În 2017, un raport dat publicității de către Carbon Majors Report a indicat faptul că 100 dintre cele mai mari companii din lume erau responsabile pentru eliberarea a 71% din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de seră. Din acest motiv, eforturile celor mai mari companii din lume de schimbare sustenabilă sunt esențiale.

Totodată, în 2019, experții din cadrul Organizației Națiunilor Unite au avertizat cu privire la faptul că planeta mai avea la dispoziție doar 11 ani pentru a implementa acțiuni semnificative pentru a preveni daune ireversibile la nivel climatic. Așadar, acțiunile individuale și cele corporate sunt esențiale pentru viitor.

În ultimii ani Samsung a identificat noi moduri în care tehnologia Galaxy este proiectată și ambalată pentru a face mai mult cu mai puțin atunci când vine vorba de resursele naturale.

În ultimul deceniu, brandul a depus eforturi pentru a inova componente de înaltă performanță, care sunt fabricate din materiale reciclate. Astfel, compania valorifică inovațiile sale tehnologice și parteneriatele strategice cu organizații care împărtășesc aceeași viziune pentru a merge mai departe în misiunea de a avea un impact pozitiv pentru un viitor mai bun.

Ce vei afla din acest material? Iată cinci lucruri implementate de Samsung la nivel de sustenabilitate corporativă:

  • Implementarea materialelor reciclate în telefoanele Galaxy ale companiei, cum ar fi folosirea plaselor de pescuit abandonate sau a tălpilor uzate ale pantofilor sport;
  • Reducerea la zero a plasticului utilizat în ambalajelor telefoanelor până în 2025;
  • Reducerea consumului de curent în standby a încărcătoarelor pentru telefoane (de la 0.1-0.5W la 0.005W);
  • Implicarea tinerilor lideri în acțiuni sociale care promovează elemente precum incluziunea socială și egalitatea de gen;
  • Alimentarea operațiunilor companiei cu energie 100% regenerabilă până în 2027;

Telefoane mai sustenabile, fabricate cu materiale reciclate inovatoare

Unul dintre primii pași importanți a fost făcut în 2022, când Samsung a încorporat plase de pescuit reciclate, cunoscute și sub numele de plase fantomă, în seria Galaxy S22. Ulterior, materialul a fost implementat și în seria Galaxy Z Fold și Z Flip, ajunsă la vremea respectivă la ce-a de-a patra generație, dar și în căștile Buds2 Pro și în tableta Galaxy Tab S8.

„Prin transformarea plaselor de pescuit abandonate într-un material de înaltă performanță pentru tehnologia Galaxy, Samsung contribuie la minimizarea efectelor poluării cu plastic – 640.000 de tone de plase de pescuit sunt abandonate și poluează oceanele lumii în fiecare an”, spuneau reprezentanții Samsung în 2022, la inaugurarea acestui nou material.

Materialele reciclate pot fi găsite acum în toate dispozitivele mobile Galaxy, inclusiv smartphone-uri, tablete și wearables. În același timp, compania a extins varietatea și tipurile de astfel de materiale utilizate, de la plastice, la metale și sticlă.

Pentru Seria Galaxy S23, Samsung a plusat pe ideea de sustenabilitate și a implementat și mai multe materiale durabile, dar prietenoase cu mediul. Astfel, ecranul și spatele telefoanelor de top din 2023 ale coreenilor au fost realizate cu un conținut de 22% materiale reciclate, în vreme ce partea exterioară a butoanelor laterale și tăvița SIM erau produse din aluminiu reciclat.

Partea internă a butoanelor laterale a fost și ea produsă dintr-un material reciclat de origini mai puțin obișnuite, respectiv butoaie de apă reprocesate. Totodată, Samsung estima că producția totală a seriei Galaxy S23 ar fi putut ajuta la reducerea cu 15 tone a cantității de plase de pescuit abandonate în oceane.

Seria Galaxy S24 duce aceste acțiuni cu un pas mai departe. Pentru prima dată pe un dispozitiv Galaxy, componentele cheie ale telefoanelor din această serie au fost produse utilizând cobalt reciclat, metale rare și oțel. De asemenea, bateria din Galaxy S24 Ultra conține minimum 50% cobalt reciclat, iar în difuzoare au fost utilizate 100% metale rare reciclate și minimum 40% oțel reciclat.

Când vine vorba de metal reciclat, seria Galaxy S24 încorporează aluminiu reciclat, care provine din deșeuri metalice generate în timpul fabricației. Resturile de aluminiu sunt retopite, filtrate pentru impurități și apoi reciclate pentru a face componente în cadrul procesului de dezvoltare a produselor Samsung.

Cu seria Galaxy S24, obiectivul Samsung până la sfârșitul anului 2024 este să recupereze aproximativ 110 tone metrice de aluminiu reciclat, echivalentul a 9 milioane de doze de aluminiu.

În plus, seria Galaxy S24 vine într-o cutie de ambalare realizată 100% din hârtie reciclată. Până la sfârșitul anului 2024, obiectivele Samsung includ recuperarea a aproape 2.760 de tone metrice de hârtie reciclată cu seria Galaxy S24, echivalentul a 552 de milioane de bucăți de hârtie A4.

Producție mai sustenabilă în fabrici de viitor

Materialele plastice reciclate continuă să joace un rol important în seria Galaxy S24 – piese ale acestor telefoane au for realizate prin utilizarea materialelor plastice reciclate provenite din plase de pescuit aruncate, butoaie de apă și sticle PET. Cu seria Galaxy S24, obiectivul brandului până la sfârșitul anului 2024 este de a ajuta la recuperarea a aproape 100 de tone metrice de plastic reciclat , echivalentul a 10 milioane de sticle goale de plastic.

Materialul plastic reciclat din oceane a fost creat în parteneriat cu organizații globale care au colectat plase de pescuit aruncate sau abandonate în apropierea oceanelor. Componentele plaselor au fost separate, curățate și extrudate înainte de a le optimiza în pelete de poliamidă reciclate de înaltă performanță.

În mod similar, policarbonatul reciclat și materialele PET provin din butoaie de apă aruncate și sticle PET care au fost măcinate, filtrate și topite cu alți aditivi.

Acest proces ajută la transformarea acestor resurse fragile în materiale optimizate de înaltă performanță, care susțin designul de ultimă generație și standardele de înaltă calitate ale Samsung. De asemenea, brandul a colaborat cu alte organizații din zona industriei de fashion pentru a recicla poliuretanul termoplastic (TPU) (n.r. - poliuretanul termoplastic este un tip de material care are mai multe proprietăți, printre care elasticitate, transparență și rezistență la uleiuri, folosit printre altele în producția de pantofi sport) care a fost generat din fabricarea încălțămintei.

Un alt avantaj important al seriei Galaxy S24 este introducerea, pentru prima dată pe flagship-urile Samsung, a promisiunii de 7 ani de actualizări de sistem, efort ce poate ajuta la prelungirea duratei de viață a dispozitivelor.

Fabricile și clădirile de birouri joacă roluri esențiale în ce privește dezvoltarea și producția noilor dispozitive, iar pentru a contribui la un mediu mai curat în aceste activități, Samsung s-a angajat să își alimenteze operațiunile cu energie 100% regenerabilă până în 2027, obiectiv deja realizat în Europa, SUA și China.

În același timp, producătorul coreean vrea să obțină certificare platinum „Zero Waste to Landfill” pentru toate operațiunile sale până în 2025, respectiv certificări ISO 14001 și ISO 50001 pentru toate unitățile sale de producție

Fără plastic în pachet și încărcătoare mai eficiente energetic

Un alt obiectiv de mediul al companiei este acela de a elimina utilizarea de ambalaje din plastic pentru o parte dintre dispozitivele pe care compania le comercializează. Astfel, Samsung și-a propus să elimine toate materialele plastice de unică folosință din ambalajele produselor mobile până în 2025.

Începând cu seria Galaxy S22, Samsung a început să folosească hârtie 100% reciclată pentru ambalarea produselor companiei.

Tot 2025 este anul în care Samsung vrea să implementeze încărcătoare cu un consum minim de energie electrică atunci când acestea nu sunt folosite pentru a încărca un dispozitiv.

Încărcătoarele pentru telefoane pot consuma între 0.1W și 0.5W atunci când sunt conectate la priză, dar nu alimentează activ un telefon, de exemplu. Începând cu 2025, Samsung vrea ca încărcătoarele sale să consume cel mult 0.005W atunci când nu sunt cuplate la un dispozitiv, pentru a minimiza risipa energetică.

Implicarea tinerilor în viitorul „verde” al planetei

Samsung consideră că păstrarea viitorului curat al planetei noastre nu este o misiune realizabilă de o singura entitate. Tocmai de aceea, brandul a stabilit un parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru a sprijini tinerii, cei care vor contribui în prima linie la schimbări cu privire la climă, în a face progrese semnificative pentru viitorul colectiv. Prin Generation17, Samsung promovează platformele pe scena globală și le facilitează succesul prin mentorat, învățare reciprocă și networking.

Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite reprezintă un plan de acțiune la nivel global pentru protejarea planetei și a comunităților vulnerabile până în anul 2030.

În prezent, programul Generation17 sprijină un grup de lideri tineri cu vârste cuprinse între 18 și 32 de ani, care inovează pentru a mobiliza comunitățile globale.

Printre tinerii din Generation 17 care contribuie prin munca lor la rezolvarea provocărilor legate de mediu prin soluții precum reciclarea materialelor, reforme de mediu sau concerte susținute de energie regenerabilă se află Máximo Mazzocco, un activist pentru climă din Argentina, fondatorul Eco House, un ONG specializat în programe educaționale și de restaurare ecologică. Astăzi operează 40 de programe de mediu la nivel global și educă peste 100.000 de tineri pe teme de mediu în Argentina în fiecare an. În 2023, Eco House a organizat ateliere de lucru în colaborare cu alte organizații pentru a educa peste 60.000 de lucrători de stat cu privire la legile de mediu pentru sectorul public.

Tamara Gondo, o tânără lideră din Indonezia, a lansat organizația Liberty Society pentru a împuternici femeile refugiate marginalizate din Indonezia. Liberty Society oferă cursuri de croitorie și antreprenoriat pentru a produce bunuri fabricate din materiale reciclate.

Reciclarea materialelor este o metodă importantă de minimizare a deșeurilor, reducând în același timp emisiile de CO2 prin extinderea duratei de viață a materialelor. Numai în 2023, Liberty Society a reciclat 2,5 tone de deșeuri în peste 40.000 de bunuri individuale, a înființat patru centre de formare pentru angajare și a perfecționat 225 de femei din comunitățile marginalizate.

Acestea sunt doar o parte dintre eforturile de sustenabilitate prin care Samsung contribuie nu doar la un mediu înconjurător mai curat și mai puțin poluat, ci și la o societate mai incluzivă, în care decalajele, precum cele de gen sau rasă, nu reprezintă o barieră în integrarea socială.

Implementarea materialelor reciclate și a celor alternative, reducerea consumului de energie și alimentarea cu electricitate din surse regenerabile și dezvoltarea durabilă a societății reprezintă eforturi care ne pot ajuta să trăim pe o planetă mai sănătoasă.