Modernizarea laboratorului a fost posibilă datorită colaborării dintre Universitatea Politehnica din București și Honeywell România, iar scopul investiției este experimentarea și învățarea modului în care operează sursele de energie regenerabilă.
Pentru a afla mai multe despre ce reprezintă și cum operează dispozitivul de simulare al energiei eoliene, am stat de vorbă cu Carmen Safta, titularul cursului de Energie Eoliană de la programul de masterat pentru Surse Regenerabile de Energie.
Simularea unei turbine eoliene
„Vântul este simulat prin intermediul unui motor electric, i se schimbă turația, se schimbă „viteza vântului”. Motorul electric, la ieșire, va da exact ceea ce furnizează și partea mecanică a turbinei eoliene: un moment și o turație.”
Acestea, ne-a explicat profesoara, reprezintă mărimi de intrare pentru mașina generatoare, anume generatorul electric.
Partea interesantă a acestui aparat, spune ea, este că nu doar turbina este simulată, ci și diferiții consumatori.
Astfel, în funcție de „puterea vântului”, studenții vor putea acționa consumatori cu o putere mai mare sau mai mică de energie electrică. Printre acești consumatori se numără o baterie, care simulează cât de repede se înmagazinează energia generată cu ajutorul turbinelor eoliene, dar și consumatori care operează pe curent alternativ sau curent continuu.
Astfel, sistemul de simulare al energiei eoliene, la fel ca cel al energiei solare, se poate adapta în funcție de nevoile de consum care trebuie satisfăcute.
În funcție de baza informațională obținută cu ajutorul dispozitivelor, studenții pot extrapola datele pentru a le aplica diferitelor scenarii de utilizare a energiei obținute.
Astfel, cadrul didactic specializat în energie eoliană regenerabilă ne-a explicat: „cu datele de aici îți poți face diferite scenarii, sunt dezvoltări viitoare pe care am vrea să le facem și toată lumea își dorește să folosească baza materială și să o dezvolte mai departe.”
Totodată, Carmen Safta ne-a comunicat faptul că fiecare dintre cele două dispozitive de simulare a energiei regenerabile a costat aproape 50.000 de euro.
Diverse scenarii de producție energetică solară
Unul dintre reprezentanții Honeywell România ne-a prezentat cum funcționează sistemul de simulare al producției de energie solară.
„La nivel de celulă fotovoltaică, avem acest panou care este luminat prin intermediul unei lămpi și care este conectat la o baterie pentru a stoca energia. Putem vedea efectul temperaturii asupra panoului, dar și cum afectează umbrirea panoului energia produsă”, ni s-a explicat.
Intensitatea luminii poate fi reglată din lampă, lucru care scade sau crește temperatura, iar umbrirea panoului se poate face, de asemenea, mecanic, pentru a observa cum variază producția energetică.
Un ventilator simulează bătaia vântului în panourile fotovoltaice, respectiv aceasta le poate ajuta să se răcească, astfel încât producția de energie solară să crească și să se evite supraîncălzirea instalației.
Asemănător sistemului de simulare al energiei eoliene, și cel care demonstrează producția de energie solară este conectat la o baterie pentru a simula puterea de înmagazinare a panourilor de puteri diferite. Totodată, consumatorii care funcționează pe curent alternativ sau curent continuu sunt și ei prezenți și au rolul de a simula un anumit necesar energetic care poate fi atins prin reglarea puterii lămpii.
Noul laborator pentru energie regenerabilă din cadrul Facultății de Energetică poate fi folosit de către studenții masteranzi, de cei care urmează un doctorat în energie regenerabilă, dar și de către cei curioși care poate își doresc o reconversie profesională spre sursele de energie regenerabilă.
Acesta este cel de-al șaptelea laborator universitar inaugurat de Honeywell în cadrul universităților din România. La acest moment, Honeywell a deschis un număr de patru laboratoare în cadrul Universității Politehnice din București, alte trei funcționând la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea Politehnică din Timișoara și Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești.
Mihai Brană, Managing Director Honeywell România, a declarat că „sper ca studenții de la Facultatea de Energetică să găsească în acest laborator toate resursele de care au nevoie pentru a-și construi o carieră solidă în domeniul energiilor regenerabile.”
Mihnea Costoiu, rector al Universității Politehnica din București, a declarat că „România are o industrie Energetică în tranziţie, iar o parte importantă a obiectivului nostru, ca universitate, este să furnizăm specialiști înalt calificați care să poată sprijini dezvoltarea acestei industrii.”
„Laboratorul va oferi o experiență care în mod cert le va crește oportunitățile de dezvoltare în carieră”, a adăugat acesta.
Comentezi?