”Dacă nouă ne merge bine, e important ca și comunităților din care facem parte să le meargă bine. Se va crea o rețea care va duce la o transformare. Cred că în următorii 5-6 ani, România va fi o țară mai sustenabilă decât în momentul de față”, a declarat în cadrul evenimentului de presă care a marcat lansarea programului de accelerare din acest an Cristian Sporiș, Vice-Președinte, Corporate Banking Division și Membru Consiliu Director Raiffeisen Bank România.

Pentru ediția din acest an Raiffeisen Comunități, cei 35 de membri ai juriului vor alege 20 de ONG-uri cu activități și proiecte în zona de sustenabilitate. Înscrierile sunt deschise până pe data de 12 ianuarie 2024, iar ONG-urile câștigătoare vor fi finanțate cu granturi de până la 50.000 de euro.

”Dorința de a schimba în bine, de a ajuta, misiunea de a aduce schimbări pozitive în societate, toate aceste lucruri merită și trebuie susținute. Cu acest îndemn lansăm ediția 2023 a acceleratorului de ONGuri Raiffeisen Comunități, un nou capitol în povestea noastră de implicare activă în societate. Este un angajament clar față de valorile noastre, față de voi și față de comunități, prin care ne propunem să oferim o bază solidă pentru cei care desenează o lume mai sustenabilă, pentru noi și generațiile ce vor urma”, declară Laura Mihăilă, Director Marketing, Comunicare & CX, Raiffeisen Bank România.

“De peste 13 ani, Raiffeisen Comunități a contribuit la transformarea durabilă și sustenabilă a comunităților din România. Programul trece anul acesta într-o nouă etapă de dezvoltare și oferă o finanțare totală de 1 milion de euro acordată proiectelor câștigătoare, precum și un program de accelerare și mentorat pentru creșterea capacității de implementare a proiectelor. Inițiativa în parteneriat cu Asociația pentru Relații Comunitare reflectă angajamentul nostru față de societate și dorința de a aduce o contribuție reală. Raiffeisen Comunități, acceleratorul de ONGuri în sustenabilitate vorbește despre sinergie pentru impact”, a completat Cristian Sporiș.

Dincolo de finanțare, Raiffeisen Comunități oferă și un program de accelerare și mentorat, incluzând cursuri practice pentru creșterea capacității de implementare a proiectelor câștigătoare: management financiar, strângere de fonduri, comunicare și dezvoltarea unei rețele de sprijin în comunitate.

Raiffeisen Comunități - organizații și proiecte vizate

Raiffeisen Comunități își propune să creeze un mediu de aliniere între prioritățile de dezvoltare sustenabilă a orașelor și comunităților, strategiile & misiunea organizațiilor ce activează la nivel comunitar, și prioritățile de țară, așa cum sunt ele formulate în Obiectivele de dezvoltare sustenabilă. Astfel, proiectele înscrise de ONG-uri trebuie să adreseze cel puțin una din prioritățile: SDG 11 - Orașe și comunități sustenabile, SDG 12 - Consum și producție responsabile sau SDG 17 - Parteneriate pentru realizarea obiectivelor.

”Ca să putem duce povestea mai departe, modelul programului de acum, Raiffeisen Comunități, merge spre asociațiile care au cel puțin 2 ani de activitate. Au nevoie să aibă o relație reală cu comunitatea, să arate că au expertiză în rezolvarea problemelor comunității. Arată un CV organizațional pentru a demonstra asta. Au nevoie de transparență, să arate pe ce au cheltuit banii. Organizațiile trebuie să aibă o formă de raportare. Raportul anual este un minimum. Sunt organizații care ies din mentalitatea de supraviețuire și își permit să aibă timp pentru programul de mentorat. Avem nevoie să ieșim din supraviețuire, din competiție pentru a face o schimbare. Bani sunt. Dar avem nevoie să dăm acești bani în mod strategic”, a spus, la rândul său, Mădălina Marcu, Asociația pentru Relații Comunitare, organizația alături de care Raiffeisen a elaborat programul Raiffeisen Comunități din acest an.

Participarea în acceleratorul de ONGuri în sustenabilitate Raiffeisen Comunități

Pentru a participa în acceleratorul de ONGuri în sustenabilitate Raiffeisen Comunități, ONG-urile se pot înscrie în perioada 21 noiembrie 2023 – 12 ianuarie 2024.

Selecția proiectelor va ține cont de următoarele criterii:

  • înțelegerea clară a nevoii comunității adresate;
  • eficiența proiectului propus (proiectul poate genera schimbare reală, în bugetul propus);
  • realismul proiectului (abordarea propusă poate acoperi nevoia selectată, corespondență clară între scop, obiective, activități și buget);
  • implicare - oamenii/comunitatea locală este parte din soluția aleasă;
  • impact - la finalul proiectului pot fi identificate schimbări reale, măsurabile și de durată pentru grupul țintă selectat;
  • continuitate - organizația poate demonstra o viziune pe termen lung de menținere a schimbării generate, si are capacitatea de a atrage resursele necesare;
  • localizarea proiectelor - sunt susținute soluții locale la problemele globale, inclusiv in comunități rurale și urban mic.

Etapele principale: înscrierea proiectelor (15 ianuarie 2023 – 15 martie 2024), campanie vot online deschis comunităților înscrise în accelerator (26 februarie 2024 - 08 martie 2024), anunț câștigători (21 martie 2024), urmat de perioada de accelerare a ONGurilor și implementare a proiectelor (01 aprilie 2024 – 31 martie 2025).

Juriul va analiza toate proiectele depuse, din perspectiva soluțiilor și a impactului pe care le pot genera, și vor selecționa 20 de câștigători.

”Suntem oamenii care am ales să trăim în România și să contribuim la o viață bună pentru noi toți. Orice dorință de a contribui la schimbare presupune voință, disciplină și multă răbdare. Nimic nu se întâmplă peste noapte și fiecare dintre noi - finanțatori, organizații nonprofit, angajați și voluntari - avem nevoie unii de alții ca să nu ne pierdem energia si să ducem la capăt promisiunea de viață mai bună. Aceasta este și promisiunea programului Raiffeisen Comunități - creăm cadrul pentru a susține oamenii care își investesc energia în schimbare astfel încât să vedem cu toții impactul în propriile comunități. Doar așa putem avea încredere că împreună putem face orice”, a subliniat Mădălina Marcu, Director dezvoltare resurse, Asociația pentru Relații Comunitare.

Descriind implicarea în acceleratorul de sustenabilitate pentru ONGuri, Raiffeisen Comunități, Eugen Vaida (Coordonator, Ambulanța pentru Monumente) a vorbit despre impactul proiectelor de identitate în comunitățile rurale, Oana Gheorghiu (Co-fondatoare Dăruiește Viața) a vorbit despre speranță și puterea ei transformatoare, Mona Nicolici (jurnalist Europa FM & consultant sustenabilitate) a menționat importanța colaborării pentru impact național, Raluca Fiser (Președinte, Green Revolution) a confirmat valoarea parteneriatelor pentru susținerea proiectelor pe termen lung.

”Cred că ce definește acest program este partea de încredere. Aceasta pare tot mai scumpă. Și nu mai avem timp. Cred că ce poate oferi acest program este timp să respire, pentru organizații care au nevoie de timp să mai respire. Dar sper că acești bani să le aducă întrebarea ”ce facem pe viitor”. Este despre încredere dar și despre valul de transformare, care nu doar că a venit. Valul transformării sustenabile a business-urilor este deja aici și, din păccate, foarte multe organizații și companii se vor îneca. Trebuie să vedem cum putem fi peste val, nu sub val, cum să învățăm lumea să înoate. Vrem să ducem acest program în comunități care nu știu că sunt comunități”, afirmă Ciprian Stănescu, președintele Social Innovation Solutions, unul dintre jurații ediției din 2023 a Raiffeisen Comunități.

În cei 12 ani de desfășurare a programului Raiffeisen Comunități, program dedicat ONGurilor, Raiffeisen Bank a finanțat peste 160 de proiecte comunitare, iar valoarea investiției în această perioadă a depășit 1,2 milioane euro.

”Ce ne așteptăm? Să oferim ONG-urilor și mentorat, și un transfer de know-how, să creăm o comunitate în care să învățăm unii de la alții, să creăm o comunitate care poate ajuta la transformarea țării și a tuturor comunităților”, a mai spus Cristian Sporiș.

La rândul său, Mădălina Marcu a precizat faptul că acceleratorul Raiffeisen Comunități mai are o zonă importantă: ”nimeni nu poate face nimic singur. Avem nevoie de un întreg ecosistem. Ca să facem împreună, avem nevoie să lucrăm împreună”.