Nu există niciun dubiu că, pentru a reduce emisiile, vom fi nevoiți să utilizăm un fel de mașini fără emisii, fie că vorbim de cele alimentate de baterii, de hidrogen sau de alt tip de combustibil.

Infrastructura pentru mașinile electrice nu este încă suficient de bună în multe locurilor pentru adoptarea lor la scară largă, iar până când majoritatea oamenilor vor fi dispuși să conducă mașini care funcționează pe baterii sau hidrogen, vehiculele hibride îi vor ajuta în această tranziție.

Dacă ești interesat de achiziționarea unei mașini hibrid ca vehicul de transport personal, am realizat recent un clasament cu unele dintre cele mai bune modele care merită atenția ta.

Ce este o mașină hibrid

Vehiculele hibrid electrice sunt propulsate de un motor cu ardere internă, de obicei pe benzină, și unul sau mai multe motoare electrice care sunt alimentate de un pachet de baterii.

De obicei, mașina se va baza pe motorul electric pentru demaraj, deși nu toate mașinile hibrid sunt proiectate la fel.

Dimensiunea bateriei variază și ea, în funcție de model, întrucât o mașină full hybrid va avea o baterie mai mică, de aproximativ 1.2 kWh, comparativ cu modelele plug-in, al căror sistem de baterii are în medie 9.8 kWh.

Din nou, acest lucru diferă de la un producător la altul, însă toate mașinile hibrid au sisteme de baterii mai mici decât cele ale mașinilor electrice, deoarece acestea nu au un sistem de propulsie alternativ.

Mai multe tipuri de mașini hibrid

Există trei tipuri de mașini hibrid care sunt destul de diferite unul față de celălalt, similar autobuzelor hibrid.

În primul rând, există mașinile full hybrid, care sunt cea mai simplă opțiune pentru șoferi, întrucât aceștia nu trebuie să-și facă probleme în ce privește încărcarea mașinii.

Aceste tipuri de mașini se încarcă singure, fie prin frânarea regenerativă, fie prin funcționarea motorului cu ardere internă.

Mașinile full hybrid sunt ideale pentru mersul în oraș sau pe distanțe scurte, deoarece funcționează pe baza motorului electric până la viteze de aproximativ 50 km/h, lucru ce reduce semnificativ consumul și emisiile. Acest sistem este cunoscut drept full electric hybrid.

Există mașini hibrid care folosesc un sistem în serie, ceea ce înseamnă că motorul electric pune mașina în mișcare, în vreme ce motorul cu ardere internă este utilizat drept generator de electricitate.

Mașinile electrice cu sistem paralel propulsează mașina atât cu ajutorul motorului pe bază de combustibili fosili, cât și al celui electric, însă acesta nu este la fel de eficient sau prietenos cu mediul precum celelalte două variante.

Al doilea tip de mașină hibrid este cea plug-in hybrid, cunoscută drept PHEV, iar aceasta are un pachet de baterii mai mare decât varianta full hybrid, dat fiind faptul că mașina trebuie încărcată la priză sau la o stație de încărcare.

Tehnic, acest tip de mașini recuperează o parte din energie prin frânarea regenerativă, însă asta nu este suficient pentru a alimenta complet sistemul de baterii.

Datorită bateriei mai mari, aceste mașini hibrid pot fi operate în modul electric pe distanțe mai lungi.

În cele din urmă, există și mașinile mild hybrid, care sunt cele mai puțin eficiente dintre toate vehiculele hibrid, însă tot au un avantaj în fața celor cu motoare clasice.

Acestea pot fi operate doar cu ajutorul sistemului paralel, astfel că motorul electric îl asistă pe cel cu ardere internă, iar o astfel de mașină se reîncarcă prin frânarea regenerativă.

Avantajele mașinilor hibrid

Primul avantaj al unui vehicul hibrid, indiferent de ce tip este, vine în urma faptului că acesta ajută la reducerea emisiilor și a consumului de carburant, ceea ce este bine pentru mediul înconjurător, dar și pentru portofelul șoferului.

De asemenea, ele permit purificarea aerului în zonele urbane, întrucât multe mașini hibrid se bazează pe motorul electric pentru demaraj și folosesc același sistem de propulsie până la viteze de aproximativ 50 km/h. Acest lucru înseamnă că sunt eliberate mai puține emisii spre deloc, iar aerul devine mai curat.

Mașinile hibrid au un motor cu ardere internă mai mic, deoarece nu au nevoie de la fel de multă putere de la acesta pentru a se deplasa, întrucât cel electric poate face acest lucru.

De asemenea, valoarea lor pentru revânzare este mai ridicată datorită tuturor motivelor de mai sus, dar și pentru faptul că tot mai mulți oameni își doresc să adopte mașini mai verzi pentru a salva planeta.

Dezavantajele mașinilor hibrid

Unul dintre principalele dezavantaje când vine vorba de achiziționarea unei mașini hibrid este faptul că ele sunt mai scumpe, cu 5.000 sau 10.000 USD mai mult comparativ cu variantele clasice, deși oferă un consum mai redus de carburant și pot beneficia de anumite scutiri de taxe.

Schimbul de baterii este o procedură destul de costisitoare, chiar dacă nu la fel de costisitoare ca pentru o mașină electrică, iar prețul pentru aceasta poate varia între 1.000 și 6.000 USD.

De asemenea, mașinile hibrid au costuri mai mari de întreținere și sunt mai dificil de reparat, dat fiind faptul că nu toți mecanicii sunt suficient de bine pregătiți pentru a lucra cu astfel de vehicule.

Totodată, ele nu sunt întocmai mașini „verzi”, deoarece au nevoie de un motor cu ardere internă pentru a funcționa pe lângă cel electric atunci când mergi la viteză mare sau dacă apeși pedala de accelerație mai tare, ceea ce eliberează mai multe emisii.

Având în vedere toate aceste lucruri, mașinile hibrid sunt alegerea ideală pentru majoritatea oamenilor din prezent care vor să adopte alternative mai curate la mașinile pe combustibili fosili, deoarece, din păcate, infrastructura de încărcare pentru mașinile electrice nu este bine pusă la punct în multe locuri.

De asemenea, mașinile hibrid oferă o autonomie mai mare decât cele electrice și permit alimentarea mai rapidă, ceea ce înseamnă că nu trebuie să-ți faci griji că rămâi fără combustibil sau că vei aștepta mult pentru a alimenta.