Conform BBC, statisticile World Bank arată că în 2020 au fost produse circa 2.24 miliarde de tone de deșeuri solide, iar această cantitate ar putea ajunge la 3.88 miliarde până la jumătatea secolului.
Mikela Druckman, fondatoarea Greyparrot, un startup britanic ce a dezvoltat o soluție pe bază de AI pentru analizarea fluxului de deșeuri din unitățile de sortare și reciclare, a declarat că „într-o singură zi poți avea literalmente munți de deșeuri într-o unitate, iar ce este foarte șocant și surprinzător este că nu se opresc.”
Cu ajutorul camerelor montate deasupra benzilor pe care circulă deșeurile în 50 de unități de reciclare din Europa, Greyparrot folosește inteligența artificială pentru a analiza fluxul de deșeuri care trece în timp real. Totuși, algoritmii nu pot face față fluxului complex de gunoaie, care tind să își piardă forma inițială odată ce intră în acest carusel.
„Un produs cum ar fi o sticlă de Cola, odată ce a ajuns în coș, se va deforma și murdări, iar acest lucru complică treaba pentru AI”, a explicat Mikela.
Camerele instalate de Greyparrot supraveghează circa 32 de miliarde de obiecte pe an, iar compania a dezvoltat o hartă digitală pentru a ajuta sistemul să înțeleagă mai bine ceea ce vede. Managerii unităților de procesare a deșeurilor pot împărtăși informațiile obținute cu alte centre de reciclare.
Footprint este un alt start-up ce aparține lui Troy Swope, iar compania lucrează cu supermarketuri și alte firme pentru a dezvolta alternative mai sustenabile la ambalajele tradiționale. El a lucrat chiar și cu Gillette pentru a înlocui capacul de plastic de la lamele de ras cu o variantă pe bază de plante.
„Singurul mod prin care putem opri criza plasticului este să nu mai depindem de el în primul rând”, spune Troy.
Pentru a ține evidența deșeurilor din plastic care chiar sunt reciclate, există start-up-uri precum Polytag, care machează eticheta sticlelor care ajung în centrele de reciclare. Clienții Polytag pot urmări numărul de sticle care au fost procesate în timp real, odată ce informațiile ajung în sistem.
Managerul de proiect al Polytag, Rosa Knox-Bradley, a explicat că „aceștia pot vedea exact câte sticle au fost reciclate, informații la care brandurile nu au avut acces până acum.”
Țigările electronice, în special cele de unică folosință, reprezintă o altă mare problemă în ce-i privește pe experți, deoarece și acestea se acumulează în gropile de gunoi ale planetei. În fiecare săptămână, doar în Anglia, sunt aruncate circa 1.3 milioane de astfel de țigări. Anual, această cantitate ajunge la 10 tone de litiu irosit, material care ar putea fi folosit pentru producția a 1.200 de baterii pentru mașini electrice.
„Obținem aceste materiale rare, precum litiul, prin exploatarea resurselor miniere - locuri greu accesibile. Deci când scoatem acest material, trebuie să îl exploatăm la maximum”, spune Ray Parmenter, șef de politică și tehnologie la Chartered Institute of Waste Management.
Consensul pentru mulți experți din domeniu este acela că, dacă vom consuma mai puțin sau exact cât avem nevoie, putem contribui la o schimbare în bine pentru mediu, dar și pentru economie.
Comentezi?