Grupul Inditex, unul dintre cele mai mari în industria fast-fashion și a modei, în general, a anunțat recent un acord pentru achiziționarea a 2.000 de tone de materiale textile obținute din fibre reciclate, produse de către compania suedeză Renewcell. Astfel, compania spaniolă caută noi moduri prin care să producă articole vestimentare cu o amprentă cât mai redusă asupra mediului.

Totodată, oficialii Inditex au anunțat că vor să aprovizioneze toate companiile membre cu 25% fibre din „materiale de ultimă generație” până în 2030.

Și totuși, în ciuda eforturilor companiilor de a pune la raft produse mai prietenoase cu mediul, realizate din materiale reciclate, ce pot face consumatorii pentru a fi mai responsabili atunci când își cumpere articole vestimentare? Ce măsuri pot lua aceștia pentru a avea cel mai mare impact pozitiv posibil și la ce trebuie să fie atenți pentru a evita posibile greșeli în această direcție?

Am discutat cu o parte din reprezentanții industriei de modă din România, care promovează fashion-ul sustenabil, pentru a afla ce înseamnă, de fapt, să te îmbraci și să te încalți fără a face rău planetei.

Consumul responsabil, tot mai popular într-o industrie fast-fashion

Deși companiile și consumatorii se concentrează asupra producției și consumului de articole vestimentare cu impact redus asupra mediului, puțini experți se concentrează pe aspectul ce ține de schimbatul hainelor sau ce se întâmplă cu ele atunci când nu mai sunt purtate.

Atunci când ies din garderobă, hainele sunt fie aruncate la gunoi, fie trimise spre reciclare, o soartă preferabilă din punct de vedere al sustenabilității. Când vorbim de modă, hainele pot fi schimbate din mai multe motive, nu doar pentru că ele nu mai sunt bune sau pentru că s-au rupt. Un nou trend sau plictiseala de un anumit stil vestimentar pot fi motive pe care consumatorii le invocă atunci când își aleg noi ținute.

Dar asta nu înseamnă că tinerii nu sunt atenți atunci când își cumpără haine. Diana Enăchescu, cofondatoarea platformei Vintello, spune pentru Green Start-Up că „înclinația de a lua in calcul sustenabilitatea unei achiziții este în creștere în rândul tinerilor în special. Un studiu derulat in decembrie 2022 în SUA, una din cele mai evoluate piețe de revânzare fashion, a relevat ca 61% dintre cei aparținând Generației Z și Millennials iau în calcul impactul de mediu, versus 51% din populație în general.”

Tot de la ea aflăm că numărul consumatorilor care au ales să achiziționeze articole second-hand în loc de produse noi a crescut cu 40% în 2022. „Acest trend, de a face achiziții sustenabile și smart din punct de vedere financiar, devine din ce în ce mai puternic, inclusiv în Europa”, adaugă Diana.

Vintello este o platformă românească de fashion resale, care oferă o gamă variată de produse, de la piese de lux, până la accesorii și haine mai accesibile, despre care am scris pe larg în acest articol.

Totuși, adoptarea unui comportament sustenabil de consum nu este ușoară într-o industrie a modei care încurajează consumul „la minut” și achiziționarea constantă de noi produse, crede Diana Ceresmis, cofondatoarea Uphave. „Toate reclamele se concentrează să-ți spună de ce ai nevoie de acest produs acum și cum se va schimba viața ta după ce îl achiziționezi, atât”, spune ea.

Uphave este un marketplace pentru fashion vintage și second-hand, care găzduiește o selecție importantă de articole vestimentare vintage și second-hand și care pot fi găsite online. Unul dintre obiectivele companiei este facilitarea accesului la o experiență de shopping sigură și diversă pentru utilizatori.

Obiceiurile de consum post-pandemie, în favoarea planetei

Tot de la Diana Ceresmis aflăm că ceea ce a determinat o schimbare importantă în comportamentul unora dintre cumpărători a fost creșterea conștientizării privind modul în care alegerile făcute afectează mediul înconjurător.

„Shoppingul pentru fashion second-hand devine, după pandemie, din ce în ce mai popular. Trendul reduce cererea de produse noi și implicit a presiunii asupra resurselor naturale și câștigă timp pentru dezvoltarea de soluții de reciclare”, adaugă cofondatoarea Uphave.

Aceste schimbări în ce privește obiceiurile de consum ale clienților determină companiile din industrie să facă și ele modificări, la rândul lor, în ce privește modul în care sunt fabricate articolele și să adopte practici mai sustenabile față de mediu, dar și de societate.

La nivel global, se produc anual tot mai multe articole vestimentare, estimarea experților din domeniu fiind de 80-100 de miliarde, ceea ce înseamnă că și cantitatea care ajunge să devină deșeu este mai mare, respectiv zeci de milioane de tone de materiale textile.

Potrivit Dianei Enăchescu, cofondatoarea Vintello, ”China și SUA sunt cei mai mari generatori de deșeuri textile, cu 20, respectiv 17 milioane de tone anual. Doar în Uniunea Europeana, 80% dintre acestea ajung direct la gunoi, unde se amestecă cu alte tipuri de deșeuri și în final ajung în gropile de gunoi și în incineratoare.”

Per ansamblu, doar un procent din articolele vestimentare care se aruncă sunt reciclate și implementate în producția de noi articole.

Statisticile din SUA citate de Diana arată că oamenii achiziționează, în medie, 60 de articole fashion pe an, din care poartă doar 30%. Asta înseamnă că 70% din producția din industrie nu este folosită și se poate traduce în risipă de resurse.

O nouă viață pentru articolele de modă nepurtate

Platformele de vânzare-cumpărare pentru articolele vintage sau second-hand se pot dovedi o alternativă foarte bună pentru cei care nu mai poartă anumite articole vestimentare pe care le dețin, dar cărora vor să le dea o nouă viață.

Reprezentanta Vintello spune că astfel, „noii proprietari vor evita cumpărarea unui articol nou, iar acesta va avea o nouă viață în loc să ajungă la gunoi. Articolele de calitate sau folosite cu grijă pot fi revândute sau donate chiar de mai multe ori.”

Cofondatoarea Uphave recomandă chiar înscrierea pe grupuri specializate în vânzarea și cumpărarea articolelor vestimentare pre-purtare de pe platformele de social media.

Consumatorii care vor să aibă un impact mai mare asupra mediului trebuie să se gândească de mai multe ori înainte de a-și achiziționa haine noi, este de părere Diana Enăchescu, pentru că „în medie garderoba noastră a crescut cu 60% în ultimii 15 ani, în timp ce utilizarea a scăzut cu 50%.”

Dacă are într-adevăr nevoie de un produs nou pentru garderobă, primul instinct al consumatorului, crede ea, ar trebui să fie îndreptarea către o platformă online de revânzare a hainelor. Iar dacă acestea nu îi satisfac nevoile, poate cumpăra un produs nou, dar să caute o alternativă produsă sustenabil, cu materiale reciclate sau din fibre organice, care nu conțin plastic și care se pot degrada mai ușor la finalul vieții, dacă vor ajunge în natură.

„Similar, articolele produse cu metode de producție sustenabile, precum utilizarea energiilor regenerabile sau consum redus de apă, sunt o alegere sustenabilă”, spune ea.

De aceeași părere este și Diana Ceresmis, cu mențiunea că prioritatea ar trebui să o reprezinte produsele durabile, care sunt „fabricate pentru o durată lungă de viață, pentru a evita înlocuirea frecventă.”

Cum alegem haine mai sustenabile

Consultarea etichetei este esențială pentru a ne asigura că facem cele mai bune alegeri în materie de articole vestimentare cu impact redus asupra planetei, sunt de părere cele două reprezentante ale industriei de modă. De pe aceasta putem afla „componentele de material, putând astfel evita pe cele de tip poliester care devin deșeuri toxice după aruncare.”

Cofondatoarea Vintello mai spune că este important să cunoaștem și abordarea brandului față de resursa umană și cea materială folosite pentru producție, dar și investițiile pe care compania le face pentru a găsi noi materiale alternative pentru fabricarea produselor cu impact redus.

Un lucru important de reținut, mai ales atunci când cumpărăm de la companii fast-fashion, este că un preț mai mic la umeraș poate însemna o calitate mai slabă a produsului respectiv, ceea ce poate duce la o durabilitate mai mică sau la o posibilă revânzare mai slabă.

Dacă totuși alegem să cumpărăm articole fashion revândute, două avantaje foarte importante sunt prețul mult mai redus la raft și impactul negativ redus asupra mediului înconjurător.

„Hainele second-hand reduc nevoia de producție nouă și, implicit, presiunea asupra resurselor naturale și emisiile de carbon generate de fabricație. Prin adopția cumpărăturilor second-hand, consumatorii extind ciclul de viață al hainelor, evitând să ajungă rapid la depozite de deșeuri, râuri, păduri, colțuri de străzi”, adaugă pentru Green Start-Up Diana Ceresmis.

Cum evităm în stil capcanele industriei fashion

Achiziționarea unui articol vestimentar care este la modă într-un anumit sezon poate fi una dintre cele mai mari capcane ale industriei pentru consumatori, așa cum subliniază reprezentanta Vintello. Totodată, reducerile semnificative care pot apărea la un moment dat ne pot da un impuls să achiziționăm un articol de care nu avem nevoie, de fapt.

„Abordarea ar trebui să fie orientată spre „puțin și bun”. Astfel, chiar daca nu îți permiți o haină nouă de brand, calitativă, în loc să achiziționezi trei-patru articole ieftine, din material sintetic, care se vor deteriora rapid, poți cumpăra de pe o platformă de revânzare un astfel de articol de calitate și care îți va produce mai multă satisfacție, prin aspect, durabilitate si sustenabilitate.”

Totodată, Diana Ceresmis este de părere că platformele de revânzare, cum sunt Vintello și Uphave, încurajează reutilizarea articolelor de calitate și reduce nevoia de a produce altele noi, ceea ce ajută, printre altele, la păstrarea resurselor și la reducerea cantității de deșeuri pompate.

Evitarea poliesterului, a materialelor nereciclabile și a companiilor care nu produc articole vestimentare în mod sustenabil, sunt alte moduri prin care consumatorii pot adopta obiceiuri de consum mai sustenabile și mai responsabile.