GreenBiz scrie că recuperarea căldurii la nivel industrial, tehnologie ce va fi implementată în viitoarea unitate de producție, ar putea aduce economii anuale la nivel global de 152 de miliarde de dolari, dacă aceasta ar fi implementată în toate unitățile industriale. Fabrica celor de la Intel din Irlanda, care va costa în total 18.5 miliarde de dolari, va fi dotată, printre altele, cu un sistem de iluminare format doar din LED-uri, dar și un sistem de recuperare a căldurii care va recircula căldura generată în procesele de producție, în loc să o elibereze pe coșuri speciale.

Sistemele speciale pentru recuperarea căldurii vor capta aerul fierbinte eliberat în urma producției de semiconductori și o va redirecționa către zonele din fabrică ce au nevoie de apa fierbinte. Oficialii Intel susțin că acest lucru le va permite să reducă achizițiile de gaze naturale necesare pentru încălzirea apei de la fabrica Fab 34.

Rich Riley, inginer principal în cadrul grupului de dezvoltare a serviciilor la Intel, a declarat că „dacă nu am avea căldura respectivă, am avea nevoie de mult mai mult gaz pentru a permite operațiunile de încălzire, ventilare și răcire a aerului. Acest efort reprezintă o reducere generală a consumului de gaze naturale.”

În viitor, reprezentanții Intel vor utiliza și pompe de căldură în cadrul unității de producție Fab 34, pentru o încălzire mai eficientă a fabricii. Din moment ce acestea funcționează pe electricitate, energia regenerabilă poate fi utilizată pentru reducerea suplimentară a costurilor la Fab 34.

Până în 2030, Intel dorește să își reducă emisiile din Domeniile 1 și 2 cu 10% față de anul de referință 2019 și să economisească 4 miliarde de kilowați-oră de energie cumulat.

Compania americană a implementat deja un sistem de pompe de căldură apă-apă la Fab 10, o altă unitate de producție tot din Irlanda, care ar putea duce la economii energetice de 18.3 milioane de kilowați-oră anual și la o reducere a emisiilor din Domeniul 1 de 4.760 de tone.

Tranziția către energie regenerabilă la nivel industrial este necesară, spun experții din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie, care susțin că între 20 și 25% din energia utilizată la nivel global de către reprezentanții industriilor provine de la gaze naturale și cărbuni.

Din fericire, pompele de căldură industriale care pot transfera căldura din locul în care aceasta este generată acolo unde ea este necesară au evoluat, iar experții sunt de părere că multe industrii la nivel global, inclusiv cele alimentară, farmaceutică și chiar producătoare de chimicale, le pot folosi pentru un consum mai ponderat de resurse.

Patricia Provot, președintele filialei de producție a echipamentelor de încălzire din cadrul Armstrong International, a declarat că „dacă planul companiei este decarbonizarea completă, primul pas este înlocuirea aburului cu apă fierbinte, după care vine recuperarea excesului de căldură și reintroducerea acestuia în sistem.”