Pentru a face posibilă producția de PET reciclat, oficialii companiei au instalat o unitate de decontaminare a fulgilor de PET în fabrica din Ploiești, a doua cea mai mare fabrică din cadrul Grupului Coca-Cola HBC, dobândind astfel capabilitatea de a produce PET reciclat (rPET) intern. Investiția, în valoare de 55 de milioane RON, susține tranziția întregului portofoliu de ambalaje PET al Sistemului Coca-Cola la 100% PET reciclat (rPET), prin posibilitatea aprovizionării constante cu plastic reciclat la standard alimentar.

Transformând recipiente vechi în unele noi, investiția contribuie la crearea unei economii circulare pentru ambalaje, cu mai puține emisii de carbon generate.

Jovan Radosavljevic, General Manager, Coca-Cola HBC România, a declarat că „investiția în unitatea proprie de producție rPET este o inițiativă de pionierat pe piața locală și situează România drept a doua țară din cadrul grupului Coca-Cola HBC care utilizează o astfel de tehnologie inovatoare prin intermediul căreia se poate obține material reciclat care respectă cele mai înalte standarde de calitate si siguranță alimentară.”

„Investiția în această unitate de producție rPET a fost aprobată pentru a deveni operațională în același timp cu cel mai mare proiect de economie circulară implementat vreodată în România: Sistemul de Garanție-Returnare, care va deveni operațional la finalul anului. Prin intermediul SGR, producătorii de băuturi vor putea avea acces la materie primă de calitate pentru a o utiliza în ambalajele lor. În același timp, suntem încrezători că în scurt timp Sistemul de Garanție-Returnare din România va deveni un exemplu de bune practici pentru restul statelor europene care urmează să îl implementeze”, completează reprezentantul Coca-Cola HBC România.

Investiția vine în contextul unei strategii ample de finanțări pe termen lung în echipamente de ultimă generație cu impact pozitiv asupra eficienței operațiunilor și mediului înconjurător. În ultimii 5 ani, sistemul Coca-Cola în România a investit aproximativ 1 miliard lei pentru îmbunătățirea și extinderea capacității de producție. Aceste investiții reprezintă o oportunitate de a crea valoare și de a contribui în continuare la economia locală, prin crearea de noi locuri de muncă de-a lungul lanțului valoric și venituri mai mari la bugetul de stat.

Mark Docherty, General Manager, Coca-Cola România, adaugă: „suntem toți parte a acestui proiect, alături de partenerii noștri, dar și de consumatorii din România, cărora le vom oferi în curând toate produsele noastre în ambalaje din 100% PET reciclat. Împreună putem contribui la schimbare, iar mesajul nostru este unul simplu: fiecare gest simplu contează - fiecare sticlă PET colectată separat poate primi o nouă viață.”

Instalarea noii linii de decontaminare vine în urma unei investiții verzi de 55 milioane RON, dintre care 17,5 milioane RON reprezintă ajutor de stat.

Cum funcționează unitatea de producție rPET

Trebuie menționat că fabrica celor de la Coca-Cola din Ploiești este o unitate de producție de mari dimensiuni, unde se produc, se îmbuteliază și se depozitează sticle și doze cu băuturi din portofoliul companiei. Bineînțeles, acestor procese li se adaugă de acum și cel de reciclare și fabricare a PET-urilor cu amprentă mai mică de carbon.

În cadrul fabricii din Ploiești există două linii de producție de sticlă din sticlă, trei de PET-uri, două linii de producție aseptice pentru fabricarea băuturilor și una de reambalare.

Pentru producția băuturilor carbogazoase trebuie respectată o temperatură optimă, aflată între 20 și 24 de grade Celsius, ne-au spus experții companiei.

Capacitatea de producție a fiecăreia dintre cele două linii aseptice este de 36.000 de sticle pe oră pentru cele de jumătate de litru, respectiv 18.000 de sticle pe oră pentru cele de 1.5 litri. După ce sunt produse și îmbuteliate, băuturile sunt transportate în depozitul de 8.200 de metri pătrați, care este operat de 11 macarale și are o capacitate de depozitare de 4-6 ori mai mare decât un depozit obișnuit.

Fiind un spațiu atât de întins, atât pe lungime, cât și pe înălțime, el este integral automatizat, iar singurul contact uman este cel al tehnicienilor care asigură buna lui funcționare.

Capacitatea anuală de producție a fabricii Coca-Cola din Ploiești este de 1.2 milioane de unit case-uri pe an, fiecare dintre acestea având cantitatea de 5.678 litri. Experții Coca-Cola ne-au spus că aceasta este cantitatea de Coca-Cola care se afla în cele 24 de sticle ce încăpeau într-o ladă la începuturile companiei.

După sortarea ambalajelor PET într-o facilitate specializată, acestea sunt transformate în fulgi PET, pe care compania îi va achiziționa de la furnizori verificați și auditați constant pentru a respecta standardele exigente de calitate din industria alimentară.

În fabrica din Ploiești, fulgii PET urmează să treacă prin ultimele etape ale procesului de reciclare, respectiv introducerea în echipamentul de sortare, urmat de decontaminarea acestora pentru a fi aduși la standardele de calitate și siguranță specifice industriei alimentare – un proces progresiv ce presupune eliminarea materialelor străine, topirea la 300 de grade Celsius, decontaminarea și mai apoi transformarea rezinei de rPET în granule. În final, din granulele rPET rezultate se vor produce preformele și apoi recipientele pentru băuturi. Sticlele rPET pot fi colectate și reciclate din nou.

Sticlele reciclate sunt ușor fumurii, însă calitatea plasticului este aproape aceeași cu a unei sticle obținute din materiale virgine. De fapt, având la dispoziție câteva sticle pe care le-am putut ține în mână, nu am sesizat nicio diferență față de o sticlă de plastic obișnuită din magazin, cu excepția culorii foarte ușor mai închise. Totuși, duritatea materialului s-a păstrat, lucru care ar trebui să ajute la durabilitate, mai ales pe durata transportului.

Legat de transport, de la fabrica Coca-Cola din Ploiești pot pleca până la 16 TIR-uri pe oră în perioade de vârf.

Producție de rPET cu energie 100% regenerabilă

Principalul avantaj al decontaminării fulgilor PET în fabrica proprie este disponibilitatea materiei prime de calitate – PET-ul reciclat – o resursă limitată, ținând cont de standardele de siguranță alimentară foarte riguroase pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi folosit în recipientele de băuturi, ne-au mai spus reprezentanții Coca-Cola.

Noua linie va facilita finalizarea tranziției către ambalaje din 100% rPET pentru întregul portofoliu de produse al companiei. Din 2019, doar brandul de apă minerală naturală Dorna era disponibil în ambalaje rPET, urmând ca, din această toamnă, și celelalte branduri, respectiv Coca-Cola, Fanta, Sprite, Schweppes, Cappy, Cappy Pulpy si Fuzetea, să fie îmbuteliate în ambalaje din 100% PET reciclat.

Proiectul este dezvoltat totodată în linie cu obiectivele companiei de a reduce emisiile de carbon până la zero net, pe întregul lanț de valoare, până în 2040. Tranziția întregului portofoliu la rPET va însemna și o reducere semnificativă a emisiilor, având în vedere că fulgii rPET au amprentă de carbon cu 80% mai mică decât rezina PET, iar unitatea de producție rPET utilizează 100% energie electrică din surse regenerabile.

Construcția unității de reciclare a PET-urilor a durat un an, însă un proces mult mai îndelungat și dificil, spun oficialii, a fost obținerea aprobării din partea European Food Safety Authorization. Acest proces a fost demarat înainte de începerea construirii propriu-zise a unității de reciclare.

Totodată, am aflat și faptul că dacă sursa de proveniență a fulgilor rPET se schimbă, iar procesul intern de validare al materialului durează 13 săptămâni, astfel încât specialiștii pot sesiza dacă noul material va altera în vreun fel gustul băuturii.