Am fost curios când am aflat prima dată despre propunerea cu care Inversa a intrat pe piața sustenabilității, întrucât nu știam că pielea de pește poate fi folosită ca alternativă la pielea clasică din industria modei.

Am descoperit într-o discuție cu co-fondatorul și CEO-ul companiei, Aarav Chavda, că aceasta se poate dovedi a fi o soluție mai bună pentru anumite întrebuințări comparativ cu pielea de bovine, de exemplu.

Peștele leu poate fi foarte dăunător ca specie invazivă, întrucât nu are prădători naturali în afara apelor din care este originar, anume Oceanul Indian sau Oceanul Pacific.

Această specie a crescut foarte mult ca număr de exemplare în Marea Caraibelor, în apele din jurul Mexicului și chiar în Marea Mediterană, lucru care a destabilizat ecosistemele locale.

Un singur pește leu care pătrunde într-un ecosistem nou poate consuma până la 79% din vietățile marine care locuiesc în zona respectivă.

Tamworth Distilling este o altă companie care prinde specii invazive, de data aceasta crabul verde european, pe care îl folosește într-un amestec special pentru whisky-ul companiei, protejând astfel ecosistemele de pe coasta de est a SUA.

Echipa Inversa este compusă din nouă oameni, din care șase lucrează full time pentru companie, iar în prezent, potrivit lui Aarav, „ne concentrăm exclusiv pe peștele leu și următoarea specie pe care vrem să o capturăm, anume bichirul.”

Acesta reprezintă o altă specie invazivă care a fost adusă în SUA din Asia și deși noua specie a fost adusă pentru curățarea iazurilor, aceasta a reușit să pătrundă în Râul Mississippi în urma inundațiilor care au avut loc în anii '90.

Din acel moment, bichirul a început să concureze cu speciile native ale apelor, iar apariția sa a degradat calitatea apei din cauza faptului că acest pește ucide organisme esențiale.

Prinderea speciilor invazive, esențială pentru protejarea ecosistemelor

Aarav este un scafandru cu mulți ani de experiență, iar în urma explorării apelor precum Oceanul Atlantic sau Marea Mediterană, el a observat problema pe care o constituie peștele leu și efectele pe care acest pește le are asupra teritoriilor de care nu aparține în mod natural.

„Orice scafandru care a explorat Oceanul Atlantic sau Marea Mediterană știe despre peștele leu și cunoaște faptul că acest pește poate fi destructiv și când spun destructiv, vreau să spun absolut catastrofic pentru recifurile de corali”, ne-a spus CEO-ul Inversa.

„Așadar, asistarea la declinul și la dispariția lucrului care-mi aducea bucurie a fost un foarte mare motivator pentru a face o schimbare”, a adăugat el.

După câteva încercări eșuate din partea guvernelor și a unor ONG-uri, Aarav și-a dat seama că și consumatorii trebuie implicați în această problemă pentru ca ea să poată fi rezolvată.

Așadar, compania a vrut să le ofere o alternativă, atât în ce privește produsele fashion, cât și pentru delicatesele marine.

Salatino Seafood, compania soră a Inversa, le oferă clienților peștele leu ca alternativă alimentară pentru cei care vor să încerce un nou tip de mâncare.

După ce peștele leu este curățat de țepii veninoși, acesta poate fi gătit ca majoritatea peștilor care fac parte din meniul nostru, așadar această specie poate avea mai multe întrebuințări.

Aarav a explicat faptul că „fileurile și rondelele sunt servite la restaurant prin compania noastră soră, Salatino Seafood, iar peștele leu este un preparat delicat și delicios. El este oferit în meniurile restaurantelor din întreaga lume, iar pielea o folosim pentru producția articolelor fashion.”

„Tot ce rămâne din pește este folosit, nimic nu este aruncat, astfel că resturile sunt transformate în uleiuri și momeală, deci utilizăm totul”, a adăugat Aarav.

Provocarea de a combate peștele leu

Când vine vorba de provocările cu care Inversa se confruntă în misiunea sa de a restabili ordinea în ecosistemele afectate, una dintre acestea este aceea că nu sunt suficienți pescari sau scafandri care să prindă peștii leu, întrucât aceștia se reproduc rapid și sunt deja prea multe exemplare.

CEO-ul Inversa a declarat pentru Green Start-Up că „cea mai grea parte este menținerea lanțului de aprovizionare. Realitatea nefavorabilă este că sunt milioane și milioane, poate chiar miliarde de pești leu în Atlantic în momentul de față, însă nu există o infrastructură bine pusă la punct pentru a-i prinde în mod constant.”

„Durează ceva timp până ajungem în zone noi și avertizăm comunitățile locale de pescari și scafandrii că, „hei, acest pește vă distruge recifurile de corali și nimeni nu voia să-l cumpere până am apărut noi”, a explicat Aarav.

Astfel, Inversa oferă comunităților locale oportunitatea de a face ceva în privința acestei probleme, iar în același timp să câștige niște bani, pentru că până acum această specie invazivă nu avea întrebuințări comerciale și nicio companie nu era interesată să îl cumpere.

Produse durabile realizate din piele pe bază de pește

Peștele leu pe care Inversa îl obține cu ajutorul pescarilor și al scafandrilor este, în cele din urmă, transformat într-o alternativă la piele pentru produse precum încălțăminte, portofele, genți sau poșete.

Așadar, există o varietate semnificativă de produse care pot fi confecționate din acest material inovator, datorită rezistenței, dar și flexibilității sale.

Una dintre companiile cu care echipa Inversa colaborează este Teton Leather Company, un brand exotic american care oferă produse din piele, iar Aarav ne-a spus că pielea din peștele leu „este foarte ușor de prelucrat, iar acest lucru se datorează în mare parte pieii peștelui leu, care este foarte rezistentă, dar în același timp flexibilă și funcționează ca pielea, se simte ca pielea, se întinde ca pielea și este și foarte subțire.”

„Unul dintre cele mai importante complimente pe care l-am primit a fost în momentul în care am folosit pielea peștelui leu ca material pentru interiorul portofelelor, pentru că această aplicare necesită o durabilitate sporită, întrucât cardurile sunt constant scoase și puse la loc, deci trebuie să se întindă și să se contracte încontinuu”, ne-a comunicat co-fondatorul Inversa.

Un obiectiv important al companiei este să își extindă operațiunile, întrucât echipa „lucrează în prezent la câteva proiecte” pentru a rezolva problemele generate de alte specii invazive, precum bichirul.

P448 este un o companie de modă italiană care oferă încălțăminte sustenabilă fabricată din pielea pe bază de pește leu.

Un proiect demarat cu finanțare proprie

Aarav ne-a spus că „primii reprezentanți ai echipei au demarat acest proiect cu finanțare proprie”, iar Inversa a obținut recent o finanțare, însă nu am obținut informații legate de suma de bani primită.

Finanțarea unui astfel de proiect este importantă, atât pentru protejarea mediului, cât și pentru a oferi cumpărătorilor o alternativă funcțională ce poate înlocui pielea de bovine.

Lerins este o altă companie din industria modei care utilizează pielea pe bază de coji de struguri pentru încălțăminte casual și care dorește astfel să găsească soluții durabile și sustenabile pentru ultimele tendințe din industrie.

Reacția clienților: ”ceva nou și diferit”

Am aflat de la Aarav că reacția clienților la produsele din piele pe bază de pește de la Inversa este de „mult șoc și surprindere, toată lumea crede că miroase a pește, însă miroase a pește și toată lumea e surprinsă de asta. Chiar și noi când am început să facem aceste produse pentru prima dată ne-am gândit „Doamne, e grozav, nu miroase a pește, e incredibil.”

„Toată lumea e foarte încântată de rezistență, primim apeluri de la producători exotici care sunt foarte surprinși de cum ceva atât de subțire poate fi atât de rezistent, de ușor de fabricat și de respirabil”, a adăugat el.

CEO-ul Inversa este încrezător că tot mai mulți oameni vor fi interesați de noua propunere, întrucât sunt „mereu în căutarea a ceva nou și diferit”, în special pe măsură ce industria modei devine din ce în ce mai sustenabilă.

„Cred că, în final, cel care influențează industria este consumatorul, pentru că el cere mai mult și mai bine de la branduri”, ni s-a spus.

Restaurarea echilibrului ecosistemelor marine

Vestea bună în ce privește problemele legate de peștele leu și de alte specii invazive este că ecosistemele se pot recupera după ce aceste specii sunt eliminate, însă experții trebuie să le examineze cu atenție, întrucât ele ar putea reapărea la un moment dat.

Green Start-Up a aflat de la Aarav că „dacă vom reuși să eliminăm peștele leu din aceste ecosisteme, recifurile de corali vor reveni la normal și se vor întoarce și peștii care îi populau.”

„Șmecheria este că nu îi putem elimina o dată și gata, ci trebuie să avem grijă ca ei să nu se întoarcă, așadar scafandrii știu că trebuie să se întoarcă periodic și să „curețe” zona de pești leu”, a continuat el.

Obiectivele Inversa pentru restul anului

Pe lângă alte specii invazive pe care vrea să le elimine pentru a restabili ordinea în mai multe ecosisteme, Inversa vrea să-și mărească lista de parteneri pentru a aduce pe piață noi produse și pentru a face mai cunoscută problema legată de speciile invazive.

„Vrem să ne concentrăm pe viitoarele specii cu care vrem să lucrăm și să începem să lucrăm cu noi parteneri și să îi ajutăm să atragem atenția asupra acestei probleme. Acestea sunt branduri cu care nu am mai lucrat până acum, însă suntem încântați să ne extindem lista de parteneri.”