Vindi Banga, partener la firma de private equity Clayton, Dubilier & Rice scrie pe WeForum despre impactul pe care îl pot avea investitorii în promovarea măsurilor sustenabile de către companii. Forțate de către piață, firmele, mai ales cele tinere, pot să își dezvolte o strategie sustenabilă încă din primele momente ale existenței lor.

Iată 3 motive date de Vindi Banga în analiza sa:

Fondurile de private equity vor creștere

„Costurile mai mici vor crește marjele de profit și vor aduce valoare. Dar creșterea poate fi evaluată mult mai bine decât marja de profit. Astfel, fondurile de investiții sustenabile caută să crească marja de creștere într-un mod sustenabil în timp ce investesc în companii. Sustenabilitatea poate duce la creștere și la o evaluare mai mare a companiilor private”, arată Vindi Banga.

Alinierea management-ului și a investitorilor pentru schimbare

„Transformarea e un proces complex și implică investiții, ceea ce ar putea reduce profitul pe termen scurt. Dar e important pentru acționari și management să-și alinieze obiectivele pentru transformare de durată”, arată expertul.

„Un management de calitate va interveni prin planuri și eforturi de creștere sustenabilă și prin atingerea unor țeluri pe termen lung în comparație cu obiective pe termen scurt care sunt și foarte volatile”.

Fondurile de investiții pot transformă ESG în excelență

Vindi Banga consideră că strategiile de ESG trebuie să fie incorporate în planul de business al unei companii și sunt strict conectate la excelența operațională, ceea ce poate duce la crearea de valoare pe termen lung.

„Fondurile de private equity înțeleg că dacă urmărești o strategie responsabilă de ESG ai potențialul de a reduce riscurile reputaționale și să creezi impresia unui management de calitate, ceea ce duce și la o evaluare financiară premium”, explică Vindi Banga.

„Cred că astfel de companii pot incorpora criteriile ESG în kitul lor de creștere, pe lângă growth, productivitate și reducerea costurilor. Iar atunci când criteriile de sustenabilitate sunt implementate corect, pot duce la multiplicatori de evaluare financiară și la o creștere mai mare pe termen lung”, arată investitorul.

În momentul de față fondurile de investiții au portofolii de 5.000 de miliarde de dolari la nivel mondial, așa că pot avea un impact profund asupra economiei viitorului.