Potrivit Euronews.green, experții de la ONG-ul Global Witness avertizează cu privire la faptul că facturile la energie s-ar putea dubla dacă firmele vor decide să înlocuiască gazul cu hidrogenul, deoarece infrastructura necesară tranziției ar putea costa 240 de milioane de euro doar în Europa.

În același timp, hidrogenul este considerat „verde” doar dacă este produs cu energie provenită din surse curate.

Experții susțin că „Europa trebuie să oprească utilizarea resurselor de gaze, însă există o alternativă mai bună decât hidrogenul: sursele de încălzire pentru case care sunt mai economice, precum pompele de căldură și încălzirea pe zone pe bază de energie regenerabilă.”

Gospodăriile care vor folosi hidrogen ar putea plăti de două ori mai mult la factura de energie până în 2050, de la costul de 0.67 de euro în 2021, la 1.25 euro.

Anumite companii energetice sunt de părere că cei care vor trebui să suporte costurile sunt clienții, iar infrastructura și unitățile de producție vor avea un cost de aproximativ 240 de miliarde de euro pe o perioadă de aproximativ patru decenii.

Un proiect de lege propus de oficialii UE în 2021 prevedea faptul ca prețul infrastructurii să fie împărțit între utilizatorii care vor face trecerea la hidrogen ca sursă de alimentare, dar și cei care încă nu sunt gata pentru schimbare.

Costul împărțit ar fi urmat să aibă o durată limitată, mai exact pe „o treime din perioada de depreciere a infrastructurii în cauză.”

Totuși, Europa trebuie să facă tranziția de la sursele poluante, motiv pentru care cercetătorii de la Global Witness susțin că hidrogenul poate fi folosit de industriile grele, cum ar fi transportul naval și rutier de marfă, dar și cel aviatic.

De cealaltă parte, gospodăriile ar trebui să se alimenteze din surse regenerabile, cum ar fi energia solară sau cea eoliană.

„Este clar că pentru gospodării, hidrogenul nu ar face decât să înrăutățească situația celor care se confruntă cu probleme în ce privește costul facturii la energie”, au concluzionat reprezentanții.