Anton Yarotsky a participat ca speaker la Climate Change Summit în București, eveniment ce a avut loc pe 19 octombrie, unde a comunicat descoperirile lui legate de practicare agriculturii sustenabile ca fermier ucrainean care a observat o reducere a productivității culturilor sale.

„Sunt un fermier afectat de schimbările climatice. Acum cinci ani, am observat că nu mai aveam o productivitate la fel de mare precum eram obișnuit. Agricultura este tot mai riscantă”, a explicat acesta.

Întrucât practicile agricole de la vremea respectivă erau similare cu cele ale altor fermieri din zonă sau chiar din lume, Anton a analizat posibilele greșeli pe care le făcea.

Și-a dat seama că solul și apa erau două resurse foarte afectate, acestea fiind și cele cruciale pentru o producție agricolă sănătoasă, indiferent de locul în care se află ferma respectivă. Acesta a început să măsoare cum practicile lui de la vremea respectivă a afectat resursele pe care le folosea.

„Dacă începi să folosești practici agricole sustenabile, trebuie să măsori ceea ce faci și să înțelegi dacă faci ceea ce trebuie sau nu”, a adăugat acesta.

Următorul pas pentru el a fost găsirea unor tool-uri care să îi ofere o perspectivă mai amplă asupra amprentei lui de carbon, asupra sănătății solului și a eficienței mașinăriilor, de exemplu.

Pentru a ajuta și alți fermieri să își măsoare impactul pe care îl au asupra mediului și ceea ce pot face pentru a își îmbunătăți activitatea, dar și care ar fi cele mai semnificative schimbări, Anton a lansat Circl.ag, un tool MRV (măsurare, raportare și verificare) pentru sectorul agricol.

Două dintre problemele tool-urilor MRV identificate de autoritățile europene și de Anton sunt scalarea instrumentelor și prețul ridicat al operațiunilor.

„Pentru fermieri, este foarte surprinzător că trebuie să cheltuiești 50% din costul total pentru măsurarea rezultatelor climatice, fără a scoate un profit mai mare cu produsele pe care le vinzi”, explică fondatorul Circl.ag.

Monitorizarea integrală într-un singur loc

Întrucât agricultura regenerativă și monitorizarea bazată pe știință deja beneficiază de mai multe lucruri, cum ar fi analiza la distanță, monitorizarea prin satelit și algoritmii de inteligență artificială, startup-urile care le implementează de obicei se concentrează pe un singur lucru odată.

Astfel, Anton s-a gândit să le combine pe toate într-o singură soluție și să le ofere fermierilor o multitudine de servicii agricole pentru monitorizare, proiectate pentru nevoile lor.

Dat fiind faptul că agricultura a devenit mai scump de practicat în Ucraina, iar prețul fertilizanților a crescut și el destul de mult în ultimii ani, fondatorul Circl.ag a propus și a început să implementeze soluții naturale pentru creșterea producției.

Experții spun că aproximativ jumătate din emisiile din agricultură provin de la utilizarea unei cantități prea mari de fertilizanți pe bază de nitrogen, care poate avea un impact de 300 de ori mai mare decât dioxidul de carbon în ce privește încălzirea planetei pe o perioadă de 100 de ani.

Totodată, culturile de acoperire, folosite pentru a menține starea de sănătate optimă a solului, nu captează la fel de mult carbon pe cât se credea inițial. În plus, unii fermieri ar putea fi tentați să folosească mai mult teren pentru a crește anumite culturi drept compensație pentru pierderea inițială a productivității, cauzată de trecerea la practici agricole mai sustenabile.

Soluțiile propuse de experții Circl.ag pot fi integrate cu ușurință cu alte sisteme de management, iar fermierii își pot evalua impactul asupra solului și cum nivelul acestuia de carbon poate afecta productivitatea culturilor.