Potrivit Interesting Engineering, panourile solare transparente reprezintă un nou tip de tehnologie care poate colecta energia solară prin suprafețe de sticlă, precum ferestrele caselor.

Astfel, ea ne poate ajuta să implementăm dispozitive pentru captarea energiei solare la o scară mai mare decât era posibil în trecut.

Inginerii au reușit să dezvolte panouri solare transparente care pot colecta lumină solară, precum cea UV sau infraroșie, pe care o pot folosi apoi pentru a alimenta dispozitivele electronice pe care le folosim zilnic.

Tehnologia se numește sticlă fotovoltaică, iar în 2014, un grup de cercetători de la Universitatea de Stat din Michigan a dezvoltat un concentrator solar complet transparent care ar putea înlocui aproape toate ferestrele.

Oamenii de știință din Europa și America au reușit, de asemenea, să creeze un tip de panou solar transparent care ar putea înlocui ferestrele clădirilor, iar astfel acestea ar putea deveni independente de sistemul public de electrificare.

Având în vedere cei aproximativ 5-7 miliarde de metri pătrați de suprafețe de sticlă prezente doar în SUA, potențialul acestei tehnologii este unul impresionant, dacă ea poate fi implementată la scară largă.

Școala Internațională din Copenhaga este un exemplu de clădire care a reușit să implementeze 12.000 de astfel de panouri solare transparente, care produc anual circa 200 MWh de electricitate, suficient pentru a suplini mai mult de jumătate din necesarul ei energetic.

Asta înseamnă că, deși nu toate clădirile vor putea fi complet independente de companiile energetice, ele își vor putea reduce semnificativ consumul de energie și vor putea folosi această sursă de energie în cazul unei pene de curent.