Este cunoscut faptul că în societatea actuală se produc tot mai multe deșeuri, din cauza stilului de viață modern al oamenilor și că acestea reprezintă una din cele mai mari surse de poluare cu impact direct și major asupra mediului și calității vieții.

În acest context, Reveal Marketing Research a derulat un studiu reprezentativ la nivel național pentru a înțelege percepțiile românilor și ale specialiștilor din domeniu despre deșeurile din construcții.

Rezultatele studiului arată că 6 din 10 români sunt îngrijorați în mare măsură de toate problemele ecologice asociate domeniului construcțiilor care influențează calitatea vieții. În prezent, cea mai mare îngrijorare a acestora este legată de eliminarea deșeurilor în locuri inadecvate (69%) și de volumul de materiale nereciclabile utilizate (61%).

În cazul specialiștilor în construcții, putem observa că cele mai importante îngrijorări referitoare la acest domeniu de activitate sunt reprezentate de utilizarea combustibililor fosili în construcții (54%), emisiile de carbon (53%) și de utilizarea energiei electrice din surse neregenerabile (52%).

O diferență semnificativă de percepție se înregistrează în cazul specialiștilor tineri, sub 45 ani în cazul cărora eliminarea deșeurilor din construcții în locuri inadecvate (56%) este astăzi cea mai urgentă problemă ecologică din domeniul construcțiilor.

Preocuparea specialiștilor referitor la combaterea problemei deșeurilor din construcții se observă și în practica lor de zi cu zi, 40% dintre aceștia preferând să utilizeze BCA în proiectele lor. Acest comportament de consum poate fi explicat prin particularitățile materialului BCA, ce permit prelucrarea sa facilă, fară pierderi, diminuând cantitatea de deșeuri produse pe șantier.

Persoanele cu vârsta sub 45 de ani sunt cele mai bine informate cu privire la atributele ecologice ale materialelor de construcții (55%), aceasta fiind categoria de vârstă care alege în cea mai mare măsură materialul de zidărie BCA pentru locuințele lor.

Aceeași tendință în ceea ce privește preferința pentru materialul de zidărie ales poate fi observată și în cazul celor care au construit/ achizitionat în ultimii doi ani o locuință sau care sunt în proces de construcție/ achiziționare a unei locuințe (42%).