ESG Today scrie că CEO-ul Helion, David Kirtley, a declarat că acest acord reprezintă o realizare foarte importantă pentru compania sa, iar fuziunea nucleară ar putea fi unul dintre pilonii sistemului energetic sustenabil al viitorului.

„Suntem recunoscători pentru sprijinul pe care îl primim din partea Microsoft. Mai avem încă de lucru, dar suntem încrezători în abilitatea noastră de a livra prima centrală cu fuziune nucleară din lume”, a adăugat acesta.

Helion este un start-up specializat în energie curată fondat în anul 2013, iar sistemul său de fuziune nucleară presupune utilizarea pulsației fără aprindere, care ar putea ajuta la depășirea unora dintre problemele tehnologiilor obișnuite de fuziune nucleară.

Oficialii Helion se așteaptă să poată demonstra capabilitățile sistemului de alimentare al companiei anul viitor, iar între timp, inginerii lucrează la dezvoltarea celui de-al șaptelea prototip. Centrala sa de uz comercial ar putea fi inaugurată în 2028, iar după primul an, echipa crede că aceasta va putea produce undeva la 50 MW de energie electrică.