Potrivit acestui raport realizat de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), o organizație științifică a ONU însărcinată cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale datorită efectelor activității umane, într-un scenariu în care ar ar duce la o creștere cu 4 grade a temperaturii globale până în anul 2100, schimbările climatice ar duce la creșterea suprafeței de teren distrus de incendii cu 50-70%.

Totodată, omenirea va deveni tot mai vulneabilă la boli precum Dengue, febră galbenă, Zika, pe măsură ce va crește numărul țânțarilor care le pot răspândi.

Ce impact vor avea schimbările climatice asupra regiunilor de pe întreaga planetă?

Europa

Dacă temperaturile vor crește cu 3 grade celsius în regiunea Mediteranei, suprafața arsă s-ar putea dubla sau chiar tripla. Incendiile severe urmate de secetă va duce la modificări ale biomurilor (biomul este definit ca o zonă geografică, în mod normal de dimensiuni mari, în care există grupuri de animale și plante care pot rămâne acolo datorită capacității lor de adaptare la mediu) .

America de Nord

Creșterea temperaturilor cu 4 grade celcius ar putea tripla ariile incendiate din Canada. Incendiile din zona arctică ar putea elibera în atmosferă până la 200 dee gigatone de carbon care ar exacerba schimbările climatice.

Asia

Dacă în America de Nord și Europa este un risc foarte mare de incendii, în Asia este un risc mult mai mare de inundații, odată ciu topirea acceelerată a ghețarilor din Himalaia.

Totodată, inundațiile și vremea călduroasă cresc riscul de îmbolnăviri cu malarie sau febră Dengue.

Africa

Continentul african riscă să sufere tot mai mult de pe urma temperaturilor foarte ridicate. Dacă acestea vor crește cu 1,5 grade celsius, încă 15 oameni din 100.000 de persoane ar putea muri din cauza căldurii extreme.

America Centrală și de Sud

Schimbările climatice și defrișările din padurea amazoniană ar putea duce la dublarea zonei incendiate până în 2050 și la creșterea ei cu 400-2.800% până în 2100.

Se adaugă și aici amenințările medicale tot mai mari favorizate de tempeeraturi crescute și umezeală.

Australasia

Australia și Noua Zeelandă se află și ele sub amenințarea incndiilor tot mai multe și de o intensitate tot mai mare, dar și a fenomenelor meteorologice extreme.

Puteți citi pe larg complexul raport IPCC accesând acest link.