Valoarea totală a acestui contract este de 24,6 milioane euro și este finanțat din PNNR - Componenta 6 Energie, măsura de investiții I1: Noi capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile.
Termenul de implementare al centralei fotovoltaice este de 10 luni de la semnarea contractului. Divizia Renewable EPC face parte din strategia Green by Allview și este dedicată implementării de proiecte Full EPC pentru parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni, inclusiv cu capacități de stocare. Înființarea acestei divizii are ca obiectiv principal consolidarea poziției companiei Visual Fan în domeniul energiei regenerabile, crescând astfel relevanța sa în sectorul energetic.
Proiectul Full EPC include servicii de proiectare și executare a lucrărilor necesare pentru finalizarea tuturor obiectelor centralei (inclusiv stație electrică 35/110kV și linie electrică subterană (LES) 110kV); furnizarea echipamentelor, utilajelor și materialelor necesare; montarea, instalarea și punerea în funcțiune a acestora; activarea obiectivului de investiții; realizarea probelor tehnologice și a testelor; precum și asigurarea mentenanței și a garanției parcului fotovoltaic.
Echipamente de calitate pentru un amplu proces de energie solară
În cadrul acestui proiect, se vor utiliza echipamente de calitate superioară, provenite de la producători de top din sectorul fotovoltaic, garantând astfel eficiența și durabilitatea sistemului. Modulele fotovoltaice sunt marca TRINA SOLAR, brand care se afla în top 4 producători de panouri Tier 1 în anul 2023, cu o producție anuală de 60.000 MW.
Proiectul va include un total de 64.512 module fotovoltaice bifaciale, fiecare având o putere nominală instalată de peste 700 Wp. Rata de degradare asigură o performanță de 87,4% față de nominal, după 30 de ani de funcționare (1% în primul an și 0,4% în anii următori). Fixarea stâlpilor se va realiza pe o structură tip tracker cu axa orientată Nord-Sud (cu mișcare de la Est la Vest), orientată vertical spre Sud.
Invertoarele se vor achiziționa de la SMA Solar Technology, lider global în tehnologia sistemelor fotovoltaice și soluțiilor energetice, care își definește standardele pentru furnizarea de energie digitalizată și descentralizată.
Pentru transformarea curentului continuu în curent alternativ, se vor utiliza 10 invertoare, astfel: 9 invertoare cu o putere de 4600 kVA fiecare și un invertor cu o putere de 4000 kVA. Proiectul prevede și realizarea unei noi stații de transformare 35/110kV, care va deservi evacuarea unei puteri de 46 MW și va include un bloc de linie de 110 kV și un transformator de 110 kV, cu o capacitate de 63 MVA.
Contractul semnat cu Tenersolar Park va fi implementat de către Visual Fan, lider de asociere, în colaborare cu TQM Services și Veltol Holding, parteneriate strategice care asigură expertiza necesară pentru un proiect de o asemenea anvergură. Aceste colaborări sunt fundamentale pentru succesul proiectului, fiecare partener contribuind cu resurse și know-how specializat, garantând astfel o execuție eficientă și sustenabilă.
Având un istoric solid cu ambele companii, colaborarea cu TQM Services pentru lucrările de medie tensiune de la Șantierul Naval Constanța (3,2 MW) și cu Veltol Holding în proiectarea pentru Autoliv (5,7 MW), subliniază angajamentul companiei Visual Fan de a livra soluții de înaltă calitate, de a sprijini infrastructura energetică a țării și de a promova tranziția către o energie mai curată și sustenabilă.
Dezvoltarea de parteneriate strategice este esențială pentru succesul proiectelor pe care le implementăm, din multiple perspective: expertiza tehnică a colaboratorilor din domeniul energiei ne oferă know-how avansat, instalare și întreținere, asigurând astfel eficiența operațională a parcului; inovarea și sustenabilitatea sunt promovate prin soluții de ultimă generație, care reduc impactul asupra mediului; conexiunile profesionale extinse facilitează colaborări noi cu entități din industrie, de la instituții de cercetare la organizații non-guvernamentale. În plus, partenerii noștri asigură conformitatea cu reglementările legale necesare pentru implementarea eficientă a proiectului.
Un proiect care va ajuta România în misiunea de sustenabilitate
Obiectivele acestui proiect sunt ambițioase, benefice pentru viitorul verde al României și aliniate cu cerințele de sustenabilitate impuse de Uniunea Europeană, pentru a fi îndeplinite până în 2050.
Noul parc fotovoltaic de 45,15 MW, care va fi instalat în județul Ialomița, va genera pe durata a 20 de ani, un total impresionant de 1.371.030 MWh, cu o producție anuală de 75.230 MWh (în primul an de funcționare). Proiectul va contribui activ la protejarea mediului, reducând emisiile de gaze cu efect de seră cu aproximativ 46.470 tone de CO₂ echivalent/an. Aceasta ar corespunde efectului a 2,1 milioane de copaci plantați, care lucrează neîntrerupt pentru a absorbi aceeași cantitate de CO₂ din atmosferă.
„Acest proiect, pe lângă faptul că reprezintă un pas major către atingerea obiectivului de a contracta 100 MW în proiecte fotovoltaice până la finalul acestui an, va contribui la dublarea cifrei de afaceri și a profitului companiei Visual Fan în următorii ani. Totodată, semnarea contractului cu Tenersolar, reflectă angajamentul nostru ferm pentru un viitor mai bun al generațiilor următoare”, a declarat Lucian Peticilă, CEO Visual Fan.
Implementarea acestui proiect va accelera considerabil dinamica veniturilor și profitul companiei Visual Fan pentru anii 2025-2026, impulsionând expansiunea accelerată pe termen lung. Noul contract de 45 MW va duce la creșterea cotei de piață a diviziei Allview Solar Energy în sectorul energetic, atrăgând noi oportunități de afaceri și deschiderea către implementarea de proiecte strategice de anvergură, cu capacități care depășesc standardele industriei.
În ultimii doi ani, divizia Allview Solar Energy a înregistrat o creștere remarcabilă, trecând de la dezvoltarea de proiecte rezidențiale, la proiecte industriale Full EPC, pentru companii de top din mediul privat și public, contribuind la decarbonizarea economiei și promovarea sustenabilității energetice.
Acest progres a fost posibil datorită implicării dedicate a echipei și angajamentului nostru continuu în oferirea de soluții tehnice personalizate pentru asigurarea eficienței economice a fiecărui proiect.
Semnarea acestui contract cu Tenersolar Park, marchează un nou început pentru Visual Fan, reprezentând primul pas dintr-o serie de proiecte ambițioase planificate pentru 2025. Noua divizie creează premise solide pentru contractarea și implementarea unor inițiative de amploare, confirmând direcția strategică a companiei.
În calitate de companie cu ADN tehnologic, Visual Fan își propune, prin viziunea sa și adaptabilitate, să valorifice puterea tehnologiei și cei peste 20 de ani de experiență, având încrederea că sectorul energetic va transforma nu doar industrii, ci și comunități.
Comentezi?