ESG Today scrie că propunerea Comisiei Europene ar urma să forțeze companiile să identifice orice nerespectări ale drepturilor omului din cadrul activității, fie că acestea au loc în mod direct sau în cadrul lanțului valoric al companiei respective.

Evaluarea impactului asupra climei în cadrul activității companiei va fi și el necesar, dar și rezolvarea problemelor ce țin de contribuția negativă a companiilor la schimbările climatice.

Potrivit oficialilor, noile reguli vor fi aplicate în primă fază companiilor care au mai mult de 500 de angajați și venituri de peste 150 de milioane de euro. Ulterior, aceleași reglementări vor fi aplicate și companiilor care au cel puțin 250 de angajați și venituri în valoare de 40 de milioane de euro.

De asemenea, companiile care nu au sediul central în Uniunea Europeană, dar depășesc limitele de venituri menționate mai sus în țările UE, vor fi nevoite să respecte aceleași reglementări.

Pentru a se asigura că firmele vor respecta reglementările, oficialii UE au menționat și includerea unor sancțiuni, dar și formarea unor mecanisme de supraveghere. Printre sancțiuni se numără scoaterea de pe piață a bunurilor fabricate de contravenienți, dar și amenzi cu o valoare de 5% din veniturile globale ale companiilor care au sediul în țările UE.