Potrivit The Guardian, 30 de cercetători au participat la studiu și au prezentat unele dintre cele mai presante probleme care ar trebui soluționate de către autorități pentru a preveni degradarea în masă a ecosistemelor din oceane.

Poluarea cu mase plastice, una dintre cele mai mari probleme

Poluarea cu plastic reprezintă una dintre cele mai cunoscute cu care se confruntă oceanele planetei, întrucât aproximativ 11 milioane de tone ajung anual în cele mai mari mase de apă de pe Pământ.

Plasticele biodegradabile sunt tot mai prezente de când consumatorii au cerut marilor companii să vină cu alternative mai prietenoase cu mediul.

Problema este că nu cunoaștem în totalitate modul în care aceste plastice se degradează și care este materialul rezultat, întrucât oamenii de știință trebuie să le pregătească foarte repede pentru rafturi și nu au timp să le testeze corespunzător proprietățile de degradare.

Oceane mai întunecate

Dezvoltarea zonelor de coastă, furtunile mai puternice cauzate de schimbările climatice și terenurile permanent înghețate care ajung în oceane sunt unii dintre factorii care facilitează acumularea de materie întunecată în oceane, lucru care cauzează înmulțirea algelor.

În vreme ce algele ajută la captarea emisiilor de carbon, prea multe astfel de forme de viață pot preveni pătrunderea luminii solare în zonele mai adânci ale apelor, schimbându-le astfel compoziția chimică.

Acest lucru are o latură pozitivă, anume faptul că oprește albirea coralilor, însă de cealaltă parte, speciile de pești și alte vietăți marine vor avea șanse mai mici de supraviețuire într-un astfel de mediu.

Infestarea oceanelor cu metale

Procesele industriale care lasă în urmă reziduuri de metale sunt una dintre principalele cauze pentru care aceste materiale toxice ajung în oceane.

Odată ajunse acolo, ele pot fi înghițite de vietățile marine pe care le capturăm și consumăm, uneori ca delicatese.

Ce mâncăm uneori, în schimb, sunt metale pe care chiar noi le-am aruncat, care pot genera probleme serioase de sănătate.

Încălzirea apelor scade biodiversitatea

Încălzirea globală își pune amprenta pe uscat, prin incendii și valuri de caniculă, însă ea își pune amprenta și asupra oceanelor, pe care le încălzește, ceea ce forțează majoritatea formelor de viață marine să migreze spre polul nord sau sud în căutarea de ape mai răcoroase.

Unele specii, care sunt mai rezistente la căldură, le pot înlocui, însă chiar și așa, apele ecuatoriale au înregistrat o scădere în ce privește populația de pești și a altor organisme.

Braconajul, o problemă serioasă pe uscat și pe mare

Vietățile marine nu sunt ferite de braconieri, din păcate, întrucât există oameni care sunt în căutarea alimentelor și obiectelor de lux provenite de la diverși pești, ceea ce poate pune în pericol anumite specii.

De fapt, cel puțin trei specii de pești sunt în pericol din cauza pieței ilegale de vezică înotătoare.

Acest organ, considerat obiect de lux în anumite culturi, are rolul de a ajuta anumiți pești să plutească și să înoate mai ușor.

Braconierii exploatează uneori și peștii înrudiți pentru a obține acest obiect, iar în cursa pentru bani, ei prind din greșeală chiar și rechini, țestoase sau alte vietăți marine.

Acestea sunt câteva dintre cele 15 probleme descoperite de oamenii de știință în oceanele planetei, pe care ar trebui să le rezolvăm cât de repede posibil, înainte de a pierde mai mult din ecosistemele și diversitatea apelor noastre.