Suzuki caută în permanență să dezvolte soluții inovatoare la problemele de mediu și se angajează să ia măsuri responsabile împotriva provocărilor legate de deșeurile de plastic din mediul maritim. Astfel, proiectul Suzuki „Clean Ocean” se impune ca o inițiativă revoluționară.

Suzuki și devotamentul pentru oceanele curate: un scurt istoric al angajamentelor de mediu ale companiei

Într-o industrie auto marcată de incertitudini și schimbări semnificative, Suzuki își propune să devină o companie esențială pentru oameni și societate, concentrându-se pe transformarea sa structurală, reducerea riscurilor și construirea unui viitor mai bun.

Una dintre principalele direcții ale transformării structurale este simplificarea operațiunilor, îmbunătățirea culturii corporative și dezvoltarea resurselor umane. Compania dorește să promoveze o comunicare profundă între angajați, să creeze o organizație dinamică și o cultură corporativă ambițioasă. De asemenea, Suzuki acordă o atenție deosebită diversității în cadrul companiei, astfel încât locurile de muncă să fie confortabile și productive pentru toată lumea.

Cu un accent deosebit asupra neutralității emisiilor de carbon, Suzuki se angajează să aducă soluții sustenabile pe piață, precum vehicule electrice și tehnologii de reducere a amprentei de carbon. În India, cea mai mare piață a Suzuki, compania are în vedere rafinarea biogazului din bălegar de vacă pentru a produce combustibili neutri din punctul de vedere al emisiilor de carbon pentru vehicule.

Tochihiro Suzuki, directorul reprezentativ și președintele companiei, declară că: „Încă o dată, cred că profilul ideal al Suzuki pe viitor este să devină o companie axată pe infrastructura stilului de viață, care îi face pe oameni fericiți și sănătoși și care revitalizează economia prin rezolvarea problemelor de mobilitate zilnică a numeroase persoane prin eforturi precum construcția de noi infrastructuri și introducerea de servicii de mobilitate de ultimă generație. Pe măsură ce urmărim o creștere susținută a valorii noastre corporative, vom lucra, de asemenea, cu sârguință pentru neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon și pentru realizarea unei societăți durabile”.

Proiectul Clean Ocean al Suzuki: obiective și importanță

Problema poluării oceanelor cu plastic a devenit o preocupare globală majoră în ultimii ani. Suzuki Motor Corporation, un jucător important în industria auto și maritimă, nu a rămas indiferent la această problemă. Începând cu anul 2010, compania a inițiat campania „Clean-Up the World”, cu scopul de a contribui la un mediu marin mai curat și mai sănătos. La nivel global, această campanie a implicat peste 15.000 de persoane, care au colectat activ deșeuri de plastic din oceane.

Ca o extensie a eforturilor sale de a proteja mediul marin, Suzuki a lansat „Proiectul Clean Ocean”. Acest proiect continuă campaniile de curățare, dar încearcă și să dezvolte soluții tehnice pentru problema deșeurilor de plastic din mediul marin. Prin această inițiativă, Suzuki își propune să crească gradul de conștientizare asupra problemelor de mediu și să abordeze această problemă la nivel global.

Despre tehnologia de identificare a microplasticelor

Pentru protejarea mediului marin și promovarea proiectului „Clean Ocean Project," Suzuki Motor Corporation a semnat un acord de cercetare comună cu Universitatea Shizuoka pentru dezvoltarea tehnologiei de identificare a microplasticelor. Această colaborare poate revoluționa eforturile de combatere a poluării cu plastic din oceane.

În cadrul acestui proiect, Suzuki a dezvoltat un dispozitiv de colectare a microplasticelor (MPC), care poate fi instalat pe motoarele de ambarcațiuni. Acest dispozitiv a fost introdus ca echipament standard pe anumite modele începând cu iulie 2022. MPC a fost conceput pentru a colecta microplastice fără a afecta performanța motorului și fără a dăuna mediului înconjurător. Pe lângă microplastice, dispozitivul poate colecta și alte materiale precum nisip, resturi de lemn și organisme marine microscopice. Cu toate acestea, identificarea acestor materiale necesită de obicei experiență și efort manual.

Pentru rezolvarea acestei probleme, Universitatea Shizuoka a dezvoltat o tehnologie uimitoare printr-un acord de cercetare comună cu Suzuki: utilizarea proprietăților de aderență și de colorare ale proteinelor în procesul de identificare a microplasticelor. Mai concret, proteinele se atașează la materialele plastice și le colorează în funcție de tipul de plastic. Această metodă permite identificarea precisă și rapidă a materialelor plastice și a tipurilor acestora.

Prin intermediul acestei tehnologii inovatoare, se preconizează că, în viitor, clienții care utilizează motoare de ambarcațiuni echipate cu MPC vor putea să țină evidența cantității și a tipurilor de plastic colectate printr-o recunoaștere imagistică.

Shuichi Mishima, director general executiv al companiei Marine Operations, subliniază: „Prin această cercetare comună cu Universitatea Shizuoka, dorim să realizăm o tehnologie de identificare a microplasticelor pentru a sprijini interesul și eforturile clienților de a proteja mediul marin și să contribuim la îmbunătățirea mediului marin”.

Cum funcționează dispozitivul de colectare a microplasticului la motoarele de ambarcațiuni

Principiul de funcționare a dispozitivului de colectare a microplasticului dezvoltat de Suzuki este bazat pe o idee ingenioasă, dar simplă. Motoarele de ambarcațiuni pompează o cantitate semnificativă de apă pentru a răci motorul. Această apă, care conține deseori particule de microplastice, este apoi returnată în ocean. Suzuki a dezvoltat un dispozitiv care se atașează la motorul de ambarcatiuni și folosește această apă de răcire pentru a colecta microplasticul înainte ca apa să fie returnată în mediul marin. Procesul nu necesită niciun efort suplimentar din partea utilizatorului, făcând din acest dispozitiv o soluție practică și ușor de utilizat pentru reducerea poluării cu plastic în mediul marin.

După analiza probei colectate prin testul de monitorizare a MPC, au fost găsite microplastice în toate probele de pe tot globul, inclusiv acrilic, celofan, epoxidic, nailon, PET, polipropilenă, polietilenă, polietilenă, uretan și ester de vinil.

Impactul asupra mediului este semnificativ. Microplasticul este una dintre cele mai mari probleme de poluare marine la nivel global. Prin colectarea și eliminarea eficientă a acestui tip de deșeu, Suzuki contribuie la protejarea ecosistemelor marine și la menținerea sănătății oceanelor.

Reducerea ambalajelor din plastic

Materialele plastice sunt o problemă din ce în ce mai mare pentru mediu, iar Suzuki își asumă responsabilitatea să contribuie și la această cauză. Compania a început prin a se concentra pe ambalajele propriilor sale produse. Din iunie 2020, Suzuki a adoptat materiale de ambalare alternative pentru unele dintre produsele sale, ca parte a efortului de a reduce cantitatea de plastic utilizată.

În plus, Suzuki a început să înlocuiască materialele de ambalare din plastic cu hârtie pentru o parte din piesele originale marine. Această schimbare, care a început în septembrie 2020, este o a doua măsură semnificativă în efortul companiei de a reduce deșeurile de plastic. Această inițiativă ar putea reduce aproximativ 2,3 tone de plastic în fiecare an.

Echipa Suzuki Marine Team lucrează împreună cu partenerii și utilizatorii de ambarcațiuni din întreaga lume pentru a promova proiectul Suzuki Clean Ocean. Rezultatele acestor eforturi au fost semnificative. Suzuki a reușit să reducă peste 42 de tone de materiale plastice.

Suzuki Romania îmbrățișează cu hotărâre angajamentul companiei la nivel global în ceea ce privește protejarea mediului și reducerea impactului asupra ecosistemelor. Astfel, Suzuki Romania nu doar că livrează vehicule de înaltă calitate, dar își asumă și responsabilitatea pentru impactul lor asupra planetei, suținându-și clienții să se implice în aceleași direcții de acțiune stabilite de către Suzuki Motor Corporation.

Pentru entuziaștii brandului Suzuki, dar și pentru persoanele care doresc să se alăture eforturilor companiei pentru un viitor mai curat și sustenabil, pe pagina dedicată rețelei de dealeri autorizați Suzuki de pe suzuki.ro, găsești datele de contact ale reprezentanțelor din toată România. Descoperă dealerii noștri autorizați și află cum poți programa o vizită la showroom, un test drive sau solicită detalii suplimentare cu privire la gama de vehicule eco-friendly!