Pentru a răspunde la această întrebare, Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) a realizat un clasament cu primele 33 țări și regiuni care au cel mai mare potențial de producție al acestui combustibil alternativ.

În studiul lor, cercetătorii de la IRENA au ajuns la concluzia că țara care poate produce hidrogen la cel mai mic preț pe termen lung este China, unde producătorii pot livra hidrogen verde la 0.65 de dolari per kilogram până în 2050.

Într-un scenariu mai puțin ideal, China ar putea produce acest combustibil alternativ la 1.1 dolari per kg până în 2050, în vreme ce Columbia l-ar putea produce la aproximativ 1.15 dolari per kg, iar Australia și Chile la 1.2 dolari per kg fiecare.

Potrivit Recharge, prin comparație, SUA și Arabia Saudită ar putea atinge un cost nivelat al energiei de 0.7-0.8 dolari per kg în cel mai bun caz, însă costurile potențiale de producției ale Arabiei Saudite ar putea crește semnificativ în condiții mai puțin ideale, date fiind constrângerile legate de resursele de apă ale țării.

Marocul este o altă țară cu un potențial ridicat în ce privește producția de hidrogen verde, țara fiind capabilă să producă acest combustibil la un preț similar cu cel al Chinei, însă experții se tem că resursele limitate ale țării ar putea constrânge producția cu până la 63%.

Totuși, chiar dacă producătorii întâmpină probleme legate de disponibilitatea apei potabile, ei pot face rost de apa necesară din ocean care ar trebui desalinizată, lucru care ar putea adăuga aproximativ 4% la prețul total de producție.

IRENA susține că în cazul unui scenariu optimist, multe țări și regiuni ale lumii ar putea produce hidrogen verde la sub 1 dolar per kg până în 2050, cu excepția Marii Britanii, Germaniei, Japoniei, Coreei de Sud și nordul Europei, printre alte zone.

Cercetătorii au analizat numai 25 de țări în ce privește producția de hidrogen verde, restul fiind organizate în regiuni.

Columbia este una dintre țările care investește în producția de hidrogen verde, iar oficialii țării vor ca producătorii locali să livreze 3 GW de energie cu hidrogen până în 2030, în vreme ce producția de energie eoliană și solară au fost și ele crescute la 2.8 GW în ultimii doi ani.

Mexic, India și Spania sunt țări care au un potențial semnificativ când vine vorba de producția hidrogenului verde, potrivit studiului realizat de IRENA.