The Guardian scrie că raportul IPCC a fost realizat în opt ani, iar pentru dezvoltarea sa a fost nevoie de munca a sute de cercetători care au examinat efectele schimbărilor climatice pe planeta noastră.

Unul din modurile prin care ne putem îmbunătăți șansele de a deveni prietenoși cu clima este să reducem emisiile de metan. De fapt, experții sunt de părere că dacă vom reuși acest lucru, ne putem aștepta ca jumătate de grad Celsius să dispară din problema încălzirii globale.

Fermierii din Franța au început deja să folosească emisiile de metan produse de vaci pentru a crea combustibili care să le alimenteze utilajele agricole, deci putem folosi metanul captat, în loc să îl lăsăm liber în atmosferă.

Un lucru ce merge mână în mână cu agricultura este mâncarea, iar cercetătorii sunt din nou de părere că trebuie să ne schimbăm regimul de alimentație dacă vrem să ne atingem obiectivele climatice.

Dietele vegane sau vegetariene pot fi cele mai bune în acest sens, deoarece ele au printre cele mai reduse amprente de carbon.

Dincolo de alimentație, trebuie să ne și alimentăm locuințele. Există mai multe lucruri ce pot fi făcute în acest sens, atât la nivel național, dar și individual, după caz.

Țările pot ajuta prin instalarea panourilor solare sau centralelor eoliene, dar și prin construirea de hidrocentrale sau a altor surse de energie regenerabilă.

Totuși, fotovoltaicele sunt ceva ce noi toți putem folosi, fie că locuim la bloc sau la curte. Dacă trăiești într-un apartament, te poți înțelege cu ceilalți locatari să vă instalați panouri solare pe care să le folosească mai multe apartamente în același timp.

Mai bine, dacă locuiești la curte, ai putea să îți instalezi propriul sistem de panouri fotovoltaice, care te pot ajuta să devii prosumator, dacă îți dorești. Astfel, nu doar că îți reduci factura la curent, dar poți și alimenta rețeaua de electricitate cu energie, iar astfel poți câștiga niște bani. Poți citi mai multe despre beneficiile de a deveni prosumator în articolul nostru detaliat.

Desigur, producția de energie curată este foarte bună, dar la fel de importantă este eficiența energetică. Aceasta poate avea mai multe beneficii, mai ales dacă nu te poți folosi de panouri solare pentru producția proprie de energie electrică. Reducerea facturii de curent și utilizarea unei cantități mai mică de energie din rețea sunt întotdeauna benefice pentru planetă.

Izolarea mai bună poate ajuta în ce privește menținerea temperaturilor mai mici pe timpul verii, dar este benefică și pentru păstrarea căldurii în încăperi pe timpul iernii.

Ca sfat bonus, achiziționarea de mașini hibride sau chiar complet electrice ne va ajuta să scăpăm planeta de emisiile de gaze cu efect de seră provocate de combustibilii fosili, în vreme ce putem respira un aer mai curat în aglomerările urbane.

Există și alte moduri prin care putem să ne asigurăm că ne vom atinge obiectivele climatice, însă aceștia sunt câțiva pași de bază pe care îi putem face până când tehnologiile mai avansate vor fi disponibile.