât competiția.

Sub denumirea Green Vision - Impactful Solutions, a doua ediție a consolid8 Festival va avea loc la Teatrul "Sică Alexandrescu" din Brașov în perioada 22-24 septembrie 2023.

consolid8 Festival aduce conceptele sustenabile mai aproape de oameni și afaceri, facilitează accesul la educație, informare și soluții verzi, fapt pentru care biletele la eveniment vor fi gratuite în limita locurilor disponibile.

Seria de discuții "Talks" include și alte personalități din mediul antreprenorial și de business din România, care vor aborda subiecte de interes major precum energii regenerabile, eficiență energetică, gestionarea resurselor naturale, soluții pentru construcții durabile, antreprenoriat și know-how în lumea business-urilor verzi, inovare socială și surse de finanțare în tranziția digitală. Aceste discuții vor aduce în prim-plan modalități concrete de promovare a unui oraș sustenabil și vor contribui la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din Brașov și România.