Ce este reciclarea

Reciclarea poate fi definită drept colectarea și procesarea materialelor care sunt considerate a fi deșeuri și transformarea lor în produse noi.

Reciclarea nu are beneficii doar pentru mediul înconjurător, care ar putea fi principalul motiv pentru care ar trebui să încurajăm cât mai mult acest obicei, însă ea poate fi o schimbare în bine și pentru comunități.

Întrucât gropile de gunoi și aruncatul gunoaielor în locuri nepotrivite pot fi probleme serioase pentru localnici, reciclarea poate fi soluția salvatoare pentru comunitățile care au de-a face cu aceste probleme.

Beneficiile reciclării

Reciclarea are mai multe beneficii, însă unul dintre cele mai mari este ajutorul pe care îl oferă mediului înconjurător, deoarece previne acumularea de deșeuri în gropile de gunoi sau chiar mai rău, în furnale.

Niciuna dintre aceste metode nu este ideală pentru eliminarea deșeurilor, întrucât gropile de gunoi pot fi o sursă de metan, un gaz cu efect de seră foarte puternic care are potențialul de a încălzi planeta mult mai mult decât dioxidul de carbon.

Furnalele, așa cum indică numele, implică arderea gunoiului, proces care contribuie în mod direct la emisiile de gaze cu efect de seră.

De asemenea, reciclarea poate preveni acumularea de deșeuri în orașe sau în zone unde ele nu ar trebui aruncate, precum apele de pe planetă sau pădurile.

În același timp, prin reciclare, putem elimina nevoia de a utiliza minerale esențiale direct din natură, precum litiul (reciclarea bateriilor), dar și a altor resurse importante, precum copacii (reciclarea hârtiei).

Ne poate ajuta să economisim și energie, întrucât pentru a realiza noi produse folosind materiale reciclate, folosim mai puține resurse pentru procesarea materiei prime.

Acest lucru presupune și reducerea costurilor aferente procesului de fabricație și facilitează crearea de noi locuri de muncă, lucru care poate aduce beneficii comunităților locale.

Cum sunt reciclate produsele

Totul începe prin colectarea materialelor necesare, care pot fi obținute din deșeurile adunate din mediul înconjurător, așa cum fac unele companii, precum Samsung, care a folosit plase vechi de pescuit la fabricarea noilor produse.

Alternativ, companiile te vor încuraja să-ți aduci vechiul dispozitiv, pe care îl vor folosi pentru fabricarea noilor produse, reciclând aluminiul, aurul, cuprul și alte materiale din smartphone-uri, spre exemplu.

După ce sunt colectate, materialele sunt procesate în fabrici speciale, în funcție de produsele în cauză și ce va fi produs din ele.

Prosoapele din hârtie, sticlele de plastic și șasiul telefonului sau laptopului tău, este posibil ca toate să conțină parțial materiale reciclate sau chiar să fie fabricate integral din obiecte vechi.

Pe măsură ce reciclarea devine un trend mai mare, cercetătorii vor încerca să implementeze acest concept în tot mai multe industrii, precum cea a construcțiilor, unde chiar și măștile de protecție anti COVID pot fi folosite pentru ranforsarea betonului.

Reciclarea bateriilor este și ea foarte importantă, deoarece mașinile electrice vor deveni norma pentru un sistem curat de transport.

Oamenii de știință au mers până în punctul de a face jeleuri din elice de turbine eoliene reciclate, arătând faptul că reciclarea are într-adevăr un potențial foarte mare.

Ce poate fi reciclat

Întrucât 11 milioane de tone de deșeuri din plastic ajung anual în oceanele lumii, este important să începem să reciclăm cât mai repede cu putință, însă trebuie să vedem ce poate fi reciclat cu ușurință și ce nu.

Reciclarea cu ajutorul companiilor de salubritate este una dintre cele mai comune forme de reciclare și se bazează pe companiile care vin periodic pentru ridicarea gunoiului, care este dus într-o unitate specială unde este sortat.

Hârtia este unul dintre materialele care poate fi cel mai ușor reciclat, cât timp nu este acoperită de ulei, de exemplu, deci ziarele, caietele și revistele vechi pot fi reciclate cu ușurință dacă sunt în stare bună.

Cartonul este un alt material care poate fi reciclat destul de ușor și este utilizat pentru fabricarea pachetelor, cum ar fi cutiile de transport marfă.

Sticlele, paharele și borcanele de sticlă pot fi și ele trimise spre reciclare și chiar și plasticele dure, precum cele folosite pentru sticle sau bidoane.

Containerele metalice, realizate din oțel și aluminiu, pot fi și ele reciclate cu ușurință, iar în anumite cazuri, și deșeurile alimentare pot fi trimise spre procesare.

Printre lucrurile care nu pot fi procesate de către companiile de salubritate se numără produsele de hârtie murdare, prosoapele de hârtie folosite, becurile sau dispozitivele electronice, care trebuie trimise în locuri speciale pentru a putea fi dezasamblate cu grijă.

Curiozități despre reciclare

Companiile și autoritățile locale pot folosi curiozitățile pentru a încuraja mai mulți oameni să recicleze, întrucât acestea pot avea un impact semnificativ asupra procesului și dau cetățenilor impresia că vor contribui la ceva măreț.

Prin reciclarea cartonului, de exemplu, putem economisi 25% din energia necesară fabricării cartonului din resurse neexploatate.

De asemenea, o tonă de carton reciclat economisește 174 de litri de petrol.

Când vine vorba de sticlele de plastic, pentru reciclarea lor se folosește cu 88% mai puțină energie comparativ cu fabricarea lor din materie primă.

Dacă sunt aruncate în natură, pungile de plastic au nevoie de până la 1.000 de ani pentru a se descompune, iar în acest timp, ele pot fi înghițite de animale.

De asemenea, reciclarea unei tone de sticle de plastic economisește aceeași cantitate de energie cu cea folosită de doi oameni într-o gospodărie timp de un an.

Iată o curiozitate legată de hârtie care te-ar putea face să vrei să începi să reciclezi de acum, o tonă de hârtie reciclată înseamnă 17 copaci maturi salvați.

Cum să reciclezi mai ușor

Întrucât experții estimează că fiecare produce aproximativ 45 de tone de deșeuri pe parcursul vieții, este esențial să începem devreme.

Dacă ești la început, este bine să ții cont de câteva sfaturi care vor face procesul mai ușor.

Începe cu pași mici și nu pune presiune prea mare nici pe tine, nici pe cei dragi pentru că este posibil să apară frustrarea și dorința de a renunța la acest proces atât de benefic pentru natură.

Sfatul meu, dacă ai produse electronice vechi sau baterii de care nu mai ai nevoie, du-le la centre specializate sau tonete special amenajate pentru a lăsa specialiștii să se ocupe de aceste obiecte.

De asemenea, de câte ori ai la tine o sticlă de plastic goală pe care nu plănuiești să o folosești mai târziu, arunc-o într-un coș pentru reciclarea plasticului.

Reutilizarea este un alt lucru important pe care îl poți face și care poate fi aplicat în mai multe aspecte, cum ar fi sticla de apă din plastic pe care ai cumpărat-o pentru a te hidrata.

În loc să o arunci când ai terminat, ia-o acasă cu tine și reumple-o, apoi pune-o înapoi în geantă sau rucsac pentru altă dată.

De asemenea, dacă vrei să fii mai sustenabil și să renunți pe cât posibil la plastic, încearcă să optezi pentru o sticlă de sticlă, care va păstra apa proaspătă mai mult timp și vei avea o alternativă mai sănătoasă și pe termen lung pe care te poți baza acasă sau la birou.

Încearcă să folosești electrocasnicele și electronicele vechi cât mai mult timp cu putință, iar atunci când acestea nu mai fac față nevoilor tale, du-le la un centru specializat sau la un comerciant care se ocupă cu reciclarea pentru a obține niște bani pe care să-i folosești la achiziționarea unui produs nou.

De asemenea, legat de tehnologie, dar nu numai, poți cumpăra produse second-hand, recondiționate sau resigilate, în funcție de comerciant, un mod perfect de a economisi bani și planeta, în același timp.

Cumpărând produse recondiționate sau resigilate presupune faptul că vei primi, cel mai probabil, un produs ca nou, care a fost curățat și testat de magazinul de la care îl cumperi.

Reciclarea în România

Din păcate, România nu este fruntașă la capitolul reciclare, întrucât doar 30% dintre elevii din România au participat la programe în care au învățat despre importanța colectării selective și reciclarea deșeurilor, potrivit unei analize Clean Recycle.

Unul dintre cele mai bune tool-uri pe care le avem la dispoziție pentru a descoperi locurile unde putem recicla, în funcție și de obiectele pe care vrem să le reciclăm, este Harta Reciclării, o hartă interactivă care ne pune la dispoziție informații despre punctele de reciclare din toată țara.

În general, se poate recicla în majoritatea orașelor mari, cum ar fi București, Cluj, Brașov sau Timișoara, însă nici orașele mici nu se lasă mai prejos, de cele mai multe ori.

Harta Reciclării ne informează unde putem recicla și în funcție de materiale, astfel vom putea descoperii locații unde putem trimite spre procesare hârtie și carton, plastic și PET-uri, sticlă și chiar și deșeuri periculoase.

Un lucru foarte util este că fiecare dintre noi putem contribui la această hartă, astfel că atunci când un punct de reciclare se deschide sau altul se închide, utilizatorii pot semnala acest lucru, iar informația este actualizată pe harta interactivă.

Întrucât în 2019, doar 11% din deșeurile municipale au fost reciclate, România va trebui să depună eforturi pentru a ajunge la minimul impus de Uniunea Europeană din 2025, anume 55% deșeuri reciclate.