Potrivit NPR, această specie a cauzat probleme ecosistemelor locale timp de două secole și sunt atât de mulți astfel de crabi încât eforturile distileriei ar putea să nu fie suficiente.

Inversa este o altă companie care vrea să rezolve problema peștelui leu din Caraibe, o specie invazivă care a cauzat albirea coralilor și pune în pericol mai multe specii de pești din zonă.

Will Robinson este dezvoltatorul de produse de la Tamworth Distilling care a venit cu ideea de a face whisky cu aromă de crab verde și susține că micuțele animale marine sunt curățate și preparate ca la restaurant.

El a declarat că „oamenii aud de whisky cu crab și aș putea bănui că trei sferturi din ei vor spune „Nu, clar nu”. Dar dacă vor să încerce, cred că și-ar schimba în mare parte părerea.”

După ce a curățat crabii, echipa îi pregătește prin procesul de distilare în vid, ceea ce îi permite să controleze temperatura, ceea ce face prepararea mai bună decât prin fierbere.

„Arată ca un echipament de laborator foarte complex. Așa se păstrează aroma care altfel ar fi distrusă prin procesul de fierbere”, a declarat Robinson.

Deși pentru fiecare sticlă de whisky se folosesc 450 de grame de crabi, Dr. Gabriela Bradt, biolog marin la Universitatea din New Hampshire, a declarat că numerele copleșitoare ale populației de crab verde sunt atât de mari încât doar acest efort s-ar putea să nu fie suficient pentru a rezolva problema.

Potrivit ei, „acești crabi sunt una dintre cele mai bine adaptate specii invazive din America de Nord, cel puțin în lumea marină. Un singur crab poate mânca până la 40 de midii pe zi. Dacă luăm în calcul câți crabi există, în curând nu vor mai exista scoici.”

Nici schimbările climatice nu ajută, întrucât specia invazivă poate supraviețui mai bine datorită faptului că oceanele se încălzesc.

Totuși, Dr. Bradt este de părere că proiectele similare cu Crab Trapper pot atrage atenția cu privire la această problemă, iar astfel, se pot implica și alte companii sau autorități pentru a o rezolva.

Cercetătorii încearcă acum să urmărească crabii verzi europeni pentru a descoperi locul în care aceștia năpârlesc, întrucât ei sunt vulnerabili în perioada respectivă și pot fi prinși și gătiți mai ușor, ceea ce îi va face și mai atractivi pentru consum.