Anul acesta am discutat cu reprezentanții Restart Energy pentru a afla mai multe despre proiectele de succes ale companiei, dar și despre planurile de viitor pentru energia regenerabilă în România.
Aquaserv este una dintre companiile care a investit peste 600.000 de euro pentru implementarea unui parc de panouri solare cu o putere cumulată de 928 kWp. Acestea au fost instalate pe acoperișul și în proximitatea clădirii aflate în localitatea Tulcea. Panourile solare instalate de Restart Energy pentru Aquaserv reduc cantitatea de emisii de CO2 emise în atmosferă cu aproximativ 361 de tone pe an iar deșeurile radioactive cu 3,4 kg pe an.
Restart Energy a asigurat pentru compania beneficiară întreg proiectul de eficientizare energetică, de la consultanță și proiectare, până la implementare.
Producția de textile din România, alimentată cu energie solară
Și Romtextil SA a investit în soluții pentru producția de energie cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Compania a cheltuit peste 500.000 de euro pe o instalație de panouri solare cu o putere totală de 807 kWp ce a fost instalată pe acoperișul unității de producție a Romtextil SA, din localitatea Constanța.
Pentru acest proiect, Restart Energy a instalat 1.404 panouri, pe o suprafață de 6.480 mp. Panourile vor produce anual 888 MWh de energie, însemnând aproximativ 12% din necesarul energetic al companiei. Centrala solară reduce cantitatea de emisii de CO2 emise în atmosferă cu aproximativ 293 de tone pe an și diminuează deșeurile radioactive eliminate cu aproximativ 2,66 kg pe an.
„Panourile fotovoltaice reduc considerabil costurile de producție ale unei companii din domeniul industrial și aduc un plus de stabilitate într-un climat economic instabil”, a precizat la momentul respectiv Aurica Cojocaru, Administrator Romtextil.
Fileca Industry este o altă companie românească din Bistrița-Năsăud ce a făcut anul acesta saltul către o producție mai responsabilă. Compania a cumpărat de la Restart Energy 852 de panouri solare ce vor asigura o producție de 430 MWh de energie pe an, acoperind aproximativ 12% din consumul energetic al companiei.
Schiatul devine sustenabil cu ajutorul energiei solare
Compania Teleferic Cindrel, administrator al domeniului de schi Păltiniş Arena, și-a instalat propria centrală fotovoltaică cu ajutorul celor de la Restart Energy, proiectul fiind în valoare de aproximativ 300.000 de euro. Cele 800 de panouri fotovoltaice acoperă o suprafață de 5.500 de metri pătrați și vor produce 445 MWh de energie pe an, acoperind integral consumul energetic al companiei.
Tot anul acesta, Restart Energy a încheiat un contract de racordare cu Transelectrica în valoare de 56 de milioane de lei pentru un parc fotovoltaic de 500 MW, în urma căruia peste 200.000 de gospodării vor fi alimentate cu energie verde.
Portofoliul de proiecte fotovoltaice al Grupului Restart Energy în curs de dezvoltare este de peste 1.000 MWp.Restart Energy își propune extinderea capacității de energie regenerabilă la peste 1 GW până în 2030.
Viitorul energiei regenerabile în România
Allview, prin divizia sa specializată în energie regenerabilă Renewable EPC by Allview, a semnat în luna noiembrie a acestui an un contract cu compania Tenersolar Park pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 45,15 MW în localitatea Țăndărei, județul Ialomița. Valoarea proiectului, finanțat prin PNRR, este de 24,6 milioane de euro, iar termenul de implementare al acestei centrale este de 10 luni din momentul semnării contractului.
Potrivit reprezentanților Allview, în cadrul acestui proiect se vor utiliza echipamente de calitate superioară, provenite de la producători de top din sectorul fotovoltaic, garantând astfel eficiența și durabilitatea sistemului. Modulele fotovoltaice sunt marca TRINA SOLAR, brand care se afla în top 4 producători de panouri Tier 1 în anul 2023, cu o producție anuală de 60.000 MW.
Noul parc fotovoltaic de 45,15 MW, care va fi instalat în județul Ialomița, va genera pe durata a 20 de ani, un total impresionant de 1.371.030 MWh, cu o producție anuală de 75.230 MWh (în primul an de funcționare). Proiectul va contribui activ la protejarea mediului, reducând emisiile de gaze cu efect de seră cu aproximativ 46.470 tone de CO₂ echivalent/an. Aceasta ar corespunde efectului a 2,1 milioane de copaci plantați, care lucrează neîntrerupt pentru a absorbi aceeași cantitate de CO₂ din atmosferă.
Acestea sunt o parte dintre proiectele care contribuie deja la o producție energetică mai responsabilă în România, dar și inițiative care vor contribui la independența noastră energetică.
Comentezi?