Potrivit the Recursive, cea de-a șasea ediție a Future Summit, care a avut loc anul trecut în Noiembrie, a fost dedicată parțial schimbărilor climatice și soluțiilor la problema schimbărilor de mediu pentru dezvoltare sustenabilă.

Pentru a oferi cele mai bune informații cu privire la acest subiect, organizatorii au invitat mai mulți experți în sustenabilitate, inclusiv din mediul academic, comunitățile de startup și ONG-uri, pentru a discuta despre provocările și soluțiile crizei de mediu.

Linda Zeilina a fondat ISFC în 2020 pentru a îmbunătăți expertiza și capacitatea de a lucra în domeniul finanțării sustenabile.

Organizația, fondată în Praga, este construită pe baza a trei puncte principale, anume generarea de cunoștințe și crearea de soluții prin cercetare, construirea capacității de înțelegere pe întreg teritoriul Europei Centrale și de Est și conectarea părților terțe interesate.

Linda susține că „investiția sustenabilă caută să creeze un echilibru între investiția tradițional, concentrată pe echivalarea capitalului cu oportunitățile care prezintă riscuri direct proporționale cu veniturile și între considerațiile legate de mediul înconjurător, aspecte sociale și cele legate de conducere, pentru a putea îmbunătăți rezultatele pe termen lung pentru mai mulți stakeholderi.”

Ea este de părere că autoritățile care supraveghează acest proces învață în permanență cum să înțeleagă mai bine informația astfel încât să amelioreze riscurile care vin în urma schimbării de politică sau de model de afacere.

De asemenea, ea face referire și la importanța cerințelor din cadrul rapoartelor de sustenabilitate, declarând că cea mai recentă Directivă a Raporturilor Non-Financiare de la acea vreme obliga companiile cu mai mult de 500 de angajați să facă publice informațiile despre riscurile și impactul de sustenabilitate.

Acest lucru se aplică și în cazul întreprinderilor de dimensiuni mici și medii listate în țările reglementate din acest punct de vedere.

Linda este de părere că în curând toate întreprinderile mici și medii vor fi obligate să furnizeze aceste informații, într-un fel sau altul.

Ea sugerează că „întreprinderile mici și medii pot avea o abordare pro activă, deci pot începe să adune date despre emisiile de gaze cu efect de seră, intensitatea energetică și despre forța de muncă, de exemplu.”

Cât despre cum pot startup-urile să acceseze investiția sustenabilă, Linda a declarat că „dacă ai o afacere verde, este un mare avantaj, întrucât economia reală nu are în prezent destule oportunități de investiție care sunt aliniate cu sistemul de taxare al UE și nici cu criteriile ESG de mediu, sferă socială și de conducere.”

De asemenea, Linda se așteaptă ca investiția sustenabilă să crească, întrucât va fi favorizată de legislație și reglementare, elemente care vor să- facă pe investitori să scadă riscurile și să livreze valoare pe termen lung.”

Ea crede că antreprenorii ar trebui să fie mai creativi când vine vorba de găsirea surselor de venit, printr-o poziționare mai bună și să încerce să demonstreze că merită să primească o investiție.

Linda a adăugat faptul că deși Conferința privind Schimbările Climatice a Națiunilor Unite (COP26) nu s-a concentrat prea mult asupra acțiunilor și planurilor concrete în ce privește investițiile sustenabile, acest tip de investiții pare că intră în spațiul de finanțare obișnuit.

Asta înseamnă că în viitor, mai multe resurse, timp și efort vor fi investite pentru a înțelege mai bine impactul schimbărilor climatice și cum să decarbonizăm anumite industrii și poate cel mai important, cum să determinăm mai multe afaceri să promoveze decarbonizarea.