Acest lucru vine întrucât între 2010 și 2019 cantitatea anuală de emisii de gaze cu efect de seră a fost la cel mai ridicat punct din istorie. Pentru a limita rata încălzirii globale la 1.5 grade Celsius, este nevoie de măsuri serioase imediate în toate sectoarele, spun cercetătorii IPCC.

Potrivit comunicatului de presă al IPCC, încă din 2010 au fost realizate eforturi considerabile pentru a scădea costul energiei solare, al celei eoliene și chiar a bateriilor cu până la 85%. Un număr tot mai mare de noi politici și legi au determinat scăderea ratelor de defrișare și au sporit adopția energiilor regenerabile.

Hoesung Lee, președintele IPCC, a declarat că „suntem la răscruce de drumuri. Deciziile pe care le luăm acum pot asigura un viitor mai bun. Dispunem de dispozitivele și cunoașterea necesare pentru a limita încălzirea globală.”

Avem opțiuni pentru a limita numărul emisiilor la jumătate în toate sectoarele până în 2030

Pentru a putea limita efectele încălzirii globale este necesar să utilizăm mai puțini combustibili fosili, să creștem eficiența energetică și să utilizăm combustibili alternativi, precum hidrogenul.

Reducerea emisiilor în sectorul industrial va implica utilizarea mai eficientă a materialelor, reutilizarea și reciclarea produselor și minimizarea deșeurilor.

Sectorul industrial este responsabil pentru un sfert din numărul emisiilor anuale la nivel global.

Agricultura și împăduririle pot ajuta la reducerea în masă a emisiilor și pot stoca sau disipa dioxidul de carbon la scară largă.

Pentru a putea limita încălzirea globală la 1.5 grade Celsius, experții IPCC susțin că este nevoie ca numărul emisiilor de gaze cu efect de seră să culmineze cel târziu până în 2025, iar până în 2030 să scadă cu cel puțin 43%.

De asemenea, emisiile de metan trebuie să scadă cu o treime până la sfârșitul acestui deceniu pentru a putea limita rata încălzirii globale.

Atingerea Scopurilor de Dezvoltare Sustenabilă

Ameliorarea efectelor anumitor sectoare industriale este deosebit de importantă când vine vorba despre dezvoltarea sustenabilă.

Schimbarea industriilor poate reduce impactul asupra mediului și poate facilitat crearea de noi slujbe și oportunități de afaceri.

Am scris despre efectele schimbărilor climatice asupra Barierei de Corali aici.

„Schimbările climatice sunt rezultatul utilizării de energie și pământ într-un mod nesustenabil timp de mai mult de un secol, al stilurilor de viață și al modelelor de consum și producție”, a declarat co-președintele IPCC Working Group III, Jim Skea. „Acest raport ne arată cum putem să acționăm acum pentru a putea avea parte de o lume mai sustenabilă.”

Citește integral Raportul Climatic al IPCC aici.