Am discutat cu Ciprian despre tendințele de sustenabilitate pe care ar trebui să se concentreze startup-urile verzi și antreprenorii sociali în 2023, precum și despre oportunitățile de finanțare pentru aceștia.

Potrivit lui Ciprian, există un număr mare de tendințe relevante în materie de dezvoltarea sustenabilă și climă.

Reprezentantul Social Innovation Solutions, o organizație care și-a propus să susțină indivizi și organizații să înțeleagă transformările viitorului și să dezvolte soluții sustenabile de tehnologie, politici publice și antreprenoriale, menționează datele pentru raportarea ESG, inclusiv integrarea tehnologiilor avansate în acțiunile de sustenabilitate, precum și economia circulară în rândul tendințelor care se conturează pentru acest an.

Alături de echipa sa de la Social Innovation Solutions, Ciprian a prezentat 23 de tendințe de sustenabilitate în raportul anual de tendințe disponibil publicului până la 1 aprilie.

”Anii trecuți au adus, în materie de sustenabilitate, diverse tipuri de provocări, reglementări și, în același timp, oportunități. Multe companii, în special cele care erau deja pe calea dezvoltării durabile, au câștigat noi clienți, și-au păstrat, și chiar și-au mărit numărul acționarilor și le-au oferit angajaților lor oportunitatea ca acțiunile lor să aibă un scop. În același timp, mediul startup-urilor începe să se schimbe în întreaga lume, deoarece datele din ultimii ani arată că investițiile în afaceri durabile dau rezultate mai bune decât cele mai clasice”, ne menționează Ciprian.

În opinia sa, fondatorii ar trebui să caute surse alternative de finanțare, inclusiv împrumuturi de la băncile comerciale care sunt tot mai active în zona investițiilor verzi.

”Dacă ne uităm la fondatorii din Europa, cred că este un an bun pentru a analiza oportunitățile de finanțare de la marile instituții europene, cum ar fi Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții, precum și pentru a extinde sursa finanțărilor prin atragerea fondurilor de investiții din afara țării sau regiunii lor”, completează reprezentantul Social Innovation Solutions.

Din punctul său de vedere, 2023 s-ar putea dovedi un an foarte bun pentru multe startup-uri green care vizează atragerea de investiții prin prisma situației macroeconomice și geopolitice.

”Pe măsură ce Europa se îndreaptă către o tranziție energetică accelerată din cauza războiului din Ucraina, există o nevoie tot mai mare de soluții tehnologice – de la stocarea hidrogenului, la energie solară și la diversificarea canalelor de distribuție, la soluții în domeniul agritech și soluții de mobilitate”.

În ceea ce privește programele destinate startup-urilor verzi și antreprenorilor sociali, echipa Social Innovation Solutions se va concentra și în acest an pe incubatorul Future Makers, care intră în cel de-al șaselea an de existență și care susține peste 60 de startup-uri din 6 țări din Europa Centrală și de Est.

Totodată, cea de-a 3-a ediție a programului Transformator va avea loc în toamna lui 2023.

Însă, cea mai mare inițiativă pe care SIS și-a propus-o pentru acest an este lansarea unei platforme educaționale, denumită Academia de Sustenabilitate, la care vor avea acces circa 10.000 de IMM-uri din țara noastră care-și doresc să învețe despre cum să construiască business-uri sustenabile.

Despre dezvoltarea ecosistemului local pentru startup-uri verzi, programele pe care SIS le pregătește pentru 2023 și ce ar face dacă ar fi unul dintre liderii mondiali, puteți citi pe larg versiunea în limba engleză a interviului nostru cu Ciprian Stănescu, președinte și CEO al Social Innovation Solutions.