„Implementarea la scară largă a acțiunilor climatice echitabile și eficiente nu doar că va reduce pierderile și daunele pentru natură și oameni, dar va aduce și alte beneficii”, a declarat președintele IPCC Hoesung Lee.

În 2018, experții din cadrul IPCC au subliniat cât de dificil ne va fi în viitor să menținem limita încălzirii globale la 1.5 grade Celsius. Acum, la cinci ani distanță, această provocare a devenit și mai dificilă, întrucât emisiile de gaze cu efect de seră au continuat să crească. Acțiunile climatice din prezent nu sunt suficiente pentru a opri efectele încălzirii globale.

Fiecare creștere, cât de mică, a temperaturilor aduce cu ea noi pericole. Valuri de caniculă mai intense, inundații mai violente și alte fenomene meteo extreme pun în pericol sănătatea umană și pe cea a ecosistemelor.

Pierderi și daune climatice

Aditi Mukherji, unul dintre cei 93 de autori ai raportului, a declarat că „justiția climatică este critică, pentru că cei care contribuie cel mai puțin la schimbările climatice sunt afectați în mod disproporțional.”

„Aproape jumătate din populația planetei locuiește în regiuni care sunt foarte vulnerabile la schimbările climatice”, a adăugat ea.

Soluția, spun experții, se află în dezvoltarea rezistentă la schimbările climatice. Acest lucru implică integrarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice cu acțiuni care ne permit să reducem sau să evităm emisiile de gaze cu efect de seră în moduri care aduc multe beneficii.

Dezvoltarea societăților rezistente la schimbările climatice devine tot mai dificilă cu fiecare creștere a temperaturilor.

Clima, ecosistemele și societatea sunt toate interconectate. Conservarea echitabilă și eficientă a aproximativ 30-50% din suprafața Pământului, apelor dulci și a oceanelor ne va ajuta să avem o planetă sănătoasă.

Hoesung Lee a adăugat că „trăim într-o lume diversă în care fiecare dintre noi avem diferite responsabilități și oportunități pentru a face o schimbare. Unii pot face multe, în vreme ce alții vor avea nevoie de sprijin pentru a putea face schimbarea.”