Numeroasele recolte distruse și animale crescute pentru hrană răpuse de căldură sunt două dintre efectele dezastruoase pe care încălzirea globală le poate avea până în anul 2050, potrivit Reuters.

Acestea pot avea ca rezultat, pe lângă creșterea prețului alimentelor, riscul de înfometare a 80 de milioane de oameni.

Rachel Bezner Kerr, cercetător la Universitatea Cornell, a declarat că „viitorul arată sumbru dacă nu acționăm imediat. Nicio regiune nu va scăpa.”

Cercetătorii susțin că efectele negative se vor resimți cel mai tare dacă temperaturile vor crește cu mai mult de 1.5 grade Celsius, iar această creștere este așteptată în următoarele decenii.

În cel mai recent raport de luni, Națiunile Unite au avut o privire de ansamblu asupra consecințelor pe care le are încălzirea globală, de la orașe nelocuibile, până la economii în scădere, însă de departe cea mai îngrijorătoare este lipsa hranei.

Cercetătorii spun că, deși creșterea producției de alimente este în continuare în creștere, aceasta a fost încetinită în ultimele șase decenii din cauza încălzirii globale, iar cererea este din ce în ce mai mare.

Ploile torențiale, temperaturile ridicate și scăderea calității solului sunt doar câțiva dintre factorii care contribuie la diminuarea producției, iar alimente precum orezul sau grâul pot avea o scădere a producției de până la 25% pentru fiecare grad Celsius adăugat.

Se speculează că până în 2100, mai bine de 250 de zile vor fi neproductive pentru fermieri dacă creșterea temperaturilor nu este oprită.

Nici pe mare lucrurile nu stau mai bine, încălzirea oceanelor, acidificarea oceanelor și infiltrarea apei sărate în cea dulce fiind câțiva dintre factorii de risc ce pun în pericol fauna și flora marină.

Peștele reprezintă o sursă importantă de hrană, însă din cauza schimbărilor climatice, în zone precum Marea Nordului captura pescarilor a scăzut cu până la 35%.

Olivier De Schutter, co-președinte al Grupului internațional privind sistemele alimentare sustenabile nu a participat la raportul IPCC, însă a declarat că „atunci când recoltele sunt puse în pericol, guvernele tind să apeleze la tehnici specifici Revoluției Verzi și folosesc fertilizatori, mașinării și monoculturi de mari dimensiuni pentru a crește producția. Dar asta clar nu este o soluție pe termen lung.”

Cel mai important lucru, potrivit experților, atunci când vine vorba de protejarea recoltelor și a animalelor crescute pentru hrană este oprirea creșterii temperaturilor la nivel global.

Citește mai multe despre efectele încălzirii globale aici și aici.

Citește întregul raport al IPCC aici.