ENERCON GmbH, reprezentată de Jorg Rathmann, Director de vânzări Europa de Est, își propune să facă energia eoliană disponibilă pentru întreaga lume.

Compania înființată în 1984 este importantă mai ales în Germania, țară care își obține o treime din necesarul energetic din surse regenerabile.

Actuala conducere a țării și-a propus să dubleze cota de producție energetică din surse regenerabile, iar jumătate din producția domestică de energie „verde” este obținută cu ajutorul centralelor eoliene.

Potrivit lui Jorg Rathmann, capacitatea de producție a centralelor eoliene din Europa s-a dublat în ultimul deceniu, însă această creștere este insuficientă pentru a asigura atingerea obiectivelor climatice și pentru siguranța energetică de pe continent.

Deși România nu se află în vârful clasamentului celor mai mari producători de energie eoliană din Europa, anume Spania, Marea Britanie, Germania sau Italia, cifrele de la noi din țară sunt, totuși, impresionante, spune directorul de vânzări din Europa de Est al ENERCON.

Avantajul companiei și al centralelor sale eoliene este acela că tehnologiile de generare și componentele sunt fabricate, în mare parte, în Germania, lucru care îi oferă puncte bonus din punct de vedere al calității.

Altfel, rotoarele sunt produse în Portugalia, iar generatoarele, în Polonia.

Până în prezent, la nivel global, ENERCOM a instalat o putere eoliană de 60GW, iar anul acesta oficialii speră să adauge încă 3GW.

Începând cu 2025, dorința companiei este să adauge câte 4GW de energie eoliană anual la nivel global.

ENERCON este condusă de patru principii, independență, sustenabilitate, responsabilitate și durabilitate.

Clienții companiei se pot bucura de o instalare plug and play a sistemului, ceea ce înseamnă că acesta este mai puțin predispus la erori.

Cu un rotor de 175 de metri, compania germană are cea mai mare instalație eoliană onshore din Europa.

Totodată, motoarele de generare nu au o cutie de viteze și nici ulei care se poate scurge, deci sunt mai prietenoase cu mediul din acest punct de vedere.

Energia eoliană în România

ENERCON a intrat pe piața din România în 2009, iar în prezent are o cotă de piață de 10% cu cei 300MW de energie eoliană instalați.

Echipa companiei din țară este în continuare creștere, iar Jorg Rathmann a declarat că „România este o placă turnantă pentru serviciul acordat altor state.”

Totodată, el este de părere că țara noastră poate fi și un punct important pentru producția de hidrogen verde și ar vrea să vadă o implementare a sistemelor hibride pentru generarea de energie curată cu instalații solare-eoliene.

Nu în ultimul rând, reprezentantul ENERCON este interesat și de o colaborare cu firme ce oferă sisteme de stocare a energiei la noi în țară, pentru a exploata la maximum resursele regenerabile de care dispunem.