Experții din cadrul think tank-ului independent pentru probleme climatice sunt de părere energia solară, eoliană și hidroenergia au prevenit o creștere cu 4% a energiei electrice provenite din surse poluante, scrie Euronews.green.

Oamenii de știință estimează că acesta este echivalentul scoaterii din uz a 49 de milioane de mașini cu combustibili fosili.

Oficialii Ember au folosit date din 75 de țări care sunt responsabile pentru aproximativ 90% din consumul total de energie pentru a determina faptul că am folosit cu 3% mai multă energie electrică în prima jumătate a acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Malgorzata Wiatros-Motyka, analist principal al electricității la Ember, a declarat că „energia solară și cea eoliană își dovedesc utilitatea în perioadele de criză energetică.”

Ea este de părere că „avem o soluție: energia solară și cea eoliană au deveni accesibile și ajută la reducerea costurilor pentru energie și la reducerea emisiilor.”

Nu totul a mers conform planului, întrucât perioada studiată a inclus și secetele și valurile de caniculă care au lovit zone precum Europa, ceea ce a redus capacitatea energetică provenită de la hidrocentrale.

Centralele nucleare au avut și ele de suferit, înregistrând o scădere de 12% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Experții de la Ember recomandă companiilor energetice să instaleze panouri solare pe suprafața barajelor, astfel încât în perioada unei secete, energia solară poate suplini o parte din pierderile de producție ale hidrocentralelor.

Oficialii europeni ar trebui, de asemenea, să reducă producția energetică cu ajutorul cărbunilor, întrucât aceste centrale au fost repuse în funcțiune pentru o scurtă perioadă de timp pentru a face față cererii crescute.

Energia electrică provenită de la hidrocarburi a reprezentat 16% din totalul producției energetice în Europa, ceea ce reprezintă o îmbunătățire față de anul 2015, atunci când combustibilul fosil a reprezentat un sfert din amestecul energetic de pe continent.