Același raport explică cum creșterea temperaturilor din oceane cauzează albirea coralilor, proces care a afectat în 2016 mai bine de 90% din ecosistemul respectiv, iar degradarea continuă a afectat semnificativ partea de nord și centrală a Barierei.

Marea Barieră de Corali este cea mai mare structură vie din lume, fiind vizibilă și din spațiu și se întinde pe mai bine de 2.300 de kilometri.

Totodată este și casa a mai bine de 1.500 de pești tropicali, alături de care trăiesc și delfini, balene, păsări și scoici gigantice.

Potrivit Associated Press, acest ecosistem complex este deosebit de importantă și pentru economia Australiei, întrucât înainte de Pandemie, prin turism, acest ecosistem a contribuit cu aproape 5 miliarde de dolari americani anual prin turism și a oferit slujbe pentru 64.000 de oameni.

Ce este mai grav, potrivit IPCC, este că s-ar putea să fie prea târziu pentru a opri albirea coralilor la scara actuală, chiar dacă vom putea limita încălzirea globală la 1.5 grade Celsius. În cel mai bun caz, acest lucru va reduce intervalul între albirile masive.

Cele mai afectate zone, potrivit raportului, vor fi cele de adâncime mică, unde încălzirea oceanului este cea mai puternic resimțită și care va destabiliza serios aceste ecosisteme.

Specialiștii IPCC avertizează că au avut loc „albiri în masă” ale unor specii de corali și amintește de alte trei mari astfel de evenimente între 2016 și 2020.

Puteți citi despre ce alte efecte mai are încălzirea globală asupra altor zone aici și aici.

Întregul raport climatic al IPCC poate fi găsit aici.