Nu este prima dată când scriem despre cvadricicluri electrice pe Green Start-Up. De-a lungul timpului am acoperit acest subiect cu mai multe ocazii și am scris și despre o companie olandeză care produce astfel de vehicule, care suportă și încărcare solară pentru o mai bună autonomie în mediul urban.

Printre avantajele microcar-urilor se numără dimensiunile reduse ale acestora, care le permit să fie parcate în multe locuri unde mașinile obișnuite nu au acces, dar și faptul că ele pot fi conduse, în anumite regiuni, de persoane care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani.

Am stat de vorbă cu Alexandru Vasiliu, Sales & Marketing Director, E-Mobility Rentals, pentru a afla mai multe despre cum pot ajuta cvadriciclurile orașele aglomerate din România, dar și despre strategia companiei de a le populariza și de a le facă să cucerească străzile din capitală, dar nu numai.

E-Mobility Rentals este o companie românească, fondată în 2022, ce a creat primul serviciu de închirieri de vehicule electrice cu baterii interschimbabile prin intermediul rețelei proprii de stații de încărcare și înlocuire baterii descărcate (Swap Stations), din Europa.

Cu un background solid în soluții de micromobilitate, început încă din anul 2015 când experimenta cu biciclete și trotinete pentru mobilitate urbană, Alexandru are o experiență vastă în ce privește soluțiile sustenabile pentru deplasările în oraș.

Un model de business unic pentru micromobilitate în România

Această experiență s-a transpus și în E-Mobility Rentals, iar Alex ne-a spus că misiunea companiei este „să venim cu o soluție integrată de a electrifica flotele marilor companii, fie că vorbim de delivery-curierat sau chiar corporate, să venim cu posibilitatea de a electrifica aceste flote, dar să venim și cu infrastructura de încărcare la pachet.”

Totuși, compania nu și-a dorit ca infrastructura de încărcare să fie una clasică, cu stații și cabluri de încărcare, pentru că acest lucru ar putea descuraja clienții din a adopta această alternativă de transport. În schimb, E-Mobility Rentals s-a gândit că o variantă potrivită pentru alimentarea bateriilor ar fi încărcarea lor în stații special amenajate, unde șoferii le pot lăsa și de unde pot lua altele gata încărcate.

Astfel, spune Alex, timpii de încărcare sunt 0, iar timpul petrecut la stație pentru a realiza procesul de schimbare este foarte redus, față de o mașină electrică tradițională.

„Cu bateriile interschimbabile, schimbul de baterii se face undeva în 30 de secunde și ai 50 de kilometri autonomie. Dacă schimbi toate cele trei baterii pe care le suportă vehiculele, ai 150 de kilometri autonomie într-un minut”, a declarat Alexandru Vasiliu pentru Green Start-Up.

Momentan, E-Mobility Rentals a gândit și modificat aceste vehicule să funcționeze doar în acest mod în ce privește încărcarea. Atlfel, Alex ne-a spus că dacă se va dori, ele pot fi modificate pentru a suporta și încărcarea pe cablu, însă schimbul de baterii este mai eficient și mai rapid pentru șoferi. Totuși, cu un adaptor special, bateriile utilizate de vehiculele E-Mobility Rentals pot fi încărcate și la priză, pentru cei care își doresc acest lucru.

În prezent, în București, locul unde se găsesc în prezent vehiculele companiei, există 10 stații de schimb pentru baterii, însă în viitor, oficialii doresc suplimentarea acestora cu încă 10, pentru a acoperi mai bine suprafața orașului și nevoile operatorilor.

Stațiile de încărcare suportă până la 20 de baterii la un moment dat, iar încărcarea completă se face în patru ore. Energia electrică necesară este furnizată de partenerul unde sunt instalate lockerele respective.

Pentru a face un „schimb” de baterii, clienții trebuie să deschidă aplicația care le arată lockerele din apropiere și câte baterii sunt disponibile în cel mai apropiat locker, dar și care este stadiul lor de încărcare.

Business-ul viitorului care activează în prezent

La momentul actual, E-Mobility Rentals oferă spre închiriere persoanelor juridice două modele de microcar-uri, dar și scutere sau mopede electrice, însă pe viitor, compania vrea să mai adauge și alte vehicule în ofertă. Totodată, pe măsură ce business-ul va crește, compania va investi în modernizarea flotei cu vehicule mai performante sau care să ofere funcții mai sofisticate.

Spre deosebire de alte start-up-uri de pe piață care reprezintă același domeniu la noi în țară, E-Mobility Rentals este activ, acumulează cifre, dar și fonduri, prin serviciul pe care îl oferă, lucru care îi oferă un avantaj față de competiție.

Din cele 100 de vehicule pe care start-up-ul le are la dispoziție, 80% sunt la muncă zilnic, iar cea mai apreciată categorie este cea de scutere și mopede, pentru că aceasta este folosită de curierii care livrează mâncare, de exemplu.

Despre microcar-urile electrice Alex vorbește cu entuziasm, pentru că acest tip de vehicule oferă multe avantaje pentru cei ce vor să se deplaseze în oraș cu un mijloc de transport personal care să fie relativ apropiat de mașina obișnuită.

„E tot electrică, ai același tip de schimb de baterii, schimbi instant bateriile, partea bună e că nu te plouă și nici nu ești incomodat în caz că transporți ceva mai greu, iar unele dintre ele sunt dotate și cu aer condiționat și cu căldură”, ne-a transmis reprezentantul E-Mobility Rentals.

Dincolo de acest lucru, parcarea este gratuită, pentru că este un vehicul electric, iar locurile de parcare nu mai reprezintă o problemă atât de mare, pentru că dimensiunile acestor vehicule sunt foarte reduse, astfel că ele pot încăpea și pe locul de parcare ocupat de o motocicletă, așa cum punctează Alex.

Servicii complete asigurate într-o sumă fixă

În pachetul standard de închiriere al vehiculelor sunt incluse zilnic trei schimburi de baterii, ceea ce înseamnă că autonomia zilnică gratuită este de 300 de kilometri. Totodată, în suma zilnică de 18 euro, care poate varia până la 20 în funcție de tipul vehiculului, sunt incluse și asigurarea și mentenanța, în cazul în care oricare dintre acestea sunt necesare.

Cum costul parcării este exclus, aceste beneficii sunt alte câteva motive pentru care microcar-urile pot fi viitorul mobilității sustenabile în mediul urban.

Dacă o companie închiriază mai multe astfel de vehicule, prețul poate fi chiar mai mic decât cel inițial de 18 euro, deci E-Mobility Rentals poate fi o soluție pentru firmele de curierat, de exemplu, care caută soluții nepoluante pentru transportul de alimente sau mărfuri cu volum mai redus.

La nevoie, mentenanța se face la partenerii E-Mobility Rentals, care sunt pregătiți pentru orice eventualitate. „Avem service-uri partenere unde mergem cu vehiculele în caz de vreo avarie, până acum nu a fost cazul, dar sunt pregătiți. Service-urile unde mergem sunt și cele care ne-au ajutat cu partea de modificări, pentru că fiecare mașinuță are sistemul ei de swap și a trebuit noi să facem acel rack de baterii”, ne-a explicat Alex.

Educația, un factor important pentru popularizarea cvadriciclurilor

În România, conceptul de microcar nu este foarte popular, iar aceste vehicule sunt destul de rare, însă cu timpul și cu campanii de conștientizare, percepția publicului se poate schimba. Poate cel mai ușor mod prin care oamenii pot fi încurajați să adopte aceste vehicule este expunerea constantă a avantajelor financiare.

Alex punctează că „uiți de partea de mentenanță, nu te interesează partea de schimb de ulei, plăcuțe, cauciucuri, să dai banii pe gaz sau benzină.”

Totodată, educația rutieră este și ea un factor foarte important pentru toți participanții la trafic, indiferent de calitatea lor. Acest lucru este esențial mai ales în cazul microcar-urilor, care pot fi conduse de persoane care au cel puțin 16 ani. Deși aceste mașini nu prind viteze foarte mari, cei care le conduc trebuie să cunoască legislația și să fie disciplinați, pentru a nu se pune în pericol nici pe ei, dar nici pe cei din jur.

„Am mai făcut diverse acțiuni și în școli, în care mergeam și povesteam chiar și când lucram pe partea de micromobilitate, să povestim de necesitatea căștii pe trotinetă și de ce nu este bine să depășim o anumită viteză”, a declarat Alexandru Vasiliu pentru Green Start-Up.

Cu o investiție inițială de 2 milioane de euro din capital propriu, pasul următor pentru E-Mobility Rentals este să atragă alte 5 milioane, obiectiv pentru care compania este în prezent în discuții cu câteva fonduri de investiții. Această investiție este necesară, printre altele, pentru extinderea pe piața globală, o posibilă variantă inițială fiind piața din Spania.

Viziunea E-Mobility Rentals pentru viitor

Pe lângă mediul business, E-Mobility Rentals își dorește să acopere și partea guvernamentală și să asigure mai multe tipuri de vehicule, printre care măturătoare automate pentru străzi și mașini mici de gunoi, pentru orașele din țară. Acestea ar putea folosi același sistem de baterii interschimbabile, ceea ce înseamnă că tehnologia și know-how-ul sunt deja disponibile și nu mai este nevoie decât de colaborare.

Cu încă 400 de vehicule achiziționate în momentul de față, echipa E-Mobility Rentals își propune să mai achiziționeze încă 500 pentru a ajunge la cifra de 1.000 de autovehicule electrice până la finalul acestui an și să ducă acest proiect și peste graniță, în Spania.