O parte din aceste deșeuri, potrivit The Verge, sunt țigări electronice și cabluri, pe care mulți oameni nu le consideră ca fiind deșeuri electronice, deși numărul lor este îngrijorător de mare.

Unii experți sugerează că numărul de țigări electronice aruncate anual la gunoi este echivalentul greutății Podului Brooklyn de trei ori. Problema mare aici, dincolo de risipa materiei prime folositoare, este că aceste electronice conțin mici cantități de materiale periculoase, cum ar fi mercurul, care pot provoca daune foarte mari mediului înconjurător.

Desigur, după aceea intervine reciclarea propriu-zisă a acestor electronice de mici dimensiuni, care adunate, încep să conteze mai mult decât ne-am putea imagina. Cuprul și aurul sunt doar două dintre materialele prețioase care se regăsesc în aceste dispozitive, care pot fi implementate în noi electronice.

Magdalena Charytanowicz, specialist în comunicare la organizația non-profit Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) Forum, a declarat că „de cele mai multe ori, consumatorii nu își dau seama că unele produse conțin electronice, iar de aceea, acestea nu ajung în locul potrivit, ceea ce înseamnă pierderi.”

În același timp, experții sugerează că aproximativ 9.5 miliarde de dolari au fost irosiți în anul 2019 din cauza lipsei de reciclare a electronicelor mici, în principal prin pierderea fierului, a aurului și a cuprului. În plus, oficialii WEEE susțin despre cablurile din cupru aruncate anul trecut la gropile de gunoi că acestea ar fi putut înconjura planeta de 107 ori.

În Europa, legislația ajută în ce privește colectarea și reciclarea, astfel că 55% din deșeurile electronicele sunt colectate selectiv, în principal pentru că producătorii sunt forțați să facă acest lucru, însă acest lucru nu se întâmplă în multe alte locuri de pe glob. De aceea, rata totală de colectare a acestor deșeuri electronice este de doar 17% în lume.