Companiile din România se adaptează și transformă produsele lor în resurse durabile, respectând directivele europene și contribuind la protejarea mediului. Economia circulară reprezintă o schimbare de paradigmă de la un model de consum axat pe planificarea învechirii produselor la unul care acordă prioritate reutilizării, refacerii și reciclării. Această abordare nu numai că reduce risipa de resurse, dar și impactul asupra mediului înconjurător.

Un pas important spre această schimbare are loc la Universitatea Politehnică din București, unde studenții devin viitorii ingineri cu o înțelegere profundă a schimbărilor climatice și a importanței dezvoltării durabile. În acest context, proiectul Asociației ARTA, intitulat "SustainablEU: Educație, Conștientizare și Acțiune pentru un Viitor Durabil în România și dincolo de Frontiere", dezvoltat in parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului prin Departamentul de Dezvoltare Durabilă joacă un rol cheie. Acest proiect își propune să educe și să consolideze conștiința studenților cu privire la schimbările climatice și la necesitatea dezvoltării durabile.

Proiectul ARTA desfășurat la Universitatea Politehnica București, oferă studenților oportunitatea de a se implica direct în provocări ce abordează aspecte cruciale legate de mediu și dezvoltare durabilă și îi încurajează pe tinerii studenți, viitori ingineri, să găsească soluții inovatoare. Acest lucru îi pregătește pentru a deveni lideri ai schimbării și susținători ai sustenabilității în industrie.

„Avem un viitor de modelat, iar acest viitor trebuie să fie unul bazat pe sustenabilitate”, a subliniat Alina Ionescu, președintele Asociației ARTA, evidențiind importanța eforturilor comune în această direcție.

In data de 6 noiembrie 2023, liderii din industria tehnologică, reprezentanți ai Asociației ARTA și ai Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul SGG și studenții se vor întruni la Universitatea Politehnica București pentru a discuta modul în care economia circulară și tehnologia pot modela viitorul României.

„România trebuie să se alinieze cu directivele europene pentru a-și asigura un viitor durabil. Ne dorim să fim lideri în această transformare, iar pentru a face acest lucru, trebuie să aducem tehnologia și sustenabilitatea împreună”, a declarat László BORBÉLY, consilier de stat al Prim-ministrului, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă

Economia circulară și tehnologia de ultimă generație se conturează ca principali piloni pentru un viitor durabil în România. Companiile din țară sunt din ce în ce mai receptive la schimbare, adaptându-și strategiile de produs sub influența directivelor europene, iar tinerii studenți de la UPB se pregătesc pentru a juca un rol crucial în construirea acestui viitor sustenabil. Prin aceste eforturi, România se profilează ca lider în domeniul sustenabilității, deschizând astfel drumul către o economie responsabilă și durabilă.

„Înțelegem că economia circulară nu este doar un concept abstract, ci o oportunitate reală de creștere și dezvoltare sustenabilă. Prin redesign-ul produselor, reutilizarea și reciclarea componentelor, putem reduce amprenta noastră de carbon și putem contribui la conservarea resurselor naturale”, declara George Barbu, CEO al ABN System, deţinator al brandului TELLUR.