Euronews.green scrie că peste 80 de țări au sprijinit ideea de a înceta utilizarea de combustibili fosili la nivel global anul trecut la COP27, deși după cum era de așteptat, națiunile care obțin profituri mari din exploatarea de gaz și petrol s-au opus acestui concept.

În prezent, diplomați reprezentând cele 27 de state membre UE lucrează la un proiect de lege care ar putea schimba modul în care alimentăm planeta și care ar putea fi prezentat în noiembrie în Dubai. „Tranziția către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor va necesita încetarea la nivel global a exploatării resurselor pe combustibili fosili”, au scris oficialii într-un paragraf al proiectului respectiv.

În ciuda faptului că ei sunt cauza principală a fenomenelor meteo extreme din prezent, oprirea exploatorii de combustibili fosili nu au făcut obiectul unui acord internațional în negocierile conduse de ONU.

Având ca termen de finalizare luna octombrie, înainte de întâlnirea de la COP28, documentul propus de UE ar putea suferi mai multe modificări, iar în prezent acesta propune o rețea energetică globală decarbonizată înainte de 2050.

Pentru a-și păstra avantajul economic, unele dintre statele care se bazează pe exploatarea resurselor de gaz și petrol pentru export ar putea folosi tehnologiile pentru captarea carbonului ca soluție pentru limitarea emisiilor, în loc să reducă poluarea generată. Totuși, unele țări UE vor să propună limite cu privire la condițiile în care această tehnologie poate fi utilizată, respectiv în sectoarele care în prezent nu au alternative sustenabile.