Asemeni clasamentului nostru pentru cele mai bune mașini electrice pe care să le cumperi în 2022, sunt foarte multe modele hibrid din care să alegi, întrucât acestea reprezintă soluția ideală de compromis pentru a nu polua atmosfera și pentru a nu avea anxietate legată de autonomie.

În oraș și în coloană mergi pe electric și salvezi planeta, iar la drum lung mergi cu combustibili fosili pentru a scăpa de stresul încărcării.

Mașina hibrid bună la toate

Această categorie este poate cea mai dificilă când vine vorba de alegeri, întrucât mașina hibrid bună la toate trebuie să știe câte puțin din fiecare funcție sau scenariu de utilizare. Trebuie să aibă dimensiuni medii, fără a compromite spațiul interior, trebuie să aibă un sistem de motoare suficient de puternic și trebuie să aibă un preț rezonabil.

Din punctul meu de vedere, cea mai bine echilibrată mașină hibrid pe care o poți cumpăra în 2022 este Toyota Corolla Hibrid.

Mașina este iconică, fiind unul dintre cele mai bine vândute modele din istorie și a fost lansată prima dată în 1966, aflându-se în prezent la a 12-a generație.

Toyota știe cum să facă mașini hibrid bune, dat fiind faptul că ei sunt cei care au popularizat conceptul la sfârșitul anilor '90 cu Prius, iar de atunci au perfecționat în permanență această tehnologie.

Corolla este o mașină hibrid foarte bună datorită faptului că folosește inteligent atât motorul electric, cât și pe cel pe benzină, în funcție de nevoile de la momentul respectiv. Ea se încarcă singură, astfel încât nu trebuie să-și faci griji cu privire la autonomia bateriilor.

Motorul de 1.8 litri oferă suficientă putere, iar în combinație cu cel electric oferă până la 121 de cai putere, suficient pentru acest șasiu compact, iar transmisia CVT face șofatul confortabil și plăcut.

Un mare avantaj al acestui model este că el poate fi configurat ca hatchback, sedan sau station wagon, motiv pentru care se poate plia pe nevoile majorității șoferilor.

După ce am condus acest model, a devenit imediat mașina mea preferată pentru confort, consumul redus și tehnologiile de la bord.

Toyota susține că mașina consumă, în medie, 5.4 l/100km, iar versiunea hibrid poate fi cumpărată în România pentru puțin peste 25.000 de euro.

O mașină hibrid pentru aglomerația urbană

Există câteva opțiuni de mașini hibrid potrivite pentru aglomerație urbană, printre care Clio E-Tech sau Mini Cooper Hibrid, însă în opinia mea, Yaris Hibridul celor de la Toyota este per total cea mai echilibrată mașină pentru oraș.

Yaris este un model foarte bun pentru oraș, dar și pentru drumurile lungi ocazionale.

Motorul de 1.5 litri dezvoltă 114 cai putere din ambele motoare, ceea ce înseamnă că mașina este destul de rapidă în oraș, iar dimensiunile reduse permit o manevrabilitate mai mare și mașina poate fi parcată mai ușor.

Acest model nu este plug-in, ceea ce înseamnă că se încarcă singură și îți oferă o încredere mai mare în ce privește autonomia pe motorul electric.

Nu este la fel de spațioasă precum Corolla, însă ar trebui să fie suficient de mare pentru două persoane care nu au foarte multe bagaje, iar aceeași transmisie CVT oferă un stil de condus confortabil și un consum redus, producătorul declarând 3.9 l/100km ca fiind consumul mediu al modelului hibrid.

În România, cea mai ieftină variantă a lui Yaris Hibrid începe la 20.160 de euro, iar mașina este disponibilă cu un singur sistem de propulsie, așadar nu trebuie să sacrifici din puterea motorului dacă alegi o versiune mai accesibilă.

Cel mai echilibrat SUV hibrid

Pentru cel mai bun SUV hibrid, am vrut să găsesc un model care să nu fie exagerat de scump, dar care să ofere spațiu suficient, putere suficientă și fiabilitate.

Alegeri erau destule, de la Renault, BMW, Toyota și alții, însă în cele din urmă, m-am oprit la Hyundai Tucson Hibrid.

Tucson este unul dintre cele mai cunoscute SUV-uri ale companiei sud coreene și a fost introdus prima dată la jumătatea anilor 2000, aflându-se acum la a patra generație.

Fratele lui Tucson este Kia Sportage, însă am ales varianta celor de la Hyundai datorită designului mai atrăgător, din punctul meu de vedere, însă oricare dintre cele două modele ar trebui să fie similare la stilul de condus și funcții.

Sistemul de propulsie hibrid al lui Tucson este un motor pe benzină 1.6 T-GDi, care poate fi cuplat cu un motor electric de 48 de volți în varianta mild hibrid, iar mașina poate fi configurată și ca plug-in hibrid sau full hibrid.

Personal aș alege modelul full hibrid, întrucât nu trebuie să-ți faci griji cu privire la încărcarea mașinii, care vine la pachet cu o transmisie automată în 6 trepte și un motor cu ardere internă de 227 de cai putere.

Spațiul din portbagaj este generos, la 620 de litri, ceea ce înseamnă că vei pute depozita multe bagaje dacă mergi cu familia la drum lung.

În România, cea mai ieftină variantă hibrid a lui Tucson este disponibilă de la puțin peste 31.000 de euro, însă aceea este varianta mild hibrid pe care eu nu o recomand, întrucât motorul electric respectiv nu poate propulsa de unul singur mașina.

Cea mai bună versiune, din punctul meu de vedere, este cea full hibrid, care costă puțin peste 34.500 de euro.

Cel mai bun hibrid pentru performanță

Lexus este divizia de luxa celor de la Toyota, iar drept consecință, acest brand oferă mare parte din tehnologiile principalului producător Japonez, însă pe mașini mai luxoase și mai sportive.

Compania este cunoscută pentru mașinile de performanță precum Lexus LFA, al cărui motor V10 este unul dintre cele mai plăcute auzului pentru pasionați.

Lexus LC Coupe este modelul lansat de companie pentru cei care își doresc o mașină de performanță căreia îi pasă și de mediul înconjurător.

Varianta hibridă a acestui model, numită LC 500h, pornește de la 126.000 de euro și oferă un sistem de propulsie hibrid format dintr-un motor V6 de 3.5 litri și un motor electric, capabile să propulseze mașina de la 0 la 100 km/h în 5 secunde.

Nu este neapărat cel mai rapid hibrid din lume, însă transmisia automată cu 10 viteze face acest vehicul foarte capabil pentru șoferii care caută un stil de condus sportiv și oferă aceeași fiabilitate japoneză ca alte modele de la Toyota sau Lexus.

O mașină hibrid mai accesibilă

Cum deja am menționat Yaris Hibrid, nu pot să-i ofer decât o mențiune în această categorie, fiind una dintre cele mai accesibile mașini hibrid din Europa, însă un concurent poate fi Renault Clio E-Tech.

Pornind la 19.830 de euro, mașina hibrid oferită de francezi are un motor pe benzină de 1.6 litri și unul electric, iar împreună ele livrează 140 de cai putere și un cuplu de 205 Nm, lucru care ar trebui să facă această mașină compactă destul de sportivă, dar și economică.

Consumul de combustibil, potrivit celor de la Renault, este de aproximativ 4.4 l/100km, iar spațiul din portbagaj este de 300 de litri pentru versiunea hibrid, cu 91 de litri mai puțin decât varianta cu motor cu ardere internă.

Pentru doi oameni sau o familie mică, această mașină ar trebui să ofere suficient spațiu, iar sistemul de propulsie hibrid și prețul redus de achiziție fac acest vehicul prietenos cu bugetul.

Prețul de pornire pentru Rneault Clio E-Tech este de 19.830 de euro.

Acestea sunt doar câteva dintre mașinile hibrid pe care le poți lua în calcul, iar în funcție de nevoi, poți căuta și alte variante care să se muleze perfect pentru ceea ce-ți dorești.

Fie că ai nevoie de o mașină de familie, un hatchback mic, un SUV sau o mașină performantă, există un hibrid pentru aproape orice categorie de autoturisme.