Potrivit Space Daily, cercetătorii au folosit date colectate de doi sateliți ai NASA, numiți Orbiting Carbon Observatory (OCO) 2 și 3, pentru a urmări emisiile provenite de la centrala Belchatow din Polonia, cea mai mare unitate de producție energetică pe cărbuni din Europa.

Datele colectate de sateliți între 2017 și 2022 au dezvăluit modele interesante ale emisiilor de carbon, cum ar fi prognoze la interval de o oră, care au arătat necesarul energetic pe parcursul unei zile.

De asemenea, opririle temporare pentru revizii, dar și opririle pe perioade mai îndelungate ale centralei au determinat o scădere semnificativă a amprentei de carbon pe care aceasta o are.

Oamenii de știință susțin că imaginile din satelit pot fi de ajutor pentru observarea nivelului de dioxid de carbon la nivel local.

Abhishek Chatterjee, cercetător în cadrul proiectului OCO-3 al NASA, a declarat că niciunul dintre cei doi sateliți care au fost folosiți pentru această misiune nu au fost proiectați inițial pentru detectarea și urmărirea emisiilor de carbon, însă faptul că ei pot face acest lucru este „o surpriză plăcută”.

Ray Nassar, cercetător principal la Environment and Climate Change Canada și autorul principal al studiului, a completat: „detaliile mai exacte legate de locul și momentul în care apar emisiile nu sunt, de cele mai multe ori, disponibile. Dacă vom avea o imagine mai amplă a emisiilor de dioxid de carbon, am putea afla și cât de eficiente sunt politicile menite să reducă aceste emisii.”

„Ceea ce încercăm să facem cu OCO-2 și OCO-3 poate fi aplicat și la alte centrale sau poate fi modificat pentru a urmări emisiile de carbon ale unor orașe sau țări, de exemplu”, a adăugat acesta.