Potrivit the Guardian, nu doar tranzacțiile utilizează o cantitate uriașă de energie pentru a fi verificate, însă și procesul de minare al monedei virtuale este unul costisitor din punct de vedere al resurselor de energie.

De fapt, minarea de Bitcoin în prezent utilizează mai multă energie electrică decât consumă Suedia, dar acest lucru se poate schimba printr-o modificare a codului, potrivit unei campanii climatice recente.

Campania se numește Change the Code Not the Climate și este coordonată de către Environmental Working Group, Greenpeace USA și alte câteva grupuri climatice care vor să forțeze Bitcoin să schimbe modul prin care monedele lor sunt minate pentru a reduce impactul climatic.

Bitcoin folosește în prezent modelul „proof of work”, un software care este operat de mai multe seturi de calculatoare responsabile de validarea tranzacției.

Ethereum, unul dintre rivalii Bitcoin, folosește un sistem numit „proof of stake”, care implică faptul că fiecare miner declară numărul de monede pe care îl deține pentru a verifica tranzacțiile, model care ar reduce consumul energetic cu 99%.

Dacă minerii oferă date false cu privire la numărul de monede pe care îl dețin, atunci aceștia vor fi penalizați.

Michael Brune, director de campanie și fost director executiv al Sierra Club, a declarat că „aceasta este o problemă mare. Parțial din cauza punctului în care se află industria în prezent, dar și din cauza îngrijorării noastre cu privire la creșterea ei.”

Statele Unite ale Americii este lider mondial în ce privește minarea de criptomonede după ce China a luat măsuri împotriva propriilor mineri pentru a preveni cererile uriașe de energie pe care le implică procesul minării.

Creșterea popularității minării de Bitcoin în SUA a revitalizat industria centralelor pe gaz și cărbuni, care potrivit experților au devenit furnizori dedicați pentru mineri.

„Centralele pe cărbuni care aveau o activitate foarte restrânsă sau erau pe cale de a fi închise și-au reînceput activitatea și sunt dedicate exclusiv furnizării de energie către minerii de Bitcoin. Centralele pe gaz, care în unele cazuri deveniseră tot mai necompetitive din punct de vedere economic, sunt și ele dedicate minerilor de Bitcoin. Vedem asta în toată țara”, a declarat Brune.

Unii dintre mineri sunt conștienți de efectele pe care le are procesul de minare a Bitcoin și au început să folosească surse de energie regenerabilă pentru a-și alimenta stațiile de lucru, precum panouri solare și centrale eoliene.

Brune a spus că deși eforturile lor sunt „clar bine intenționate”, nu sunt suficiente pentru a combate efectele climatice.

Potrivit lui, „creșterea energiei din surse fosile este mai mare decât cea din surse regenerabile în ce privește minarea de Bitcoin, iar aceasta este provocarea fundamentală.”

Chris Larsen, fondator și director executiv al companiei de criptomonede Ripple și activist climatic, a comentat și el această problemă, spunând că fără o schimbare de cod, problema principală va rămâne aceea că actualul proces al Bitcoin „presupune utilizarea maximă de energie.”

Potrivit lui, un scenariu potențial periculos este acela în care puterile economice, precum China, SUA și UE, fac trecerea către surse regenerabile de energie în mare parte, dar țările care beneficiază de resurse importante de combustibili fosili le vor folosi în scopul minării de Bitcoin.

„Imaginați-vă faptul că arabii stau pe toate acele zăcăminte de petrol care costă aproximativ o jumătate de cent per kilowat oră - nicio sursă regenerabilă nu poate concura la acest nivel. Minarea de Bitcoin poate reprezenta motorul nesfârșit de monetizare pentru combustibilii fosili. Acesta ar fi un coșmar”, a declarat Larsen.

Organizatorii campaniei climatice au decis să ia această problemă în propriile mâini și să împrăștie informațiile cu privire la impactul minării de Bitcoin atât cât vor putea, prin postarea campaniei lor pe platforme mari, precum Wall Street Journal, New York Times sau Facebook.

Ei speră că astfel îi vor face pe cei mai mari investitori și influenceri ai Bitcoin să ceară o schimbare de cod.

Recent, Uniunea Europeană a refuzat propunerea de a interzice Bitcoin pe tot teritoriul său, însă reprezentanții au venit cu propriile propuneri pentru a proteja consumatorii și pentru a evita impactul asupra mediului înconjurător.