Cercetători de la Universitatea din Austin, Texas, au reușit să demonstreze că pot produce destui litri de apă zilnic folosindu-se de un gel ieftin de produs care are capacitatea de a extrage umiditatea din aer.

Potrivit New Atlas, gelul pe care l-a realizat echipă de oameni de știință constă din două ingrediente principale, care sunt atât ieftine cât și ușor de găsit în orice parte a lumii. Este vorba despre celuloză, care poate fi obținută din pereții celulelor plantelor, și guma konjac, un aditiv alimentar.

Aceste două elemente pot fi combinate pentru a forma o peliculă de gel care poate absorbi apa din aer și apoi să o elibereze la nevoie, fără a fi nevoie de foarte multă energie pentru acest proces.

În primul rând, structura poroasă a gumei atrage condensul din aer pentru a forma apa. Celuloza este folosită cu scopul ca, la o încălzire ușoară, să elibereze apa captată.

Echipa de cercetători de la universitatea americană spune că acest gel este destul de simplu de fabricat. Odată ce amesteci ingredientele principale, amestecul este turnat într-o matriță în care trebuie să stea vreme dee 2 minute. După ce este uscat prin înghețare, gelul este scos din matriță și poate fi folosit pentru a produce apă din aer.

Potrivit oamenilor de știință care au inventat acest gel, la o umiditatea a aerului de 30%, cu ajutorul peliculei pot fi extrași circa 13 litri de apă pe zi/kilogram de gel. Iar dacă umiditatea scade la 15%, un kilogram de gel are capacitatea de a scoate circa 6 litri de apă.

Mai multe informații despre metoda cercetătorilor de la Universtitatea din Austin puteți afla din comunicatul instituției de învățământ.

Foto: https://news.utexas.edu/