Potrivit The Guardian, peștele-leu este responsabil pentru dispariția mai multor specii de pești tropicali și a recifurilor de corali din zona Mării Caraibelor și a apelor de pe coasta Floridei, a Mexicului și chiar a Mării Mediterane.

Peștele-leu poate fi foarte periculos pentru ecosisteme, întrucât unul singur poate consuma până la 79% din populația marină tânără a unui sistem marin în decurs de doar cinci săptămâni.

Aarav Chavda, care face scufundări în zona de coastă a Floridei de mai mulți ani, a declarat că „impactul asupra recifurilor este vizibil atunci când te scufunzi - este mai puțin vibrant.”

„Știm că există soluții pentru unele probleme - precum protecția solară pentru corali - însă nimeni nu a reușit să facă ceva în privința peștilor-leu”, a adăugat el.

De aceea Aarav Chavda și Roland Santino, un prieten din copilărie, au fondat Inversa, un startup care are ca scop prinderea peștilor din specia invazivă din apele din apropierea Mării Caraibelor și transformarea acestora într-o alternativă la piele pentru haine și accesorii.

Pieile pe care le obțin de la peștii-leu sunt vândute către parteneri din industria modei, iar aceștia le folosesc pentru producția de portofele, curele și genți de mână, printre altele.

Chavda susține că fiecare piele de pește-leu poate salva până la 70.000 de pești de recif.

În comparație cu pielea de animale, pielea peștelui-leu este mai sustenabilă, întrucât producerea ei nu implică pășunat excesiv, care poate duce la degradarea solului și la eliberarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Echipa Inversa nu se ocupă direct cu prinderea peștilor, însă compania se ocupă cu educarea și încurajarea pescarilor locali pentru capturarea peștilor-leu.

„Mai multe zone geografice, în special cele cu venituri reduse din zona Caraibelor, nu au o piață pentru peștele-leu, așadar acest pește nu doar că distruge recifurile, care susțin viața pescarilor, însă el nu le-a dat nicio alternativă până acum”, a declarat Chavda.

Inversa își dorește să atragă cât mai mulți pescari cu putință pentru controlul populației de pește-leu, iar pentru a face acest lucru, echipa a stabilit un program care garantează plata pentru fiecare pește-leu prins în Quintana Roo, Mexic.

„Vrem să oferim o alternativă pentru consumator și pentru industria modei și să facem în același timp ceva și pentru planetă, iar de asemenea, ne propunem să oferim o oportunitate pentur comunitățile de scafandri ale pescăriilor din zona Caraibelor pentru a rezolva această problemă”, a adăugat Chavda.