Reuters scrie că, spre deosebire de anul trecut, vânzările de mașini complet electrice au crescut cu 36.3%, în vreme ce pentru cele hibrid, vânzările au crescut cu 39%. Conform experților de la Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (AEPA), Uniunea Europeană a înregistrat a 15-a lună consecutivă de creștere a vânzărilor de vehicule electrice.

Reprezentând 14.2% din totalul vânzărilor de vehicule din luna octombrie, mașinile complet electrice le-au depășit pe cele diesel pentru a treia oară.

Până în 2015, mașinile pe motorină au reprezentat 50% din vânzările de vehicule la nivel european, însă în ultima lună, ele au avut o cotă de 12% între toate mașinile noi vândute. Prin comparație, în primele zece luni ale lui 2023, vânzările de mașini pe baterii au crescut cu 53.1%.

Interesul șoferilor europeni pentru mașinile electrificate este sesizabil, întrucât de la începutul acestui an această clasă de vehicule, care include și modele plug-in sau complet hibride, a reprezentat 47% din vânzările de mașini în UE, comparativ cu cota de 42% de anul trecut.

Vânzările de modele Tesla au crescut cu aproape 150%, reprezentând aproape 12% din vânzările de mașini nepoluante din UE.

Experții în domeniul auto sunt de părere că planeta trebuie să accelereze și să adopte mai multe vehicule electrice, estimând că va fi nevoie de o creștere a vânzărilor de 75-95% până în 2030 pentru a ne atinge obiectivele climatice. Dată fiind rata adopției acestor vehicule din prezent, țintele pot fi încă atinse, susțin analiștii, deoarece rata anuală de creștere a vânzărilor în ce privește modelele fără emisii a fost de 65% în ultimii cinci ani.